CHP'den Gezi Teklifi!

CHP, Gezi Parkı eylemlerinde yaralananlara, ölenlerin ise yakınlarına tazminat verilmesini istedi.

CHP'den Gezi Teklifi!
banner98
 CHP, Gezi Parkı eylemlerinde güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanması nedeniyle yaralandığı, engelli hale geldiği veya öldüğü tespit edilen kişilere ve yakınlarına nakdi tazminat ve aylık bağlanması, kamuda istihdam olanağı sağlanması, yurtiçinde ücretsiz seyahat, gerektiğinde yurt dışında tedavi, ücretsiz yurt, huzurevi, özel rehabilitasyon ve bakım merkezi hizmetleri gibi hak ve olanaklar tanınması için kanun teklifi verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve partisine mensup İzmir milletvekilleri Hülya Güven, Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu imzasıyla TBMM Başkanlığına Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi sunuldu.

GEREKÇE

Teklifin gerekçesinde, 2007'den bugüne kadar sadece polis şiddeti nedeniyle ölenlerin sayısının 129'a yükseldiği belirtilerek, "Bunun son örneği, Ankara'da Gezi Parkı protestolarında polis kurşunuyla hayatını kaybeden Ethem Sarısülük'tür. Söz konusu protestolar sırasında polisin orantısız ve aşırı kuvvet kullanımı sonucunda 60'ı ağır olmak üzere 7 bin 832 kişi yaralanmış, gaz kapsüllerinin hedef alınarak atılması sonucu 11 yurttaş gözünü kaybetmiş, 1 kişinin dalağı alınmıştır. İki kişinin ise hayati tehlikesi devam etmektedir" denildi.

TAZMİNAT BAĞLANACAK

Teklife göre, Anayasa Mahkemesi veya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararıyla güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanması veya kanuna aykırı emirleri yerine getirmesi nedeniyle yaralandığı, hastalandığı, engelli hale geldiği veya öldüğü tespit edilen kişiler ve yakınları da nakdi tazminat ve aylık bağlanması gibi haklardan faydalanacak.

YURT İÇİNDE ÜCRETSİZ SEYAHAT

Teklife göre, Anayasa Mahkemesi veya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararıyla, güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanması veya kanuna aykırı emirleri yerine getirmesi nedeniyle yaralandığı, hastalandığı, engelli hale geldiği veya öldüğü tespit edilen kişiler ve yakınları "konut kredisi", "yurtiçinde ücretsiz seyahat", "yurtdışında tedavi", "ücretsiz yurt, huzurevi, özel rehabilitasyon ve bakım merkezi hizmetleri" gibi hak ve olanaklardan faydalanacak.

KAMUDA İSTİHDAM HAKKI

Ayrıca bu durumda olan kişilerden ölenlerin iki yakınına, engelli hale gelip de çalışabilir durumda olanların kendilerine, çalışamayacak durumda olanların ise eş veya çocuklarından birisine, eşi ve çocuğu yoksa kardeşlerinden birisine kamuda istihdam hakkı sağlanacak.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bu kanunun yürürlük tarihinden önce verdiği kararlar ile orantısız güç kullanımı veya kanuna aykırı emirlerin uygulanması sonucu yaralandığı, hastalandığı, engelli hale geldiği veya öldüğü tespit edilen kişiler ile bu kişilerin eş, ana, baba ve kardeşleri de kapsam içine alınacak. Bu kişiler, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonraki iki yıl içinde Adalet Bakanlığı'na başvuruda bulunarak kanunun tanıdığı haklardan yararlanabilecek.

Güncelleme Tarihi: 23 Temmuz 2013, 11:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0