Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi, panellerle devam ediyor

Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi, panellerle devam ediyor
banner98

Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi'nde (Stratcom Summit) "Uyuşmazlık Çözümünde İstikrarlaştırıcı Güç Olarak Stratejik İletişim" paneli düzenlendi.

TİM Gösteri Merkezi'ndeki zirvede gerçekleştirilen panelin öncesinde OSINT Analisti Oliver Alexander, "OSINT Niçin Bu Kadar Popüler? başlıklı sunumunu yaptı.

TRT World'den Kübra Akkoç'un moderatörlüğünü üstlendiği panelde konuşan Louisville Üniversitesi Stratejik İletişim Bölümü'nden Prof. Karen Freberg, stratejik iletişimin ayrı bir meslek olduğunu belirterek, başka alanlarla ilgili olsa da bunun başka bir disiplin olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Kullanılan araçlar değişse de insan davranışının değişmediğini dile getiren Freberg, "Stratejik iletişim kullanırken bu işin uygulamasını yapıyoruz. Sosyal medyada farklı unsurlar var. Çok karmaşık bir yapı olduğunun farkına varılması gerekiyor. Bizler bunu nasıl ileriye taşırız konusunda bir araya gelmeliyiz. Devletler bu konuda iş birliği yapmalı. Eğitimci olarak bu konuda sessiz kaldığımızı düşünüyorum. Bunu yapmanın bir yolu da kanıta dayalı araştırmalardır. Farklı perspektifler var. Çatışmaların çözülmesi, sosyal medyada yalan haberler konusunda bir araya gelerek çözümler bulabiliriz." diye konuştu.

Freberg, medya okuryazarlığının önemine işaret ederek, bunun sonuçlarının küresel ölçekte değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Sadece hakikat değil bir güven krizinin de varlığına vurgu yapan Freberg, "Bunlarla ilgili beyin fırtınası yapmamız lazım. Biz sürekli olarak teknoloji akışı ve değişiklikle karşı karşıyayız. Güçlü biriyle karşılaştığımızda haberi paylaşıp paylaşmama konusunda karar vermede nelerin etkili olduğunu düşünmeliyiz." dedi.

- "Dezenformasyon sınır tanımıyor"

Gürcistan Hükümeti İdaresi Stratejik İletişim Bölümü Başkan Yardımcısı Medea Skhirtladze ise Gürcistan'da stratejik iletişim alanında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Ülkesinde 2005'te Stratejik İletişim Daire Başkanlığı kurulduğunu anlatan Skhirtladze, şunları kaydetti:

"2019'da çalışmaları başlattık tam anlamıyla. 2021'de de bir kararname yayımlandı. Daire başkanları her hafta toplanarak kararlar alıyor. İngiltere ile çalışıyoruz. Geçen yıl projemizi iki yıl daha uzattık. Dairemizin temel dokümanı hükümetin strateji belgesidir. Yerel uzmanlığımızı da bu süreçte kullanmaya çalışıyoruz. 21. yüzyılda dezenformasyon sınır tanımıyor. Kamusal alan başta olmak üzere bunun etkilerini görüyoruz. Dayanıklılığımızı bu anlamda artırmaya çalışıyoruz."

- "İnsanlar anlaşılmayı tercih ediyor"

International Interest Genel Müdürü Sami Hamdi, kamusal iletişimin temelinde "anlayış" olduğunu belirterek, insanların seçenekler arasından "anlaşılmayı" tercih ettiklerini vurguladı.

Hamdi, "Birlikte gelişeceğimiz ve kalkınacağımız ortam bu. Stratejik iletişimin de temelinde bu olmalı. Yukarıdan aşağı ne empoze etmeye çalışırsanız çalışın bu başarısız olur. Hepimiz bir zihinle, akılla ve kalple yaratıldık. İnsan unsuru çok önemlidir. Günün sonunda farklı fikirler ortaya çıkabilir ve insan olarak bunun bilinmesini isterim." dedi.

Pakistan Milli Savunma Üniversitesinden Dr. Maria Saifuddin Effendi ise stratejik anlatımın muhakkak kurulması gerektiğini ifade ederek, "Karmaşık çatışmalar içindeyiz. Bu silahları satmaya ihtiyacımız var mı? Güçlü bir stratejik söylemimiz varsa bu durumda etkili olabiliriz. Çatışmalara devam edildi. Yapısal şiddet türleri yaygınlaşmaya başladı ve bu normal görülüyor. Stratejik bir anlatımı düşündüm. Ne yazık ki bir anlatımın olmadığını gördüm. Ülkeler savaş alanında olmak için bahaneler buluyor. BM kararları var ama bunlardan hiçbirisi çatışmaları durdurmuyor. Rusya-Ukrayna savaşını sona erdirmek için bir stratejik önerimiz yok." değerlendirmelerinde bulundu.

Güncelleme Tarihi: 03 Aralık 2022, 14:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0