İncir Üreticisi Can Çekişiyor!

CHP Bursa Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi İlhan Demiröz, geçtiğimiz yıl ortalama 2 liradan satılan Bursa siyah incirinin bu yıl 1 liraya kadar gerilemesinin üreticiyi mağdur ettiğini söyledi.

İncir Üreticisi Can Çekişiyor!
banner98
CHP Bursa Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi İlhan Demiröz, geçtiğimiz yıl ortalama 2 liradan satılan Bursa siyah incirinin bu yıl 1 liraya kadar gerilemesinin üreticiyi mağdur ettiğini söyledi.

İlhan Demiröz, İl Genel Meclisi Üyesi Kahraman Atlı ve CHP İl Yönetim Kurulu Üyesi Tarım Komisyonu Başkanı Ali Sarı ile birlikte Dürdane, Çağlayan ve Selçukgazi köylerindeki siyah incir üreticilerini ziyaret ettiklerini ve yaşadıkları sıkıntıları yakından gözlediklerini söyledi. Siyah incirin hedef ülke pazarlarının taleplerine göre yetiştirildiği bölgenin özellikleri ve ulaşım durumu göz önüne alınarak uygun kesim ve ihraç tarihlerinin ilgililerden oluşan bir komisyon tarafından belirlendiğini anımsatan Demiröz, bu tarih belirlemesinin son yıllarda iç piyasa için de uygulandığını kaydetti. Demiröz, bu yıl kesim tarihinin 9 Ağustos olarak belirlendiğini, bu tarihin geçen yıl 16 Ağustos, 2011 yılında ise 3 Eylül olduğunu aktardı.

Bursa’da ziyaret ettikleri köylerdeki üreticilerin ihracatçı firmaların gizlice bir araya gelerek her yerde aynı kalmak üzere düşük fiyat belirlediklerini dile getirdiklerini vurgulayan Demiröz, ayrıca hafta sonu bahane edilerek cuma, cumartesi ve pazar günleri alım yapılmadığını, böylece üreticilerin mallarının ellerinde kalması riskiyle baskı altında tutulduğunu ifade etti.

OLMASI GEREKEN FİYAT 3 LİRA

Geçen yıl siyah incir fiyatlarının ortalama 2 liranın altına inmediğini hatırlatan Demiröz, bu yıl fiyatların 1 liraya kadar düştüğünü söyledi. Demiröz, "Sorunlarını dinlediğimiz üreticilerimiz, mazot, gübre, işçilik gibi maliyetler dikkate alınmadan dolar bazında 2012 fiyatlarıyla karşılaştırıldığında bu yıl fiyatın 3 lira olması gerektiğini ifade ediyorlar." dedi.

Üreticilerin yalnız kalmaması için ziraat odaları, ziraat mühendisleri odası ve üretici birliklerini göreve çağıran Demiröz, ayrıca Tarım İl Müdürlüklerini göreve çağırarak, şunları söyledi: "İl müdürlükleri üreticiler ile firmalar arasında arabuluculuk yaparak örnek sözleşmelerle bu konulara çözüm getirmeli. İhracatçılar bindikleri dalı kesmemeli. Üretici ve siyah incir olmazsa firmalar da üretim ve ihracat yapamaz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafları bir araya getirmeli ve sorunu çözmeli."

Bursa’nın 30 köyünde yoğun yetiştirilen Bursa siyah incirinin bu yılki rekolte tahminin 20 bin tonun üzerinde olması bekleniyor.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0