Ahireti Hatırlatan Cami

Medrese Mahallesi'nde bulunan İmaret Camii'nin giriş kapısının yan tarafında mezarların bulunması camiye ayrı bir hava katıyor.

Ahireti Hatırlatan Cami
banner98
Medrese Mahallesi'nde bulunan İmaret Camii'nin giriş kapısının yan tarafında mezarların bulunması camiye ayrı bir hava katıyor. Cami cemaati bu duruma alıştıklarını, mezar taşlarının ölüm, ahiret inancı duygularını daha yoğun hissettirdiği için kılınan namazlardan ve yapılan ibadetlerden daha fazla feyiz aldıklarını söylüyor.

Süleyman Türkmani Hazretleri tarafından 13. yüzyılda imarethane olarak kurulan cami, varislerinden kimse kalmadığı için Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredilmiş. Ömer Olgun İmaret Cami imamı, camiye girerken mezarlıkların bulunmasının buraya ayrı bir mistik hava kattığını söyledi. Cemaatin, özellikle sabah namazlarında camide yapılan ibadetten daha fazla feyiz ve bereket aldığını belirten Olgun, şöyle konuştu:
“Camimizin yapımı 13. yüzyıla kadar dayanmakta. Süleyman Türkmani Hazretleri tarafından bizzat imarethane olarak kurulmuş bir mekan. Caminin duvarında 1276 yılında yapılmış olarak yazılmakta. Camimize malumunuz mezarlıklar arasından giriyoruz. Ayrı bir manevi havası var. İnsanın gaflete daldığı anda buraları düşündükçe kendi nefsini tatmin edebiliyor, düzenleyebiliyor. Camimizin manevi ağırlığı yüksek. Etrafında Süleyman Türkmani Hazretleri'nin akrabaları, hemen girişte çocuğu ve torunları yatmakta."

İmaret Camii Müezzini Oğuzhan Kaya ise caminin yan tarafında Süleyman Türkmani Hazretleri'nin türbesinin bulunduğunu söyledi. Süleyman Türkmani Hazretleri'nin Anadolu'nun Türkleşmesinde çok büyük katkı sağladığını belirten Kaya, şöyle devam etti: “Süleyman Türkmani Hazretleri 1217 yılında Horasan'da doğmuş. 1234 yılında dedesi Şemseddin Bey'le birlikte Konya'ya gelip yerleşmiş. Süleyman Türkmani Hazretleri de diğer evliyalar gibi Anadolu’ya gelip burada Anadolu’nun Türkleşmesinde çok büyük emekleri olmuş.


Süleyman Türkmani Hazterleri 1224 yılında Konya ya gelip yerleşmiş. Daha sonra Mevlana Celaleddini Rumi Hazretleri'nin öğrencisi olmuş. Mevlana Hazretleri vefat edince, Türkmani Hazretleri Anadolu'ya geçerek buralara Mevlevi tarikatının yayılmasını sağlamış. 1239 yılında Kırşehir’e gelip burada Mevlevi tarikatını kurup gelişmesine vesile olmuş. Burada Aşık Paşa gibi isimlerin de hocalığını yapıp oları yetiştirmiş. Türkmani Hazretleri imarethane açarak burada ilim tahsil edenlere, gelip geçen yolculara barınma imkanı, yiyecek imkanı sağlamış, daha sonra da 1288 yılında vefat ederek caminin yan tarafına defnedilmiş.”

Caminin girişinde bu mezarların oluşunun camiye çok büyük feyiz ve bereket verdiğini ifade eden Kaya, "Mezar taşları cemaate ölümü hatırlatıyor ve ona göre namazını kılıyor. Namazda gerçekten daha bir huşu oluyor. İnsanlar daha bir içtenlikle namazlarını kılıyorlar. Çünkü ölümü hatırlatmak insanı ahreti hatırlatıyor. Bu da yaptığımız bütün işlerde insanlara huşu veriyor. Bir zevk veriyor bir tatminlik veriyor.” dedi.



Güncelleme Tarihi: 24 Temmuz 2013, 13:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0