Güllaç nasıl yapılır? Güllaçın püf noktalar

Ramazan'ın gözdesi güllaç nasıl yapılır? İşte iyi bir güllaç için püf noktalar.

Güllaç nasıl yapılır? Güllaçın püf noktalar
banner98
 Karaköy Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Güllü, Ramazan’da en çok tüketilen tatlılardan olan güllacın püf noktalarını anlattı.

Ramazan ayının vazgeçilmez tatlılarından olan güllaç, tatlıcılarda yerini almaya başladı. Ramazan ayının yaza denk gelmesi nedeniyle iftar sofralarında hafif gıdalar tercih edilirken, Ramazan’ın gülü güllaç, sofralar için hazırlanmaya başladı.

Ramazan ayında vücudun kaliteli beslenmeye ihtiyacı olduğunu belirten Nadir Güllü, “Güllaç, Sütlü Nuriye, eğer doğal malzemelerle yapılırsa ve kararında yenirse gayet sağlıklı beslenme olur. Bu noktada Ramazan’ın geleneksel tatlısı olan Güllacı tavsiye ediyorum. Bunun yanında bol fıstıklı, bol cevizli baklavayı da tavsiye ediyorum” dedi.

Nadir Güllü, güllaç malzemelerinin kaliteli olması gerektiğini belirterek, “Güllaç yapımında kullanılan sütün köy sütü olması gerekir. Kaynatılan sütün içine 650-700 gram şeker koyacağız. Şekerin pancardan elde edilmiş olmasına dikkat etmemiz gerekir. Elimize aldığımızda berrak ve iri taneli olacak. İsteğe göre de gülsuyu ilave edilebilir” diye konuştu.

Sütün sıcaklık değerine dikkat çeken Güllü, “Süt çok sıcak ya da ılık olmayacak. Ilığın biraz üstü olması gerekir. Bu püf noktasıdır. Çünkü süt soğuk ya da ılık olursa yumuşamaz, sıcak olursa da lapa gibi olur. Yumuşaması için ılığın üstünde olması gerekir” dedi.

Güllü, “Güllaç yaprağının ana maddesi un ve sudur. Güllaç yaprağının kenarının ve ortasının aynı incelikte olması lazım. Aksi halde yaprak yumuşamaz. Güllaç yaprağı alındığında küf kokmamasına dikkat edilmesi gerekir. Gıdaların düşmanı rutubet ve sıcaklıktır“ şeklinde konuştu.

Güllacın bekletilmesi ve muhafazasına dikkat çeken Güllü, “Güllaç sıcak süt ile yapıldı ve tepsi şu anda ılık. Bu şekilde hemen buzdolabına konulursa olmaz. Akşama kadar sıcakta bekletilirse de olmaz. Bu noktada yapılması gereken yarım saat beklenmesidir. Güllaç soğuduktan sonra strece sarılarak buzdolabının sebze kısmına konulmalıdır. Bu şekilde 3-4 saat bekletildikten sonra servis edilmelidir” dedi.

Güncelleme Tarihi: 17 Haziran 2015, 10:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0