hepsibethepsibet güncel girişgüvenilir slot siteleri

TÜGİS'ten AB ve BM Destekli “Çocuk İşçiliğine Hayır” Projesi

Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) ve Çalışma Hayatı Derneği, Türkiye'nin önemli toplumsal sorunlarından çocuk işçilerinin korunmasına yönelik bir proje başlattı. “Küçük Eller İçin Büyük Gelecekler: Çocuk İşçiliğine Hayır” projesi kapsamında, çocuk işçiliğiyle etkin mücadele için başlangıçta başlangıçta amaçlanıyor. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu'nun desteğiyle ve Birleşmiş Milletler Kuruluşu Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından sağlanan hibe desteğiyle devralınan proje, 1 yıl boyunca tüm sektörlere yönelik çeşitli eğitimler ve bilgilendirme programları düzenlendi.

TÜGİS'ten AB ve BM Destekli “Çocuk İşçiliğine Hayır” Projesi
banner98

Yeni nesil sendikacılığın temsilcisi Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS), rekabet gücünü artırmaya yönelik davranışlar yanı sıra toplumsal sorumluluk alanlarında da ana rolünü sürdürüyor. Bu kapasite Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından yürütülen “Sosyal Taraflar ve Sivil Toplum Kuruluşlarının Çalışma Yaşamında Temel İlke ve Haklar Konusundaki Kapasitelerinin Güçlendirilmesi Projesi”ne dahil olan TÜGİS ve Çalışma Hayatı Derneği, “Küçük Eller için Büyük Gelecekler: Çocuk İşçiliğine Hayır” projesini devreye aldı. Projeyle ILO politikalarına uygun olarak TÜGİS Üyeleri ve ekosistemi içinde yer alan tüm katılımcıların, çocuk işçilerinin beslenmesi konusunda uluslararası mevzuata uygun olarak bilgilendirilmesi amaçlanıyor.

Tarım, sanayi ve hizmet sektörleri başı çekiyor

Projeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan TÜGİS Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Sidar , Türkiye'de çocuk işçiliğinin hem ekonomik, hem de sosyal açıdan önemli bir sorun olmaya devam ettiğinden ayrıldığın çizdi. Çocuk işçiliğini 18 yaş sonunda fiziksel, zihinsel, sosyal ve yapısal gelişimlerini olumsuz etkileyecek işlerde çalıştırılması olarak ücretsiz olarak, bu durumların nedenleri arasında yoksulluk, eğitime erişim sorunları, mültecilik, aile baskısı ve geleneksel roller olabileceğini belirtti.

Türkiye'de 5-17 yaş arası 720 bin çocuk işçi var

İstatistiklere göre Türkiye'de 5-7 yaş arası çocuk işçi ücretleri 720 bin civarında olduğunu vurgulayan Kaan Sidar, "Tarım, sanayi ve hizmet sektörü çocuk işçiliğinin en yaygın olduğu alanlarda. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve UNICEF'in raporuna göre çalışan çocukların yüzdesi 30,8'i tarım, yüzde 23,7'si sanayi ve yüzde 45,5'i de hizmet sektöründe yer alıyor. 79,7'sini 15-17 yaş grubundaki çocuklar oluştururken, yüzde 15,9'unu 12-14 yaş grubundan, yüzde 4,4'ünü ise 5-11 yaş grubundaki çocuklardan oluşuyor” dedi.

Sidar, "Çocuk işçiliği cinsiyete göre gelişiyor, çalışanların yüzde 70,6'sını erkek çocukların, yüzde 29,4'ünü ise kız çocukların oluşturduğu görülüyor. Özetle, çocukların emeğiyle başlayan bu döngü, onun gelişim fırsatlarını elde eden alan bir kısır döngüye dönüşüyor. Bu da eğitim kaybı, sağlık sorunları, gelişimsel bozulmalar ve istismar riski gibi olaylar meydana geliyor" de sözlerine ekleniyor.

“Çocuk işçiliğine karşı temizliğin katkısını sağlarz”

Çocuk işçiliğinin mevzuat mevzuatı açısından ele alan Kaan Sidar, “Türkiye'de 4857 sayılı İş Kanunu bazı istisnalar hariç 15 yaşında ücretsiz olarak çalıştırılması yasaklanmaktadır. Dünyanın Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni imzalayarak bu alanda taraf haline de gelmiştir. Ayrıca Aile ve Hizmetler Bakanlığı da ILO'nun iş birliğiyle çeşitli eylem planları uygulamaktadır. Biz de TÜGİS olarak, Çalışma Hayatı Derneği ile 1 yıl boyunca yürüttüğünüz projeyle tüm faaliyetlerini sürdürdüğümüz bir sosyal yardımla eğitimler ve devam eden çalışmalar. ve sosyal medyadan dağıtımlarla toplumsal verimliliğin arttırılması sağlanırz” dedi.

Dünyada 13 çocuktan biri çalışıyor!

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve UNICEF'in verilerine göre dünyada 138 milyon çocuk, diğer bir deyişle her 12 çocuktan biri hâlihazırda çocuk işçi olarak çalışıyor. Bu insanların yaklaşık olarak yarısında ise sağlıklarını ve gelişmelerini tehlikeli işlerde çalışıyorlar (%40 e yakın) ve 54 milyonu buluyor.

Çocuk işçilerinin bölgesel tarihsel ilişkileri; Afrika, hem yüzdesel hem de mutlak sayı olarak çocuk işçiliğinde, 86,6 milyon çocuk ve (%21,5) oranla en yüksek rakamlara sahip. İkinci sırada ise Asya-Pasifik bölgesi mutlak sayı açısından geliyor: %3,1 oranında 27,7 milyon çocuk. Yüzeysel açıdan ayrılıkları ise Latin Amerika ve Karayipler bölgesi %5,5 ile ikinci sırada geliyor. Çocuk işçi sınıfının dışındaki diğer bölgeler arasında dağılıyor.

 

TÜGİS Hakkında

bölgedeki ilk işveren sendikalarından TÜGİS, aynı zamanda Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) kurucu üyesidir. Üyeleri arasında önde gelen gelen gıda üreticilerinin yer aldığı TÜGİS, yarım asrı aşkın Türk gıda sanayiinin hareketleri ve uluslararası pazarlardaki rekabet gücü kazanmak adına baştan sona imza atmaktadır. TÜGİS, 1961 yılından bu yana faaliyetlerine başlamış, bu yana sosyal diyaloğa, çalışma barışına ve gıda sanayiinin gelişiminin sürekliliği sağlanan hızlı bir sivil toplum örgütüdür.

 

Necmi İnce

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0