banner101

Davutoğlu'ndan, askerin bedelli endişesine net yanıt

Başbakan Ahmet Davutoğlu, askerin bedelliyle ilgili endişeleri olduğu iddiaları konusunda net konuştu: “Nihai karar, siyasi iradeye aittir” dedi.

Davutoğlu'ndan, askerin bedelli endişesine net yanıt
 Başbakan Ahmet Davutoğlu, bedelli askerlik konusunda askeri yetkililerin endişeli oldukları iddialarına ilişkin, “İç ve dış kaynaklara istinaden yapılan haberlere hep mesafeli yaklaşırım” dedi. Davutoğlu, konunun YAŞ toplantısında görüşüldüğünü belirterek, “Yaşın ve ücretin ne olacağı hususu Bakanlar Kurulu’nun takdirine aittir” diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, Yunanistan ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bedelli askerlik konusunda askeri yetkililerin endişeli oldukları yönünde çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine Davutoğlu, “Ben gazetelerde iç ve dış kaynaklara istinaden yapılan haberlere hep mesafeli yaklaşırım. Genelkurmay Başkanlığımız, Başbakanlığa bağlıdır ve herhangi bir kaygı iletmek için herhangi bir askeri kaynağın basına konuşmasına ihtiyaç yoktur. Dolayısıyla Türkiye’de demokratikleşme yerleştikçe herkesin öğrenmesi gereken bir şey var; bilinmeyen kaynaklara atıfla yapılan haberler bitmeli. Türkiye’de işleyen sağlıklı süreçler vardır ve bu sağlıklı süreçler için hem devlet içinde, hem de demokratik kültür içinde kurumlar arasında istişareler yapılır, nihai karar siyasi iradeye aittir ve bu konuda TSK’nın son derece kökleşmiş geleceği ve açık bir tutumu var. Dolayısıyla kaynak çıkıp kendisi konuşur eğer herhangi bir şey varsa. Bu tür atıflarla yapılan haberlerin belki dikkat çekici haber niteliği vardır ama devlet geleneği içinde yeri yoktur” dedi.

Bedelli askerlik konusunun YAŞ toplantısında görüşüldüğünü kaydeden Davutoğlu, “Daha önce bana gerekli brifingler verildi Savunma Bakanımız tarafından ve Genelkurmay Başkanımız tarafından bilgiler aktarıldı. Cumhurbaşkanımızla istişareler yapıldı. Bu çerçevede YAŞ’ta bu konu ele alındığında zaten genel bir perspektifle bu konuda olumlu kanaatler ifade edildi. Yani özellikle belli bir birikime ulaşmış ve bu anlamda askerliğin etkin olarak yapılması açısından ama nihai olarak bunun yaşının ve ücretin ne olacağı hususu Bakanlar Kurulu’nun takdirine aittir” şeklinde konuştu.

Başbakan Davutoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin büyük bir reform sürecinden geçtiğini ve son derece etkin bir silahlı güç olma niteliğinde dünyanın en saygın kurumlarından biri olduğunu belirterek, “Bu konuda da caydırıcı gücü her zaman takdire şayan olmuştur. İki konuda aldığımız prensip kararı var. Bedelli askerlik bu prensip kararıyla irtibatlıdır. Birisi Silahlı Kuvvetlerimiz teknoloji yoğun bir nitelik kazanarak vurucu ve caydırıcı gücünün artırılması, ikincisi de sözleşmeli er ve erbaşlarla ilgili yapılan yeni düzenlemelerle askerlik hizmetini yapmamış olanların er ve erbaş olacağına dair düzenleme zaten çok geniş asker alım imkanı sağlıyor. O düzenleme Meclisimizden geçti. Bu da mesleği askerlik olacak olan, daha profesyonel bir ordu yapılanmasına geçişin kademeli adımlarını teşkil ediyor. Dolayısıyla önümüzdeki on yıllarda vurucu gücü yüksek ve daha profesyonel nitelik kazanmış bir orduya geçiş zaten Silahlı Kuvvetlerimiz ve hepimizin perspektifi olan bir husustur. Bu ihtiyaçların bu şekilde karşılanması sürecinde bedelli askerlik konusuna gelen talepler dışında, belli bir yaşın üstünde zaten çok sınırlı bir motivasyonla askerlik hizmetini yapacak olan vatandaşlarımıza bir hak tanınmıştır. Burada gerekli istişareler yapıldı, YAŞ’ta da bu konu konuşuldu. Ama YAŞ’ta zikredilen veya üzerinde durulan yaş Bakanlar Kurulu’nun takdirindedir. Bu tür belirsiz, anonim atıflarla yapılan hiçbir habere itibar edilmemelidir” ifadelerini kullandı. 

Güncelleme Tarihi: 05 Aralık 2014, 17:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0