banner101

82 yıllık İzmir Fuarı Skandallarla Başladı!

İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) bu yıl 82. kez ‘sağlık’ temasıyla kapılarını açtı. Türkiye’nin uluslar arası nitelikteki ilk fuarı olan İEF’de bu yıl Sinop onur konuğu il, Sri Lanka'nın ise partner ülke oldu. Fuarda 286'sı yabancı...

82 yıllık İzmir Fuarı Skandallarla Başladı!
İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) bu yıl 82. kez ‘sağlık’ temasıyla kapılarını açtı. Türkiye’nin uluslar arası nitelikteki ilk fuarı olan İEF’de bu yıl Sinop onur konuğu il, Sri Lanka'nın ise partner ülke oldu. Fuarda 286'sı yabancı toplam bin 125 firmada yerini aldı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AK Parti ve CHP'li milletvekilleri, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger, Sri Lanka Sanayi ve Ticaret Bakanı Rishad Bathiudeen, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun katılımıyla açılan fuar, 29 Ağustos-8 Eylül tarihleri arasında gezilebilecek. Fuarın bu yıl ki Açık Hava Tiyatrosu’nda düzenlenen açılış töreni, kavga ve yuhulamalara sahne oldu. Gergin ortam açılış töreninin sonuna kadar devam etti.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yuhalamalara tepki gösterdikten sonra barışın, hoşgörünün, özgürlüğün ve demokrasinin kenti İzmir’den dünyaya sevgi ve selam göndererek konuşmasına başladı. Konuşmasının ilk kelimesinin barış olmasının bir tesadüf olmadığını belirten Kocaoğlu, “İzmir Enternasyonal Fuarı bir kültürdür. Yaşatılması gereken bir gelenektir, gelecektir. Hem teknolojidir hem nostaljidir. Ama İzmir Enternasyonal Fuarı, her şeyden önce barıştır, hoşgörüdür. Ulusların ve halkların buluşması, kucaklaşmasıdır. Bu, fuarın ilk yıllarında da, Dünya Savaşı’nın karanlık günlerinde de böyle olmuştur. Olmaya da devam edecektir. Dolayısıyla, yakın coğrafyamızda savaş çığlıklarının atıldığı şu günlerde, barış çağrısının yapılacağı en uygun platformdur İzmir Fuarı.” dedi.

İzmir’den dünyaya barış mesajı yollayan Kocaoğlu, “ Savaş ölümdür, karanlıktır, yokluktur. Savaş gözyaşıdır, feryattır, acıdır. Barış ise huzurdur, insanların birbirini daha iyi anlamasıdır, uyumdur. Barış sükunettir, güzelliktir, erdemdir.” diye konuştu. Mevlana’nın “Beri gel, daha beri, daha beri, bu yol vuruculuk nereye dek böyle? Bu hır gür, bu savaş nereye dek? Sen kapları, testileri hele bir kır, Sular nasıl bir yol tutar, gider. Hele birliğe ulaş, hır gürü, savaşı bırak, Can nasıl koşar?” dizeleriyle konuşmasına devam eden Kocaoğlu, fuarların önemine de değindi. Reel sektörü canlandırarak ekonomideki kırılganlıkları ortadan kaldıran uluslararası fuarların kentlerin kalkınmasında kritik bir rol oynadığını vurgulayan Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, fuarcılığı, yerel ekonomik kalkınmanın motorlarından biri olarak gördüklerini söyledi. 82 yıllık İzmir Enternasyonal Fuarımızı canlı ve diri tutarken, diğer yandan yeni fuar merkezimizi kurarak ihtisas fuarcılığını geliştirdiklerini dile getiren Kocaoğlu, Avrupa’nın da en büyük fuar merkezlerinden biri olacak olan Gaziemir’deki yeni fuar merkezimizin inşaatı hızla yükseldiği bilgisini verdi.

BAKAN YILDIRIM: BÜYÜK PROJELERLE MEŞGUL OLMA ZAMANI
Hükümeti temsilen İzmir Fuarı'nın açılışına katılan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da, yuhalamalar eşliğinde konuşma yaptı.
30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutlayan Bakan Yıldırım, İEF'nin sıradan bir fuar olmadığının altını çizdi. Fuarın daha Cumhuriyet kurulmadan 17 Şubat 1923'de büyük Atatürk tarafından temeli atıldığını belirten Yıldırım, "82.'si düzenlenen fuar sadece 1929 ve 2. Dünya Savaşı'nda kesintiye uğramış ve onun dışında düzenli olarak yapılarak bu günlere gelmiştir. Her yıl 1,5 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlayan, yüzlerce yerli ve yabancı kuruluşun ürünlerini tanıttığı organizasyonun adıdır." dedi. İzmir, İEF ve genelinde Türkiye'nin gün geçtikçe dünyanın daha fazla ilgisini çektiğini belirten Yıldırım, İzmir'in her yıl 25 fuara ev sahipliği yaptığını, 2 milyon misafir ağırladığını ancak görevinin burada bitmediğini ifade eden Yıldırım, "EXPO 2020'ye hazırlanıyor. EXPO 2020'yi elbirliği ile İzmir'imize kazandırırsak bunun anlamı İzmir'e 6 ay içinde 30 milyon ziyaretçi 40 milyar kaynak girmesi demektir. Büyük projelerle meşgul olma ve birbirimizle dayanışma içinde İzmir ve ülkemiz için güzel projeleri ve güzel günleri hayal edip gerçekleştirme zamanıdır. Bu duygularla bu fuarın başarıyla gerçekleştirilmesinde emeği geçenleri tebrik ediyorum. Fuarın ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum." dedi. Bakan Yıldırım'ın konuşmasını yaptığı sırada CHP'lilerden 'Kahrolsun AK Parti' ve 'Her yer Taksim her yer direniş sesleri' yükseldi. Sloganlara AK Partili gurup da, 'Recep Tayyip Erdoğan' sloganlarıyla karşılık verdi.

KILIÇDAROĞLU: ULUSLARARASI BİR FUARIN AÇILIŞINI YAPIYORUZ
Yaşananlara tepki gösteren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, konuşmasına, 'Başbakan Kemal' sloganlarıyla başladı. Uluslararası bir fuarın açılışını yaptıklarını hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Beraber olmak zorundayız, birlik olmak, kardeş olmak zorundayız. Yabancı misafirlerimiz var. Demokrasi güzel, saygı duyuyorum ama ne olur bu toplantıyı farklı yerlere çekmeyelim." dedi. İzmir'in Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi olduğunu ve İzmir'in fuarlar kenti olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "İzmir'i bütün dünyaya tanıtmalıyız. Bu fuarın 82. yıl önce açılması çok anlamlıdır. " dedi. Kılıçdaroğlu konuşmasını yaparken yine tribünlerden 'Başbakan Kemal' ve 'Diktatör Tayyip' sesleri yükseldi. AK Partili gruplar da sloganları, 'Recep Tayyip Erdoğan' sloganlarıyla bastırmaya çalıştı. Fuarların barışın da güvencesi olduğunu belirten Genel Başkan Kılıçdaroğlu, savaşa karşı olduklarını belirterek, "Barışı hangi görüşten olursak olalım savunmalıyız. 1940'lı yıllar,o yıllarda bile milyonlarca insan yaşamını yitirdi. 1945 yılında gerçekleşen savaşlarda 25 milyondan fazla insan yaşamını yitirdi. Bunun 3 milyonu askerdi. Savaşlar hiçbir ülke için barış ve huzur getirmemiştir. savaş gözyaşıdır, kandır." dedi. Kılıçdaroğlu, konuşmasını "Yaşasın barış, özgürlük, kardeşlik" sözleriyle bitirerek fuara emeği geçenlere teşekkür etti. Gruplar Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının sonunda da CHP'li grup 'Bu daha başlangıç mücadeleye devam' şeklinde slogan atmaya devam etti. Konuşmaların ardından 82. İzmir Fuarı'nın açılışı yapıldı.

KUTU KUTU…
8 Eylül'e kadar açık kalacak fuara, 20 farklı ürün grubunda 286'sı yabancı toplam 1.125 firma katılıyor. Önceki yıllardan farklı olarak, sadece uluslararası katılım holü yurt dışı katılımcı firmalardan gelen talep doğrultusunda 29 Ağustos - 2 Eylül 2013 tarihlerinde beş gün açık kalacak. Diğer tüm etkinlikler 11 gün boyunca devam edecek. Yaklaşık 1,5 milyon kişinin ziyaret etmesinin beklendiği fuara giriş ücretleri geçen yıl olduğu gibi tam 2 lira, öğrenci 1 lira olarak belirlendi. Fuar, ticaretin olduğu kadar kültür ve sanat buluşmalarının da merkezi olacak. İzmir Enternasyonal Fuarı hollerin ziyaret saatleri 16.00 - 23.00 olarak gerçekleşecek. Sağlık teması kapsamında fuar süresince sağlıklı yaşam aktiviteleri, sağlıklı sohbetler ve saatler, seminer gibi çeşitli etkinlikler olacak.

FUARA 63 ÜLKE KATILDI
82'nci İzmir Enternasyonal Fuarı'na ABD, Almanya, Avusturya, Altay, Azerbaycan, Bulgaristan, Burkina Faso, Endonezya, Estonya, Gana, Gabon, Gambiya, Guatemala, Gürcistan, Hakas, Fransa, Filipinler, Filistin, Irak, İran, Japonya, Karadağ, Kamerun, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, KKTC, Kuzey Ege Adaları, Kolombiya, Kosova, Küba, Kuveyt, Lesotho Krallığı, Libya gibi 63 ülkeden de uluslararası katılım oldu.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0