banner101

"Mısır'ın Geleceğini Kazanmak İçin Uğraşmak Gerekir"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mursi'nin serbest bırakılmasının Mısır'da normalleşme sürecini kolaylaştıracak bir adım olacağını söyledi.

 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mursi'nin serbest bırakılmasının Mısır'da normalleşme sürecini kolaylaştıracak bir adım olacağını söyledi. Gül, Mısır'da meydanlara çıkan vatandaşlara da çağrıda bulunarak, "Büyük yığınları her zaman kontrol altında tutmak mümkün olmaz. Tabi istenmeyen olaylar, kaos ortamı ortaya çıkabilir. Bunlar kaygı verici" dedi. 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, cuma namazını Sultanahmet Camii'nde kıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın eşlik etti. Cuma namazı çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Gül, Mısır'da yaşananlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Mısır'da olağanüstü bir dönem yaşandığını söyleyen Gül, "Cuma günü çok büyük kitleleri meydanlara çağırdılar. Adeta Mısır halkı ikiye bölünmüş şekilde. Bu tabi çok kaygı verici bir durum. Mısır'ın istikrarı, huzuru, geleceği sadece Mısırlılar için değil, bütün Arap dünyası için, İslam dünyası için çok önemli. Mısır'da bir an önce istikrarı arzu ediyoruz. Büyük yığınlar sokaklara dökülünce onların muhakkak şiddetten kaçınması gerekir. Ama büyük yığınları her zaman kontrol altında tutmak mümkün olmaz. Tabi istenmeyen olaylar, kaos ortamı ortaya çıkabilir. Bunlar kaygı verici" diye konuştu. 

Mısır halkına ve siyasi liderlerine de çağrıda bulunan Gül, "Herkes kendi ülkesine sahip çıkmalı ve kendi çocuğu gibi davranmalı. Mısır'ın geleceğini kurtarmak gerekir. En kısa sürede tekrar Mısır'ın normale dönmesi için herkesin işbirliği içinde olması önemli. Mısır'ın geleceğini kazanmak için uğraşmak gerekir. Olanlar olmuştur, Mısır'ın geleceğini kaybetmemek gerekir. Bugün İslam dünyasında bu tecrübelerden geçmiş bazıları başarılı olmuş, bazıları ise çok acılar yaşamış ülkeler var. Bütün Mısır halkı ve Mısır önderlerinin Mısır'ın geleceğini düşünerek işbirliği, uzlaşma ve tekrar demokrasiye gidişin yolunu hep birlikte yapmaları gerekir. Cumhurbaşkanı Mursi'nin serbest bırakılması bu süreci çok daha kolaylaştıracak ve herkesin Mısır'ın geleceğine dönük işbirliğine girmesini kolaylaştıracaktır. Şu anki Mısır liderliğinin bu anlayış içerisinde bir an önce herkesi tek çatı altında toplayıp, demokrasiye geçiş çalışmaları yapacak ortamı hazırlamalarını uygun görüyorum" ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Gül, Mısır'da meydanlara çıkan vatandaşlara yönelik uyarılarını yineleyerek şunları söyledi 

"Önemli olan Mısır'ın geleceğini kurtarmak. Mısır'ın bir kaos içine girmesine fırsat vermemek gerekir. Çok büyük yığınlar her zaman kontrol edilemez. Birdenbire kontrolden çıkar. Geri dönüşü olmayan yaralar açabilir. El birliği içinde uzlaşarak bütün grupların, siyasi akımların, işbirliği içerisinde ve seçimlere girebileceği ortamı hazırlamanın doğru olduğu kanaatindeyim."
Güncelleme Tarihi: 26 Temmuz 2013, 15:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0