Osmanlı Arşivinden İzmir!

İzmir'in, 'Herkes İçin Sağlık' temasıyla aday şehir olduğu EXPO 2020 oylamasına sayılı günler kala Narlıdere Kaymakamı Osman Aslan Canbaba'nın girişimiyle önemli bir çalışma hazırlandı.

Osmanlı Arşivinden İzmir!
banner98
İzmir'in, 'Herkes İçin Sağlık' temasıyla aday şehir olduğu EXPO 2020 oylamasına sayılı günler kala Narlıdere Kaymakamı Osman Aslan Canbaba'nın girişimiyle önemli bir çalışma hazırlandı. Osmanlı arşivlerindeki, İzmir'e ait sağlıkla ilgili belgeler ortaya çıkarılarak, ‘Geçmişten Günümüze İzmir’de Sağlık’ ismiyle kitaplaştırıldı. Belgeler, 27 Kasım’da yapılacak EXPO 2020 oylaması öncesinde Kaya İzmir Termal Otel’de sergilenmeye başlandı.

Narlıdere Kaymakamlığı ile Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'nün yaptığı çalışmada, 1848-1919 arasındaki Osmanlı belgeleri incelendi. Osmanlı arşivlerinden İzmir'i ilgilendiren sağlık alanında farklı konulara ait 35 belge bulundu. Belgeler, 'Osmanlı Belgelerinde İzmir'de Sağlık' isimli sergisiyle Kaya İzmir Termal Otel’de sergilenmeye başlandı. Serginin açılışı nedeniyle düzenlenen törene İzmir Valisi Mustafa Toprak başta olmak çok sayıda davetli katıldı. Çalışmasından dolayı Kaymakam Canbaba ve emeği geçenlere teşekkür eden Vali Toprak, “Geçmişteki kazanımları, birikimleri bugüne aktarabiliyorsak eminim ki geleceği de iyi dizayn etmede, şekillendirmede çok daha güçlü olacağız. Geçmişten destek, ders almayanların geleceğe yürümesi mümkün değil.” dedi.

Yapılan çalışmanın, 27 Kasım öncesine gelmesinin İzmir’e ayrı bir güç verdiğini ifade eden Vali Toprak, “Bizim geçmişteki birikimlerimiz, geleceğe özellikle sağlık teması olan EXPO konusunda dünyaya önemli kazanımlar aktarabilecek potansiyelde, altyapıda olduğumuzu gösteriyor.” şeklinde konuştu.

Vali Toprak, Paris’te 27 Kasım’da İzmir’in sandıktan çıkacağı inancını da paylaştı. EXPO'nun temasının sağlık olması sebebiyle çalışmayı yaptıklarını belirten Narlıdere Kaymakam Osman Aslan Canbaba, sergide ilk defa İzmirlilerin göreceği belgeler olduğunu belirtti. İzmir'in, EXPO adaylığının temasının sağlık olduğunu, buna katkı yapmak için Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ile çalışma yaptıklarını anlatan Canbaba, "Araştırma sonucu tamamı sağlıkla ilgili 35 belge bulundu, içeriğinin özetleri çıkarıldı. Sağlıkla ilgili EXPO'ya da katkımızın olacağını düşünerek böyle bir çalışmayı yaptık." diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 23 Kasım 2013, 10:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0