banner101

Bursalı Recep Sert Uyandırıldı!

Türkiye'nin beşinci yüz ve ilk çene nakli yapılan Recep Sert'in uyandırıldığı, sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

Bursalı Recep Sert Uyandırıldı!
 Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özlenen Özkan ile Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melike Cengiz, Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde düzenledikleri basın toplantısında, 18 Temmuz'da Polonyalı turist Andrzej Kucza'dan alınan yüz ve çenenin nakledildiği Recep Sert'in sağlık durumu hakkında bilgi verdi.

Doç. Dr. Cengiz, hastayı ameliyat sonrası gelişebilecek sorunları tespit etmek ve engellemek amacıyla yoğun bakım ünitesinde tuttuklarını belirtti. Sert'in yoğun bakım ünitesindeki tedavisinin olumlu şekilde ilerlediğini dile getiren Cengiz, "Hiçbir organ sisteminde bozukluk bulunmamaktadır. Bilinci açık ve komutlara uymaktadır. Solunum sistemiyle kalp sistemiyle sindirim sistemiyle ilgili herhangi bir sıkıntı yaşanmamaktadır" dedi.

Kontrollü bir şekilde tedavisinin devam etmesi için Sert'i birkaç gün daha yoğun bakım ünitesinde tutmayı planladıklarını anlatan Cengiz, yoğun bakım ünitesinde kalan hastaların durumlarının dakika dakika değişebildiğini, olumsuz bir şey olmaması için çaba gösterdiklerini söyledi.

Sert'in hareket etmemesi için ameliyatın ardından uyutucu ve sakinleştirici ilaçlar verdiklerini bildiren Cengiz, şöyle devam etti:

"Şu anda komutlara uyuyor, her dediğimizi yapıyor. Uyutucu ilaçları, sakinleştirici ilaçları neredeyse kestik. Beslenmesi iyi, sindirim ile ilgili sorun yok. Seslendiğimizde yüzünü hareket ettirerek ya da elimizi sıkarak iletişim kuruyor, ağrılarının olup olmadığını anlatıyor. Konuşmuyor ama kafasıyla ya da el sıkarak bize yanıt veriyor. Son derece sakin ve komutlara uyacak şekilde bilinçli."

Sert'in ağızdan sonda ile beslendiğini ifade eden Cengiz, uyanık olduğunu, nefes alıp verebildiğini dile getirdi.

- "Gözünü açıp bizi tanıdı"

Doç. Dr. Özkan ise Sert'in ameliyattan sonra 5 gündür yoğun bakım ünitesinde tutulduğunu belirterek, "Gözünü açıp bizi tanıdı. Bu da bizim için sevindirici" dedi.

Sert'in yüzündeki ödemin giderek gerilediğini, birkaç ay içinde yüzündeki şişkinliklerin tamamen ineceğini kaydeden Özkan, Sert'in önceki yüzüyle kıyaslanamayacak şekilde iyi bir yüze kavuştuğunu vurguladı. Sert'e alt ve üst çene naklinin de yapıldığını hatırlatan Özkan, "Önceden konuşmaları net anlaşılmıyordu. 10-15 gün sonra anlaşılır bir şekilde konuşmasını duyacağız" diye konuştu.

Bir gazetecinin "Dili kendi dili mi" sorusuna Özkan, kendi dili yeterli olduğu için dil nakletmeyi düşünmediklerini söyledi. Özkan, ameliyatta dişlerinin de takıldığını söyledi.

Muğla'da 17 Temmuz'da beyin ölümü gerçekleşen Polonyalı turist Andrzej Kucza'dan (43) alınan yüz ve çene, 2007 yılında temizlediği silahın ateş alması sonucu yüzünden yaralanan 27 yaşındaki Recep Sert'e 18 Temmuz'da nakledilmişti. Bu ameliyatla Türkiye'de ilk alt ve üst çene nakli operasyonu da gerçekleştirilmişti.

Güncelleme Tarihi: 23 Temmuz 2013, 16:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0