Engelliye her yer engel

Adana'da 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde sokağa çıkan engelli Ahmet Pala, kaldırıma yapılan rampalardan vatandaşların yardımıyla geçse de yolun karşısına geçmek için üst geçide çıkmak istedi ancak asansör olmadığı için bunu başaramadı.

Engelliye her yer engel
banner98
 4 yaşında ateşli hastalık geçiren ancak babası yeni öldüğü için hastaneye gidemediği için geçirdiği havale soncu bedensel engelli kalan Ahmet Pala (44) 40 yıldır tekerlekli sandalyeye mahkum yaşamını sürdürüyor. Pala, 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde de sabahleyin tekerlekli sandalyesiyle hem gezmek hem de Türkiye Sakatlar Derneği Adana Şubesinin etkinliklerine katılmak için evden çıktı.

Pala, gezerken ve derneğe gelirken kaldırımlarda bin bir türlü güçlükle karşılaştı. D-400 karayolu kenarında kaldırıma çıkmak isteyen Pala belediyenin yaptığı iş karşısında şok oldu. Kaldırıma engelliler için bir rampa yapılmış hemen rampanın kaldırıma çıkış yerine ise üst geçidin demir parmaklıkları konduğu için bu rampadan çıkamadı. Bir süre uğraşan Pala'nın yardımına kaldırımdan geçen bir çocuk yetişti. Çocuğun tekerlekli sandalyeyi itmesiyle Pala kaldırıma çıkabildi.

Ahmet Pala biraz ilerleyip kaldırımdan inmek isteyince ise engelliler için yapılan rampanın gelişi güzel yapıldığından kaldırımdan inemedi. Bu sırada yanına gelen Türkiye Sakatlar Derneği Adana Şube Başkanı tek kolu olmayan ve diğer kolu da engelli olan Halis Kassap tarafından kaldırımdan indirildi. Pala daha sonra yolun karşısına geçmek isteyerek üst geçide geldi. Ancak üst geçitte engellilerin çıkabilmesi için ne asansör ne de rampa olmadığından Ahmet Pala öylece üst geçide bakakaldı. Pala bir türlü üst geçide geçemeyince sokağa çıktığına pişman olarak evine geri dönmek zorunda kaldı.

"BİZ DE İNSANIZ, KİMSEDEN YARDIM ALMADAN YAŞAMAK İSTİYORUZ"
Ahmet Pala, Adana’da 200 bin engelli olduğunu söyleyerek, "Bu engellilerin kaç tanesi sokağa çıkabiliyor sadece bunu araştırın bulun. Bazen ben dışarı çıkıyorum 3 engelli ancak görüyorum. O da imkanı olanlar. 200, bin engelli nerede, parklara bakın bulun bulamazsınız çünkü çıkamıyorlar. Buradaki zorlukları sadece ben değil yaşlı ya da tökezleyen bir insan bile geçemez. Şu rampaya bakın önce rampa mı, yoksa yaya geçidi mi yapılmış onu bir sormak lazım. Ben oradan geçemedim vatandaş yardım etti, her zaman da vatandaştan yardım alacak durumumuz yok bizim. Bizde insanız kimseden yardım almamaya çalışıyoruz. Üst geçide çıkamıyoruz, oraya çıkmak için uçmak lazım, karşıya geçmek için çok uzun yolları kullanıyoruz ya da dışarıya çıkmıyoruz. Bizim işimizi başkaları yapıyor ve üzülüyoruz. İnanın engelli olduğum herkesin yaptığı bir şeyi yapamadığın zaman aklıma geliyor ve o zaman üzülüyoruz. İnanın dışarıya çıkmak istemiyoruz işte gördünüz, insanları çağırıp diyeceksin ki beni şuradan yukarı çıkartın buda çok ağır bir şey" dedi.

Türkiye Sakatlar Derneği Adana Şube Başkanı Halis Kassap ise engelli Ahmet Pala'nın engelli rampasını kullanamadığını ifade ederek, "Bir vatandaş yardımcı oldu engelli arkadaşımız öyle kaldırıma çıkabildi. Engelli rampasından inerken kendi başına inemedi, ben yardımcı oldum. Şu anda üst geçidin yanına geldik, engelli arkadaşımız merdivene bakarak öylece kaldı, bizde ona baka kaldık. Sevgili yöneticilerimize ve ülkede yaşayan tüm yerel yöneticilerin, bu üst geçitlerin yanına çok kolay aparatlı olsa dahi bir asansör yapsa, yaşlılar, hamileler, gençler ve engelli arkadaşlarımız rahatlıkla kimseden yardım almadan bu üst geçitleri ve yaya geçitlerini kullanabilirse o zaman kendilerine güven duyarlar" diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 03 Aralık 2015, 10:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0