Kimyasal silahtan Mısır’daki darbeciler faydalandı!

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Belki bu kimyasal silahtan en fazla faydalanan Mısır’daki darbeciler oldu. Kimse Mısır’ı gündemde tutmuyor artık.” dedi.

 Kimyasal silahtan Mısır’daki darbeciler faydalandı!
banner98
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Belki bu kimyasal silahtan en fazla faydalanan Mısır’daki darbeciler oldu. Kimse Mısır’ı gündemde tutmuyor artık.” dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis’te düzenlenen Adli Yıl Açılış Resepsiyonunda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çiçek, tezkere ile ilgili bir soru üzerine, “Daha bu işin ne olacağı belli değil. Kimsenin karar verdiği yok. Bu işte iştahlı görünen ülkeler bile geri vitese taktı. Böyle bir müdahale olacak mı, olacaksa nasıl olacak, hangi kapsamda olacak, kimler katılacak, katılmayacak, hedefi ne, yol ve yöntemi ne? Bunların hiçbirisi belli değil, biz ortada bir şey yokken doğmamış çocuğa elbise arıyoruz. Tezkere dediğin odur. Ortada böyle bir şey yok.” diye konuştu.

Çiçek sözlerine şöyle devam etti: “Tezkere üzerinde durmak yerine, şunun üzerinde dursak doğru olur gibi. 100 binden fazla adam ölmüş, kimsenin kılı kıpırdamamış. Gladyatör kavgası seyreder gibi herkes trübünden seyretmiş. 100 bin kişinin konvansiyonel silahla ölmesine kimse bir şey demiyor, kimyasal gazla öldürme diyor. Bu ne kadar doğru bir şey? Ben öldükten sonra ha gazla öldürmüşüm, ha bomba ile. Ne far keder? İnsanın yaşaması önemli, ölüm şekli ikinci derecede tartışılacak bir konu…”

Üzerinde durulmayan başka bir konu daha bulunduğunu aktaran Çiçek, “Diyelim bir müdahale yapılacak. Nereye yapılacak? Kaç günden beri Suriye yönetimi bunun tedbirini çoktan almıştır. Tutun ki bu gazları götürdü hastanenin bodrum katında depoladı, üst katta da hastalar var. Ya da mabedlerde… Nereyi bombalayacaksınız, neyi nasıl yapacaksınız?” diye sordu. Tezkereden çok kamuoyunun bu konu hakkında bilgilendirilmesi gerektiğini söyleyen Çiçek, “Bu bence tezkereden daha önemli.” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin ilk defa tezkere çıkarmadığını kaydeden Çiçek, “Bunun yolu yöntemi belli. Anayasa hükmü belli, gelenekleri var, örnekleri var. Türkiye oturur bakar, buna bir karar verir. Bence işin bu kısmını çok fazla konuşmamızın pratikte bir faydası yok.” şeklinde konuştu.

“SURİYE’DEKİ GÜNDEM MISIR’I GÜNDEMDEN DÜŞÜRDÜ”

Suriye’deki gündemin Mısır’ı gündemden düşürdüğünü aktaran Çiçek, “Mısır ‘da ne oluyor. Orada hak ihlalleri oluyor mu, olmuyor mu? Bence Mısır yöneticilerine çok önemli bir destek böylece gündeme gelmiş oldu, belki bu kimyasal silahtan en fazla faydalanan Mısır’daki darbeciler oldu. Kimse Mısır’ı gündemde tutmuyor artık. Onun için tezkereden çok bu işler üzerinde durursak belki kamuoyuna bilgilendirmek adına daha fazla fayda gelir.” dedi.

Bir gazetecinin, “Müdahalenin Suriye’deki sorunun çözümünde yeterli olacağını düşünüyor musunuz?” sorusu üzerine Çiçek, “Sorunu çözeceğim demiyor ki, ben söz verdim ona bir cevap vereceğim diyor.” cevabını verdi.

Gazetecinin, “Müdahale işleri daha da zorlaştırır mı?” şeklindeki sorusuna karşılık Çiçek, “Yeteri kadar zor bu iş. Kimsenin yaptığı bir şey yok, sadece 100 bin kişinin kanı üzerinden demeç veriliyor. Hepsi o kadar. O yüzden Türkiye olarak bunlardan gerekli dersleri çıkartalım.” diye konuştu.

Çiçek, başka bir soru üzerine Parlamento başkanlarına yazdığı Mısır ve Suriye mektubuna ise henüz bir cevap gelmediğini sözlerine ekledi.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0