banner102

‘Çiftçi 2015’te batar’

Çiftçilere yönelik kredilerin yeniden yapılandırılmasına ‘akademik’ itiraz geldi. Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi 2. Başkanı Sarıbal net konuştu: Çiftçi, 2015’te batar!

‘Çiftçi 2015’te batar’
- ÖZEL HABER - Filiz KAHRAMAN
 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın tarımsal amaçlı kooperatifler aracılığıyla çiftçilere kullandırdığı kredileri yeniden yapılandırması meslek odalarını ayağa kaldırdı. Yeni borç yapılandırılmasının ciddi sıkıntılar yaratacağını vurgulayan Ziraat Mühendisleri Bursa Şubesi 2'nci Başkanı Orhan Sarıbal, “” dedi.

"GÜNDE 500 ARAZİ SATILIYOR"

Tarım sektörünün içinde bulunduğu durumu çöküş olarak nitelendiren Orhan Sarıbal, “Hükümet, düşük faizli kredi veriyor. Çiftçi onu bile ödeyemiyor. 2015’te çiftçi perişan olacak. Tarım Kredi Kooperatifleri borçla boğuluyor. Çiftçi belediyelerden yardım bekliyor” diye konuştu. Hedefin tarımdaki nüfusu yüzde 10’un altına çekmek ve işletme büyüklüğü sağlamak olduğunu belirten Sarıbal, “Karacabey, Kemalpaşa, Gemlik ve Yenişehir'de çiftçi borç içinde. Kısa vadeli sorunlar nedeniyle arazi satıyorlar. Bursa’da ortalama günlük 500 mülk tarım arazisi el değiştiriyor” ifadelerini kullandı. Bursa'nın ‘kara elması’ olarak gösterilen zeytinde de üreticinin arazi satarak ayakta durmaya çalıştığını kaydeden Sarıbal, “Sebze tohumlarının yüzde 90'ı ithal geliyor. Yerli üreticiden tohum için sertifika isteniyor. Üreticinin hali ortada. Tohum için sertifikayı nasıl alacak?” diye konuştu.

"KÖYLÜ KORKTUĞU İÇİN OY VERİYOR"

Tarım politikalarının uygulamasında yaşanan sıkıntıları değerlendiren Orhan Sarıbal, “Türkiye’de, teşvik politikası diye bir şey yok. Uygulama yok. Zaten verilen teşviklerin oranı da yıllık binde 6'yı geçmedi. Bu oran kime ne fayda sağlar” dedi. Mevcut tablonun sosyal patlamalara neden olabileceğini de dile getiren Sarıbal, “Türkiye’de iktisadi tarım politikalarına bakarsanız toplumu sosyolojik olarak çatışma noktasına götürecek bir tablo görürsünüz. Bu ülke yabancılara terk ediliyor. Köylü, borçları yüzünden korku içinde oy veriyor. Önümüzdeki süreçte sosyal patlamalar yaşanır” dedi.

Güncelleme Tarihi: 22 Temmuz 2013, 16:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0