banner102

''2004’de imza atanların maskeleri bugün düştü''

DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, 2004 MGK belgesine imza atanların bugün maskesinin düştüğünü, AK Parti’nin sistemin efendisi gibi hareket ettiğini söyledi.

''2004’de imza atanların maskeleri bugün düştü''
DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, 2004 MGK belgesine imza atanların bugün maskesinin düştüğünü, AK Parti’nin sistemin efendisi gibi hareket ettiğini söyledi.

Cihan Haber Ajansı Afyonkarahisar bürosunu ziyaret eden Uysal, gelinen noktada fişlemeler, bir takım tasarılarla kapatma girişimlerinin 28 Şubat sürecinin bugün siviller eliyle devam ettirildiği anlamına geldiğini belirterek, ne Başbakanın nede hükümet üyelerinin buna çıkıp bir açıklama yapamadığını söyledi.

“Dün kapatılmakla karşı karşıya kalanların bugün bir yerleri kapatması anlaşılır gibi değil’ diyen Uysal, “Dün kapatma korkusuyla karşı karşıya kalan insanların bugün bir takım yerleri kapatmaya cüret eder mantıkta hareket ettiklerini görüyoruz. Bırakınız 2004’ü, 2013 yılında yapılan fişlemeleri nasıl izah edeceksiniz? Artık mızrağın çuvala sığmadığı görülmüştür. Belgeler gazetelerde yayınlandıktan sonra ne doğru dürüst başbakanın açıklaması var nede hükümetten bir açıklama yoktur.” dedi. Uysal, gönül rahatlığı içinde kendi iktidarlarının devamı için feda edemeyecekleri hiçbir değer, hiçbir düşüncenin, hiçbir değer yargılarının olmadığını ispat etmiş durumda olduklarını belirtti.

“Demokrasiyi lafzen konjonktür bir program olarak görenlerin burada tamamen maskesi yere düşmüştür” diyen Uysal, “O nedenle 2004’de imzaladıkları belgenin ben hakikaten çok kritik bir öneme sahip olduğunu düşünüyorum. ‘Türkiye’de imtiyazlar düzeninin değiştiriyoruz’, ‘değiştireceğiz’ diyerek gelenlerin milleten güç alarak elde ettikleri iktidar gücünü yine millete dayatarak en iyi imtiyazlı alanları kendileri için korunaklı alanlar olarak oluşturduklarını görüyoruz. Bu açıdan baktığımızda bu tartışmaların bu yaşananların ifşaların toplumunda nezdinde zihninde nasıl bir yer ettiğini göreceğiz. Millete fırsat sunma yerine kendilerine fırsat oluşturmak, kendi geleceklerini kendi çocuklarının geleceklerini teminat altında almak adına bir mücadeleye dönüştürdüklerini zaten görüyoruz.” diye konuştu.

"SİSTEMİN EFENDİSİ BENİM DİYORLAR"

Uysal, AK Parti’nin demokrasinin gelişmesi adına toplumu kuşatıcı çalışmalar yapamadığını ileri sürdü. Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü; “Türkiye’de demokratlaşmayı sadece vesayet parantezine almak yetmez. Bugüne kadar yapılan işler bu vesayet düzeninin yıkmakla ilgiliydi. Yıkım mühendisliğiyle inşaat mühendisliği farklı şeylerdir. Bugünkü iktidarın inşaat mühendisliğine ne fikri müktesebatlığı yeter, ne tarih telakkileri yeter. Örneğin; Türkiye’nin geleceğini kuşatıcı bir Anayasa niyetleri var mı? Bunun böyle olmadığı Anayasa komisyonunda görüldü. Gördük ki şahsi ikballerine yönelik, siyasi öngörülerini uzatma adına ‘sınırsız yetki, denetim sıfır’ mantığı içerisinde Türkiye’de Anayasa adı altında AK Parti tarafından bir deli gömleğinin ülkeye giydirilmesi olayını yaşıyoruz. Bir takım kurumların başına kendi siyasi çizgisinden olan insanları getirmekle yetmez. Sistemi değiştireceğiz derken yapısal anlamda bir değişimi sağlamanız gerekirken buraya siyasi illiyet bağıyla emir komuta zinciri içinde size yakın insanları getirerek ‘sisteminin efendisi’ oldum mantığı içerisinde hareket ederseniz bu olaylarla karşı karşıya kalırsınız.”

"28 ŞUBAT SÜRECİNDEKİ USULLER AYNI ŞİMDİ KULLANILIYOR"

Uysal, 28 Şubat sürecinde hangi usullerle hangi enstrümanlarla Türkiye’de insanlara müdahale edilmişse bugünde aynı enstrümanlarla müdahalede bulunulduğunu anlattı. Bu açıdan bakıldığında Türkiye’nin en temel meselesinin demokrasi olduğunu ifade eden Uysal, demokrasinin Türkiye’de milli birliğimizin milli güvenliğimizin şemsiyesi olduğunu kaydetti. Uysal, “Türkiye’nin bütün milli güç unsurlarını sahaya sürebilmesi adına güçlü bir ülke, kendi içerisinde hukukunu perçinlemiş tansiyon alanları bırakmamış, meseleleri halının altına süpürerek uzun vadeli üstesinden gelemeyeceğimiz meseleleri demokratik kanallara aktararak sorunları çözmek zorundayız.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin yanlış zeminlerde yanlış teşhisler konulduğunu, sadece askeri vesayet üzerinden bir tanımlama yapıldığını belirten Uysal, Türkiye’deki bütün meselelerin temelinin işleyen, çözüm üretme kapasitesi yüksek bir demokrasi anlayışı olduğunu, Bunun yolunun da siyasetin demokratikleşmesinden geçtiğini anlattı. Uysal, siyasi partiler yasasını değiştirerek partileri ve kaynakları genel başkanların malı olmaktan kurtarmak gerektiğini dile getirdi.

“VEKİLLER VİCDANLARINA İHANET EDEREK KANUNLARA EVET DİYOR”

Partilerin, Türkiye seçme ve seçilme hakkında başlayarak milletin taleplerini karşılayacak bir iradeye sahip olmadıklarını belirten Uysal, şunları söyledi: “Böyle bir yapıya bürünemiyor. Bunun nedeni de siyasi partilerin başta genel başkanları ve onun etrafındaki dar kadroların ülkelerin bütün gündemini belirleyecek güce erişmiş olmalarıyla kaynaklıdır. Bunu aşmak zorundayız. Bunu aşmadığımız sürece birilerinin önümüzde gelip şike yasalarında olduğu gibi, MİT yasalarında olduğu gibi Sayıştay yasalarında olduğu gibi pek çok keyfi uygulamalar ülkenin önüne koyulur. Normal şartlarda bu mekanizmayı işletse millete hesap vereceğini düşünen milletvekilleri ne kalp ne vicdanları ne gönülleriyle onaylamadıkları halde vicdanlarına ihanet edercesine bu kanunlar bu meclislerden çıkmaz. Yarın başka başka şeylerin gelmeyeceğini kimse garanti edemez. Dershane meselesinde de akılla değilde hisleriyle davranarak bir husumet meselesi haline getirdiği bu meselede bile bu yanlış işleyen bir çark içerisinde bu meclisten geçer. Bu şartlar altında bunun kime ne kadar itiraz edeceğini bizlerde merak ediyoruz. Kamuoyu da bekliyor.”

Gültekin Uysal, dershane meselesini de kimin daha ideal anlamda demokrasiye, Cumhuriyet’in değerlerine, hakka, hukuka, Anayasaya ne kadar bağlı olduklarını ispat edebilecekleri, demokrasi anlayışları açısından da bir turnusol testine dönüşebilecekleri bir mesele olarak gördüğünü sözlerine ekledi.
Güncelleme Tarihi: 17 Aralık 2013, 10:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0