Cumhuriyet yazarlarının yargılandığı dava ertelendi

Charlie Hebdo dergisinin Hz. Muhammed olduğu iddia edilen karikatürünü köşelerinde yayınlayan Cumhuriyet Gazetesi yazarları Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya’nın yargılandıkları dava ertelendi.

Cumhuriyet yazarlarının yargılandığı dava ertelendi
banner98
 Duruşmada söz alan şikayetçilerden biri ifade verirken gözyaşlarını tutamazken, bir diğer şikayetçinin "Eğer adalet sanıkların cezalarını vermezse bize verin biz cezalarını verelim. Öbür dünyaya bırakmayalım” sözleri dikkat çekti.

Cumhuriyet Gazetesi yazarları Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan'ın 14 Ocak tarihli köşe yazılarında, Fransa'da faaliyet gösteren "Charlie Hebdo" dergisinde yayımlanan Hz. Muhammed'e ait olduğu iddia edilen, karikatüre yer vermeleri nedeniyle açılan davanın ilk duruşması görüldü.

İstanbul 2 Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma, dosyada bin 280 şikayetçinin bulunması nedeniyle adliyenin en büyük salonunda görüldü. Sanıklar Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya 7 Temmuz ve 12 Temmuz tarihleri arasında İstanbul dışında olduklarına dair mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı. Sanıkları avukatları temsil etti.

“ZORLA GETİRİLSİNLER”
Duruşma salonunda 100’e yakın şikayetçi ve avukat hazır bulundu. Duruşmada şikayetçiler ve avukatları beyanda bulundu. Şikayetçiler ve avukatları sanıklar hakkında zorla getirilme kararı çıkarılmasını talep etti. Duruşma sesli ve görüntülü sitemle kayıt altına alındı.

İFADE VERİRKEN AĞLADI
Duruşmada ifade veren şikayetçilerden Kamil Özçelik, Hz. Muhammed’e benzetildiği iddia olunan karikatürleri benzin deposunda çakmak çakmaya benzetti. Özçelik, "Yüzde 99'un Müslüman olduğu bir ülkede bunu yayınlamak infial yaratmak için kıvılcımı çakmak gibidir" diye konuştu. Şikayetçilerden Hüseyin Aygören ise ifade verirken gözyaşlarını tutamadı. Aygören, "Sanıklar Peygamber efendimize hakaret ediyor. Bu ne demek . Yani ayıptır. Bu başka bir dine de yapılmaz. Biz kimin dinine hakaret ettik" dedi.

“SANIKLARIN CEZALARINI BİZ VERELİM”
Duruşmada ifade veren bir şikayetçi dini değerlere hakaretin düşünce özgürlüğü olamayacağını savunarak, "Eğer adalet sanıkların cezalarını vermezse bize verin biz cezalarını verelim. Öbür dünyaya bırakmayalım" ifadelerini kullandı. Bunun üzerine hakim Abdurrahman Orkun Dağ, şikayetçiyi uyararak, "Söylediklerinizin suç olduğunu hatırlatırım. Derhal sözünüzü geri alın" dedi. Şikayetçi özür dileyerek “Sözümü geri alıyorum” diye konuştu.

“YARGILAMA BİTENE KADAR YAZI YAZMALARI ENGELLENSİN”
Sanıkların cezalandırılmasını istediğini belirten bir şikayetçi ise “Sanık yazarlar toplumda infial yaratabilecek yazılar yazabilir. Yargılama bitene kadar yazı yazmaları engellensin" dedi. Şikayetçilerden biri ise Charlie Hedbo Dergisi’ne yapılan saldırının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Fransa'ya gitmesi sebebiyle de şikayetçi olduğunu söyledi.

ZORLA GETİRİLME TALEPLERİ REDDEDİLDİ
Ara kararını açıklayan mahkeme sanıklar hakkında zorla getirilme çıkarılması taleplerini reddetti. Mahkeme, Karan ve Çetinkaya’nın mazeretli olmasını göz önüne alarak yeniden adreslerine tebligat gönderilmesine karar verdi. Yayın durdurma yönündeki talebi de reddeden mahkeme, duruşmayı 12 Kasım’a erteledi.

İDDİANAMEDEN
İddianamede Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya’nın "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" ve "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme'' suçlarından ayrı ayrı 1,5 yıldan 4,5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması isteniliyor.

“SANIKLAR GELDİĞİNDE O KARİKATÜRLERİ NEDEN YAYINLADIKLARINI SORACAĞIZ”
Duruşmanın ardından şikayetçiler ve avukatlar adliye önünde basın açıklaması yaptı. Grup adına basın açıklaması yapan avukat Cavit Tatlı, sanıkların duruşmaya gelmediğini belirterek, “Bugün sanıklar mazeret bildirerek duruşmaya gelmemişlerdir. Bugün şikayetçi olup da duruşmaya gelen 100’e yakın kişi şikayetlerini dile getirmişlerdir. Bugün için davada her hangi bir şey olmamıştır. Bizler müşteki vekilleri ve müştekiler olarak bu davayı başından sonuna kadar takip edeceğiz. İki sanık soruşturma aşamasında sanki bilmeden bunu yaptıklarını ve kimseye karşı hakaret kastlarının olmadığını iddia etmişlerdir. Bir dahaki celse geldikleri takdirde biz kendilerine o karikatürleri niye yayınladıklarını, niyetlerinin ne olduğunu kamu adına soracağız” dedi. Avukat Yurdal Dinçer ise “Kamuoyunun, düşünce özgürlüğü ve inanç değerlerine saygı anlamında bu davaya ilgisini özellikle bekliyoruz” diye konuştu. 

Güncelleme Tarihi: 09 Temmuz 2015, 17:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0