Edirne’de yaşayan tek musevi Mitrani’den sinagog açıklaması

Mitrani, İsrailli askerlerin Mescid-i Aksa’da yaptıkları çirkin davranışı da kınadığını belirterek, 'Anarşi olan hiçbir şey tasvip edilmez' dedi.

Edirne’de yaşayan tek musevi Mitrani’den sinagog açıklaması
banner98
 Edirne’de yaşayan ve ticaretle uğraşan iş adamı Rıfat Mitrani, kentte restorasyonu devam eden Büyük Sinagog ile ilgili açıklamalarda bulundu. Mitrani, İsrailli askerlerin Mescid-i Aksa’da yaptıkları çirkin davranışı da kınadığını belirterek, "Anarşi olan hiçbir şey tasvip edilmez" dedi.

Edirne’de yaşayan tek Musevi, iş adamı Rıfat Mitrani, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’in, "O eşkıya ruhlu insanlar orada Müslümanları katlederken, biz de onların burada sinagoglarını yapıyoruz" sözleri üzerine, restorasyonu devam edilen Büyük Sinagog’un, kullanılma şekli üzerine çıkan tartışmaları yorumladı. Mitrani, Büyük Sinagog’un Vakıflar tarafından tekrar restore edilmesinden dolayı memnuniyet duyduğunu dile getirerek, hem ibadete açık olabileceğini hem de müze olarak kullanılabileceğini söyledi.

“BÜYÜK SİNAGOG, DÜNYADA BU BOYUTLARDA TEK HAVRA”
İş adamı Rıfat Mitrani, Büyük Sinagog’un dünya üzerinde sahip olduğu boyutlarda tek Havra özelliği taşıdığını belirterek, "Bu havranın, Vakıflar tarafından yapılması, Devlet tarafından yapılması çok güzel bir şey. Biliyorsunuz, bunun bir eşi de Viyana’da vardı. O da yandı. Bu tek kaldı. Dünyada bu boyutlarda tek havra. Edirne için de çok güzel bir eser meydana getirildi. Çok güzel bir şey yani" ifadelerini kullandı.
650 sene önce atalarının Edirne’ye gelip yerleştiğini hatırlatan Mitrani, "19 Ocak 1975 yılında ben burada evlendim. Ama o dönemde cemaat burada çok azdı. Küçük Havra’da ibadet ediliyordu. Ben burasını temizlettim. Düğün yaptım" dedi.

“BÜYÜK SİNAGOG, HEM MÜZE OLARAK HEM DE İBADETHANE OLARAK KULLANILABİLİR”
Mitrani, Büyük Sinagog’un restorasyonu tamamlandıktan sonra Edirne’ye artı katacağını düşündüğünü ifade ederek, "İbadethanede olabilir, müze de olabilir. Ben hem ibadete açık olmasını hem de müze olmasını istiyorum. Edirne’ye çok fazla artısı olacağına eminim. Tüm arkadaşlarım benden haber bekliyor. Açılışına gelmek istiyoruz yeter ki tarihi verin" diye konuştu. 'İsrailli askerlerin, Mescid-i Aksa’ya yaptıkları çirkin saldırıyı nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusuna ise Rıfat Mitrani, "Anarşi olan hiç bir şey tavsif edilmez" şeklinde cevap verdi. 

Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2014, 10:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0