Hayvanların 'eli ayağı' oluyor

Kendini hayvanların sağlıklı ve mutlu yaşamasına adayan 33 yıllık veteriner hekim Doç. Dr. Perk, uyguladığı tek ve çift bacak implant protez tekniğiyle hayvanları uyutulmaktan kurtarıyor.

Hayvanların 'eli ayağı' oluyor
banner98

Veteriner hekim Doç. Dr. Emin Cem Perk, tek ve çift bacak implant protez tekniğiyle hayvanları uyutulmaktan kurtarıyor.

İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden 1985'te mezun olan Perk, aynı fakültede akademik çalışmalarına devam etti. Perk, 2012'de doçent unvanıyla emekli oldu ve Anatolia Hayvan Hastanesi'nde hizmet vermeye başladı.

Hayvanlarda genel, ortopedik, ayak, plastik ve rekonstrüktif cerrahisi, göz hastalıkları, protez implant alanlarında uzmanlaşan Perk, mesleki deneyimlerini ve geliştirdiği teknikleri AA muhabirine anlattı.

İngiliz bir bilim adamının 2009'da gerçekleştirdiği çift bacak implant protez uygulamasının kendisinde ufuk açtığını dile getiren Perk, araştırmalarını bu konu üzerinde yoğunlaştırdığını anlattı. Başarısında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü'nde profesör olan eşi Aliye Aras Perk'in büyük payı bulunduğunu belirten Emin Cem Perk, eşinin, protez implant literatürlerinin temini konusunda kendisine çok yardımcı olduğunu söyledi.

Perk, 2013 yılında tek bacağı kesilmek zorunda kalınan bir kedide gerçekleştirdiği protez implantın Türkiye'de kediler üzerinde yapılan ilk uygulama olduğunu anlatarak, bu konudaki ikinci başarılı deneyimini 2014'te yaşadığını dile getirdi.

Emin Cem Perk, "Bu iki uygulama beni oldukça cesaretlendirdi. 2016 yılında yine Türkiye'de bir ilke imza atarak, çift bacağa implant protez uygulaması yaptım. Bu 3 uygulamada da başarılı olmak beni çok gururlandırdı. Bundan sonra da Türkiye'de yapılmayanı yapmak için çalışmalarıma devam etmek istiyorum." dedi.

Türkiye'de veterinerlik alanında ilklere imza atan Perk, şimdiye kadar ki çalışmalarını ekibi olmadan başarıya ulaştırmasının mümkün olmadığının altını çizdi.

Teknolojiyle birlikte protez implant uygulamasının geliştiğinin altını çizen Perk, önceki yıllarda kaza geçiren hayvanların çoğu zaman uyutulmak zorunda kalındığını anlattı. Teknolojinin yaşam süresini de olumlu yönde etkilediğini ifade eden Perk, "Şimdi çok şükür ki veteriner ortopedide gelişen teknolojiyle birlikte bu hayvanların uyutulması gerekmiyor. Artık hayatlarına sağlıklı bir şekilde devam edebiliyorlar." diye konuştu.

Türkiye'deki ilk çift bacak implant protez tedavisini "Sarpro" ismini verdikleri kedide uygulayan Perk, şu bilgileri verdi:

"Zorlu bir tedavi süreci ve 3 ameliyattan geçen Sarpro, şu anda diğer kediler gibi sağlıklı bir şekilde hayatına devam ediyor. Zıplaması, yürümesi ve diğer kedilerle sosyalleşmesinde bir sorun yaşamıyor. Hayvanseverlerin kaza geçirmiş hayvanları hemen uyutma yöntemine gitmemelerini, hekimlerine güvenerek gelişen teknolojik uygulamalarla birlikte yaşamlarına devam edebileceklerini bilmelerini istiyorum."

Güncelleme Tarihi: 06 Ocak 2018, 22:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0