Başbakan Erdoğan'dan Cumhurbaşkanlığı değerlendirmesi

Başbakan Erdoğan, Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili açıklamalarını, “Sayın Cumhurbaşkanımızın ’bu konuyu aramızda müzakere ederek karara varırız’ kanaatini paylaşıyorum” dedi.

Başbakan Erdoğan'dan Cumhurbaşkanlığı değerlendirmesi
banner98

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi’nin Twitter kararı, Ergenekon davasının gerekçeli kararı ve olası Köşk adaylığı gibi bir çok konuda açıklamalar yaptı.

Başbakan Erdoğan, Azerbaycan ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Anayasa Mahkemesi’nin ‘Twitter’ kararının sorulması üzerine Erdoğan, “Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu karara uymak durumundayız ve onun için de uyduk. Ama saygı duymak zorunda değilim ve bu karara saygı duymuyorum. Şu anda alınmış olan bu karar birincil mahkemelere müracaat edilmeden, hukuk yolları tüketilmeden Anayasa Mahkemesi’ne götürülmüştür. Bir defa usul yönünden Anayasa Mahkemesi’nin bunu reddetmesi gerekirdi. Özgürlükler yaklaşımını doğru bulmuyorum. Zira bu bir ticari şirkettir ve bu ticari şirketin ortada bir ürünü vardır. Bu ticari şirkette Twitter değil. Youtube da bir ticari şirkettir, Facebook da bir ticari şirkettir ve bunun ürününü alıp almamak herkesin serbest tasarrufundadır. Bunun özgürlükle falan alakası yok” diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi’nde özgürlükler ve temel haklar noktasında bekleyen dosyalar varken iki gün içerisinde böyle bir karar almasını milli bulmadığını aktaran Başbakan Erdoğan, “Milli bulmamanın yanında Amerikalı böyle bir şirketin ürününün savunması yapılırken, öbür tarafta bizim kendi milli, ahlaki her türlü değerlerimiz bir tarafa konuldu. Bu ülkenin Başbakanına hakaretten tutun da bakanlarına hakarete varana karşı her şey ortada, buna yönelik atılan bir adım var ve burada hemen iki gün içerisinde alınan bir karar var. Bu konuyla ilgili özellikle alt mahkemelerin başka dosyalarla ilgili bu konuda vermiş olduğu kararlar var ve bu kararların hiçbirini göz önüne almıyorsunuz, bunların hepsini yok farz ediyorsunuz ve böyle bir karar alıyorsunuz. O zaman tabi ister istemez farklı düşünmek durumunda kalıyoruz. Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu karara uyma zorunluluğu olması hasabiyle biz bu karara uyarız ve onun için de arkadaşlara gerekli talimatı verdik ve uyduk. Ama saygı duymuyoruz ve bu sadece bir yasaya uymaktır, bu hukuk değildir. Burada bir hukuki uygulama yok, bir yasal uygulamayı maalesef usule de ters olarak uygulamaya koymuşlardır. Ben bunu milletimin takdirine bırakıyorum. Bu karar alınırken ne Amerika, ne Fransa, ne İngiltere, ne İspanya’da verilmiş kararlar dahi göz önüne alınmamıştır. Nasıl karar alırlar bunlara bakılmamıştır. Hemen alelacele ne adına bu karar alınmıştır bu da belli değildir” şeklinde konuştu.

CUMHURBAŞKANI GÜL’ÜN AÇIKLAMALARI VE ÜÇ DÖNEM KURALI

Cumhurbaşkanı Gül’ün cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili açıklamalarının sorulması üzerine Erdoğan, “Sayın Cumhurbaşkanımızın konuyu aramızda müzakere ederek bir karar varırız kanaatini ben de paylaşıyorum” dedi. Partideki 3 dönem kuralıyla ilgili bir çalışma olup olmadığının sorulması üzerine de Başbakan Erdoğan, “3 dönem kuralıyla alakalı olarak tabandan, partimiz içinden birçok bu konuda kanaat belirtenler var. Ben bu konuda da daha önce kanaatimi belirttim. Bu konu biz partinin kuruluşunda tüzüğümüze bunu uzun istişareler neticesinde koyduğumuz bir konu. Bunun çünkü Türkiye’de inanıyorum ki bir karşılığı var. Bundan sonra hu konuyla ilgili kararı verecek olan merciler merkez karar değil, genel kuruldur. Bu olağanüstü veya normal genel kurulda olur. Genel kurul böyle bir tüzük tadiline giderse ancak böyle bir şey olabilir. Fakat benim kanaatim 3 dönemden yanadır. 3 dönemle siyasi hayat bitmiyor. 3 dönemden sonra bir dönem ara sondan sonra devam etme şansı herkes için söz konusu” şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan, bir basın mensubunun, “Köşk’e çıkma konusunda bir baskı hissediyor musunuz?” sorusuna ise, “Onlar ayrı bir konu. Onu konuşmak şu anda bana göre gereksiz” yanıtını verdi.

ERGENEKON DAVASININ GEREKÇELİ KARARI

Ergenekon davasının gerekçeli kararıyla ilgili soru üzerine ise Erdoğan, "16 bin sayfa. Bunu nerede inceleyeyim ben. Adeta bir ansiklopedi. Bunu görme fırsatını bulacağız. Şu anda böyle bir fırsatı henüz bulabilmiş değilim" dedi.

Güncelleme Tarihi: 04 Nisan 2014, 17:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0