Avrupa Ülkelerinin Afrika'daki Elçilik Binalarını Satın Aldık!

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Avrupa Birliği, Amerika ve Japonya gibi ülkeler sıkıntı yaşarken Türkiye'nin ekonomik anlamda büyüdüğünü söyledi.

 Avrupa Ülkelerinin Afrika'daki Elçilik Binalarını Satın Aldık!
banner98
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Avrupa Birliği, Amerika ve Japonya gibi ülkeler sıkıntı yaşarken Türkiye'nin ekonomik anlamda büyüdüğünü söyledi.

Afrika'da, Avrupa ülkelerinin tasarruf gerekçesiyle kapattığı elçilik binalarını satın aldıklarını anlatan Babacan, böylelikle 12 olan büyükelçilik sayısını 35’e çıkardıklarını kaydetti.

Bakan Babacan, Kayseri Sanayi Odası tarafından düzenlenen Kayseri Sanayi Gecesine katıldı. Geceye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak, çok sayıda bürokrat ve işadamı katıldı.

"TÜRKİYE'DE İSTİKRAR ORTAMI VAR"

Ommer Otel'de gerçekleştirilen gecede konuşan Babacan, ekonomide gelinen noktaya değindi. Dünyada birçok büyük şirketlerin ekonomik krizde battığını dile getiren Ali Babacan, “Türkiye sadece ekonomik sıkıntılarla boğuşan, dünyadaki ülkeler gibi bunu yaşadı ve bunun dışında da önemli riskler içerisinde bulundu. Türkiye’nin kendi bölgesinde siyasi bir kriz yaşanıyor. Güvenlik krizi var. Suriye’de iç savaş var. Irak’ta her ay bin, bin 500 kişi ölüyor. Artık bu ölümler hayatın parçası oldu. Her gün bir yerde patlama ve intihar saldırısı var. Güvenlik problem. Kuzey Irak dışındaki topraklarda bu var. Lübnan, Suriye’deki yansıma ile sorunlar yaşıyor. Ürdün öylesine. Mısır’da bir darbe rejimi iş başında. Libya üç, dört aydır bölgeye ayrılmanın mücadelesini veriliyor. Ayrılıkçı bir kuvvetler var. Tunus demokratikleşme sürecinde istikrar yok. Batıda ekonomik kriz, doğumuzda güvenlik ve siyasi kriz var. Ekonomimiz bu ortamda büyüyor. İstihdam artıyor. Türkiye’de güven ortamı istikrar ortamı var. Bu kendiliğinden oluşmuyor. Hükümeti, sivil toplum kuruluşları ile toplumla el ele verilerek oluşuyor. Bizim özelikle Suriye konusunda sıkıntılı tablo başladığı günde kendi kendimize verdiğimiz kural var. Suriye ile ilgili her attığımız adım uluslararası hukuk karşısında sapa sağlam olacak. Hukuk dışı olmayacak. İkincisi ne yaparsak yapalım mutlaka dostlar müttefikler ve bölge ülkeleri ile beraber karar verelim dedik. Suriye ile Türkiye arasında ikili problem değil. İnsanlık kazanmasını istedik. Bölge açısından güvenlik sorunu var. Bu iki kural bizi Suriye’de olan bitenlerden uzak tuttu. İç savaşın olduğu ülkeden bize yansıma olmamışı normal değildi. Ama bu ölçüler etkili oldu ve yansımadı.”

"İHRACAT YAPMADIĞIMIZ BİR İKİ ÜLKE KALDI"

Ekonomide yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler veren Babacan, “Avrupa Birliği’nin sıkıntılı döneme girdiğinde bizim ihracat pazarlarımız genişledi. Yıl 2008. Dışişleri bakanıyım. Afrika’da elçiliğimiz 12 idi. Afrika’da hangi ülkelerde olmalıyız dedik. Latin Amerika’da, güney, doğu Asya’da nerede olmalıyız dedik. Hindistan ve Çin ilişkilerimizi ele aldık. Çin ile ilişkilerimizde NATO nedeniyle uzak durduk. Bunları değiştirdik. Şimdi güney pasifikte ada ülke sayısı 17 tanedir. 2008 yılında 16 ülkenin dışişleri bakanını ülkemize davet ettik. Masraflarını biz karşıladık. Bir hafta İstanbul’da ağırladık. Hayatlarında ilk defa Avrupa’ya gelmişler ve buraları gördük. Bu 16 ülkeye TİKA yardımları ulaştı. Bu gün Hamd olsun ihracat yapmadığımız dünyada bir iki ülke kaldı ve bunlarda bitecek” diye konuştu.

"AVRUPA ÜLKELERİNİN AFRİKA'DAKİ İLÇİLİK BİNALARINI SATIN ALDIK"

Başbakan Yardımcısı, daha önce Avrupa ülkelerine yapılan ihracat miktarının bugün ihracat rakamının büyümesine karşın azaldığını ama Afrika ülkelerine ihracatın arttığını anlatarak şunları anlattı; “153 milyar dolar ihracatımızın yüzde 39’u Avrupa ülkelerine. Yüzde 37’si Afrika ülkelerinedir. Bu duruma gelmemizde Afrika’da 12 olan büyükelçilik sayımızı 35’e yükseltmemize bağlıdır. 5 yılda birçok Avrupa ülkeleri büyükelçiliklerini tasarruf için kapatıyor. Biz büyükelçilik açarken Avrupa ülkelerinin sattığı binaları satın aldık.”

"HARCAMALARI KISMAK İÇİN YENİ TEDBİRLER ALINABİLİR"

Cari açık konusuna da değinen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, tüketim konusunda da uyarılarda bulundu. Türkiye’deki tasarruf oranlarının düşüklüğüne işaret eden ve ithal tasarruf kullanılmamasını tavsiyesinde bulunan Babacan, yüzde 12.6 olan tasarruf oranının yüzde 33 olan Hindistan ekonomisine göre çok düşük olduğunu ve artması gerektiğini belirti.

Babacan, harcamalar konusunda şu uyarılarda bulundu; “İhtiyaçlar var. Ama bir israf ekonomisi değil verim ekonomisi olmalıyız. Bu harcama ve tüketim ileriye yönelik endişemizi artırıyor. Gelir yok. Bankadan borç al ve harca, o büyük sorun. Kredi, yatırım üretim içinse başımızın üstünde yerin var. Yatırım üretimle geri ödenir. Kredi alıp da yurt dışına tatile çıkıyorsan, günlük tüketim maddelerine harcıyorsak, 24 ay cep telefonuna taksit yapıyor ve 6 ayda cep telefonu alıp satıyorsak buna göz yumamayız. Petrol fazlası olan ülkeler var ve bunu satıyor sorunu çözüyor. Bizim bütçemizin bir kuruş geliri vergidir. Tasarruf konusu önümüzdeki dönem önemlidir. Ne kadar çok ihracat yaparsak içerde tüketim hakkımız olacaktır. Zenginleşeceğiz sonra tüketeceğiz. Zenginleşmeden bırakın geliri, gelirden fazla borçlanmak hane halkı için kötü sonuçlar ortaya çıkartır. Tedbirler alıyoruz. Yeni tedbirler alabiliriz. Burada tedbirli ve başımız dik yürümek önemlidir.”

Konuşmaların ardından İSO’nun belirlediği ilk 500 ve ikinci 500 sanayi kuruluşu, en çok ihracat yapan, kurumlar vergisinde ilk sırada yer alan firma temsilcilerine plaket verildi. Ali Babacan, sanayicilerin plaketini kendi elleriyle vererek tebrik etti.
Güncelleme Tarihi: 30 Kasım 2013, 00:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0