“Hamilelik riski varsa diş hekimi ziyaret edilmeli“

Uzmanlar, hamilelik riski bulunan kadınların diş doktorunu ziyaret etmelerini tavsiye ediyor.

“Hamilelik riski varsa diş hekimi ziyaret edilmeli“
banner98
Uzmanlar, hamilelik riski bulunan kadınların diş doktorunu ziyaret etmelerini tavsiye ediyor. Diş hekimi Dr. İlgün Çalışkan Sevinç, tedavi edilmeyen hamilelik dişeti iltihabının düşük kilolu bebek doğumuna yol açtığını dile getiriyor.

Bursa Zübeydehanım Doğumevi doktorlarından Dr. Sevinç, şu bilgileri veriyor: "Hamilelik planlanıyorsa veya hamile olunduğundan şüpheleniliyorsa diş hekimi ziyaret edilmelidir. Hamilelik sırasında günlük ağız ve diş bakımı kesintiye uğratılmamalıdır. Bilinenin aksine gebelik boyunca da pek çok diş ve dişeti hastalıkları tedavi edilebilir. Gebelikte de diş hekimi ziyaret edilmelidir. Hamilelikle birlikte östrojen ve progesteron hormonlarındaki artış dişler üzerindeki plak birikiminin artmasına sebep olmaktadır. Eğer bu plak uzaklaştırılmazsa dişeti iltihabına (gingivitis) neden olur. Gingivitis hamileliğin erken safhalarında diş etlerinde şişlikler, kızarıklıklar olarak görülür. Bu şekildeki diş eti oldukça hassastır ve kolay kanar."

Tedavi edilmeyen hamilelik dişeti iltihabının düşük kilolu bebek doğumuna yol açtığını dile getiren Dr. Sevinç, "Günde iki kez diş fırçası ve diş ipi kullanarak etkili diş bakımı yapılarak plak birikimine engel olunmalıdır. Ağız gargaraları ya da ılık tuzlu su ile gargara da yapılabilir." diye konuşuyor.

Bebeğin diş gelişiminin anne karnında başladığının altını çizen Sevinç, şu uyarıları yapıyor: "Bu dönem hem annenin hem de bebeğin genel sağlığı ve ağız diş sağlığı için oldukça önemlidir. Bunun için annenin dengeli beslenmeye dikkat etmesi gerekmektedir. Ağız ve diş sağlığı açısından tüm hamilelik döneminde: A,C,D vitaminleri ile fosfor ve kalsiyumdan zengin meyveler ve sebzeler, tahıl, süt ve mandıra ürünleri ile et, balık ve yumurta dengeli olarak alınmalıdır. Şeker (özellikle yemek aralarında) mümkün olduğu kadar alınmamalıdır. Bunun yanı sıra bilinçsiz ilaç kullanımından kaçınılmalıdır. Kullanılan ilaçlar bebeğin diş sağlığının ve genel vücut gelişimini de olumsuz yönde etkileyebilecektir. Bebeğin diş sağlığı konusunda bilgili olmak, çocuğunuzun ömür boyu sağlıklı dişlere sahip olmasında ilk basamaktır."
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0