Erdoğan'dan koalisyon açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, erken seçim tartışmalarıyla ilgili, “Meclis Başkanımla danışmam gereken, görüşmem gereken anlarda da muhakkak kendisiyle bu konuları tabii ki görüşeceğim. Şu anda da zaten görüşüyorum, görüşürüm. Ülke kesinlikle hükümetsiz kalmamalı, başsız kalmamalı” dedi.

Erdoğan'dan koalisyon açıklaması
banner98
 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, erken seçim tartışmalarıyla ilgili, “Meclis Başkanımla danışmam gereken, görüşmem gereken anlarda da muhakkak kendisiyle bu konuları tabii ki görüşeceğim. Şu anda da zaten görüşüyorum, görüşürüm. Ülke kesinlikle hükümetsiz kalmamalı, başsız kalmamalı” dedi.

Görev süresi sona erecek olan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’e Devlet Şeref Madalyası tevcih eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resepsiyonda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı.

Gazetecilerin koalisyon görüşmeleriyle ilgili sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şu anda Sayın Başbakana hükümeti kurmak üzere görevi verdim. Kendisi çalışmaları sürdürüyor. Anamuhalefet partisiyle gerek heyetlerin yaptığı görüşmeler var. Dün Sayın Başbakan'ın yaptığı görüşmeler var. Televizyondan izlediğim kadarıyla Perşembe, Cuma tekrar görüşmelerinin olacağını duyduk. Temenni ederim ki hayırlı olur. Ama öbür tarafta MHP’nin de yine aynı şekilde heyet temsilcileriyle yaptığı görüşmeler var. Bilemiyorum, belki Sayın Başbakan bu arada onlarla da bir görüşme yapabilir veya yapacaktır. Bunlar şu anda benim tasarrufum içerisinde olan işler değildir” dedi. 

''GÖREV ALANIMI DA GAYET İYİ BİLİYORUM''

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Görev alanımla alakalı da birilerinin spekülasyon yapmasına müsaade etmem. Birilerinin söylediklerinin hepsi şu anda birer spekülasyondur. Bana bu konuda da kimse yapacağım çalışmaları veya görev alanımı öğretmesin. Görev alanımı da gayet iyi biliyorum. Bu işin çok da acemisi değilim. Sadece 12-13 yıl bu ülkede başbakanlık yapmışım, bir yıldır da cumhurbaşkanlığı yapıyorum. Dolayısıyla anayasada, yasalarda konuyla ilgili ne var, ne yok bilen birisiyim” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisiyle ilgili “Cumhurbaşkanı Erdoğan anayasal sınırları içerisinde kalmalı” sözlerine sert tepki gösterdi.

Gazetecilerin bu yöndeki açıklamaları hatırlatması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şu anda bütün bu görüşmeler, müzakereler hepsi Sayın Başbakanımız tarafından yürütülüyor mu? Şu anda hükümetin başı Sayın Başbakandır. Ben hükümetin başı değilim. Ben şu anda devletin, cumhurun başı olarak görevde bulunuyorum ve cumhurun başı olarak da anayasa benim görev alanlarımı belirlemiştir. Görev alanım neyse ben o görev alanım içerisinde bugüne kadar hareket ettim, bundan sonra da yine aynı şekilde bu görev alanım içerisinde hareket etmeye devam edeceğim. Ama bu görev alanımla alakalı da birilerinin spekülasyon yapmasına müsaade etmem. Birilerinin söylediklerinin hepsi şuanda birer spekülasyondur. Bana bu konuda da kimse yapacağım çalışmaları veya görev alanımı öğretmesin. Görev alanımı da gayet iyi biliyorum. Bu işin çok da acemisi değilim. Sadece 12-13 yıl bu ülkede başbakanlık yapmışım, bir yıldır da cumhurbaşkanlığı yapıyorum. Dolayısıyla anayasada, yasalarda konuyla ilgili ne var, ne yok bilen birisiyim. Ama bu konuda ‘Cumhurbaşkanı kendisi anayasal çizgi içerisinde kalsın’ ifadelerini kullananlar onlar anayasanın içerisinde ne olduğundan haberleri yok. Bulundukları konumdan haberleri yok ve onlar önce adresleri öğrenmeleri lazım. Adresleri de bilmiyorlar. Sıkıntı biraz da buradan kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.

“BENİM 45 GÜNLÜK SÜREYİ UZATMA YETKİM YOK”

Koalisyon görüşmelerinde verilen 45 günlük süre ile ilgili bir soruya da Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şu anda benim 45 günün dışına taşan bir esnetme yetkim yok. Bunların hepsi benim 45 günlük süre içerisindeki atacağım adımlardır. Ama o kronolojik süreci nasıl değerlendiririm o biraz bana kalsın” dedi.

“BEN DE GÖTÜREBİLİRİM, MECLİS’İN DE GÖTÜRMESİ SÖZ KONUSU OLABİLİR''

'Hükümet kurulamazsa eğer seçim hükümetine siz mi götüreceksiniz' diye sorulması üzerine ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ona geçici hükümet diyelim. Geçici hükümetle alakalı olarak da biliyorsunuz bunu Meclis Başkanı'yla danışmak suretiyle götürmem söz konusu olabilir. Aynı şekilde Meclis’in de götürmesi söz konusu olabilir. Bunlar yine o süre içerisinde değerlendirilebilir” diye yanıt verdi.

“AĞZI OLAN KONUŞUYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisinin erken seçim istediği yönündeki iddialarla ilgili olarak, “Herkes kendine göre bir yorum yapabilir. Yani geçmişte söylerlerdi ‘ağzı olan konuşuyor’ konuşsun” dedi.

“ÖZERLİK İLAN EDEN DBP GENEL BAŞKANINA BİR SORUN 'SİZİN KİLONUZ KAÇ' DİYE”

Şırnak’ta Demokratik Bölgeler Partisi’nin özerlik ilan ettiği yönündeki iddialarla ilgili olarak ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Siz de gazeteciler olarak bir sorun, ‘sizin kilonuz kaç’ diye. Bu ülkede Türkiye Cumhuriyeti’nin dışında bir devlet asla kabullenilemez. Bunun bedeli çok çok ağır olur. Ağır bir bedel olur. Bu açıklamaları kimler yapmışsa zaten bunun hem yasal bedelini öderler hem diğer tür bedelini öderler” yanıtını verdi. 

Güncelleme Tarihi: 12 Ağustos 2015, 09:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0