TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan: İktidarın zayıf karnı sığınmacılar değil ekonomi

Türkiye son haftalarda artan şekilde göçmen sorununu tartışıyor. Dün akşam Tele 1'de Türkiye Komünist Partisi Genel Sekreteri Kemal Okuyan'ın da katıldığı Gerçeğin Peşinde programında bu konu tartışıldı.

TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan: İktidarın zayıf karnı sığınmacılar değil ekonomi
banner98

"Sığınmacılar geri gitsin mi kalsın mı?" şeklinde meseleyi tartışmanın sorunun kaynağını gizlediğini vurgulayarak söze başlayan Okuyan, "Sorun göçmenler değil, göçmenlik." ifadelerini kullandı. Okuyan sözlerine şöyle devam etti:

"Ortada bütün dünyanın meselesi olmuş bir konu var. Bu sadece Türkiye’nin tartıştığı bir sorun değil. Mesela Yunanistan’ın Arnavutluk’tan gelenlerle ilgili bir sorunu var. Neredeyse nüfusun yüzde 7’sine ulaşmış durumda, Türkiye’deki oranın da üstünde. Dünyadaki iş gücünün yüzde 5’i göçmen işçilerden oluşuyor. Bu sorun nereden kaynaklanıyor sorusunu sormamız lazım. Gönderilme, gönderilmeme meselesi sorunun kendisini tartışmıyor. Suriye konusunun birden fazla boyutu var. Bir kere Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, ülkeyi yönetenlerin Suriyelilerinin göçmen olmasında büyük sorumluluğu olduğunu bilmesi lazım. Türkiye, Suriye’deki soruna dahil oldu, savaşın tarafı oldu, sorunun yaratıcılarından."

'Bütün dünyada sermayenin işine geliyor göçmenlik'
Okuyan doğru sorunun "İnsanları göçe ne zorladı?" olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: 

"Bu sorunun arkasında ucuz işgücü var. Süleyman Soylu patronlara çattı geçen gün, “hepsi ucuza göçmen çalıştırıyor, ilk onlar isyan edecek geri göndermeye” dedi, orada haklı. Yalnız Türkiye’de değil, bütün dünyada sermaye sınıfının işine geliyor göçmenlik. AKP’nin ideolojik, kültürel, siyasi hesapları da olabilir. Sermayenin çok ciddi bir şekilde bu iş gücüne ihtiyacı var, onlar direnecektir, lobi yapacaktır geri gönderilmeler karşısında. Ama bir yandan da yabancı düşmanlığını körükleyecekler, çünkü baskılanmış göçmen işçiye ihtiyaçları var. Hakkını aramayan, sesini çıkaramayan, sınır dışı edilmekten korkan."

'Türkiye’yi istila edenler yoksul göçmenler mi, uluslararası tekeller mi?'
Türkiye'nin bir istilayla karşı karşıya olduğu söyleniyor diyen Okuyan sözlerine şöyle devam etti: 

"Türkiye’yi istila edenler yoksul göçmenler mi, uluslararası tekeller mi? Ben bir yurttaş olarak yabancı sermayeyi tehdit olarak görüyorum, çünkü onlar mülkiyeti ele geçiriyorlar. Tüm kritik sektörler bunların elinde, asıl istila bu değil mi? Bu neden tartışılmıyor? Biz TKP olarak oy avcılığı yapıp popülist söylem içine giremeyiz. Evet göçmenlik bir sorun, ama bunlar keyiflerinden gelmediler, bu tüm dünyanın sorunu ve çok boyutlu. Sorunun köküne inmeden “göçmenler gitsin” deniyor, göçmenler kolay gidemez. 5-6 milyon kişi, o kadar kolay değil. Mesele insan sevgisi falan değil. Göçmenler iyidir, kötüdür tartışması da değil. Bu sorun herhangi bir şekilde göçmenleri karşıya alarak, sadece “göndereceğiz” göçmenleri denilerek çözülemez. Muhalefet “gönüllü gidecekler” diyor. Bu ne demektir biliyor musunuz “mobbing uygulayacağız, kaçmak zorunda kalacaklar” demek. Bu o kadar yanlış bir strateji ki, buna direniriz biz.

Geri Kabul Anlaşması’yla ilgili de düşüncelerini belirten Okuyan, bu anlaşmanın uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve derhal iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

'Zannediliyor ki iktidarın zayıf karnı sığınmacılar... Hayır ekonomi'
Okuyan göçmen sorununun ülkenin başlıca gündem maddesi olma durumunu şu sözlerle eleştirdi: 

"Şu anda zannediliyor ki iktidarı zayıf karnı sığınmacılar… Hayır, iktidarın zayıf karnı ekonomi. İşlerine geldi bu gündem, bunu istedikleri gibi manipüle edebilirler. Ekonomiyi edemezler. Bu toplum çeşitli konularda kandırılabilir ama ekonomi meselesinde asla halkı aldatamazsınız, çünkü yaşıyorlar. Anketlerde birinci sorun ekonomi, hayat pahalılığı. Halkın gündemi bu. Ama şimdi sığınmacılar-göçmen meselesi tartışılıyor. Böyle bir sorun yok demiyorum ama AKP’nin zayıf noktası olan ekonomi, tartışma konusu olmaktan bir süreliğine çıktı.

Muhalefetin her gündemde sürekli olarak sandığı işaret etmesini de eleştiren Okuyan, Gezi'den beri düzen siyaseti tarafından adım adım örgütsüzleştirilen bir toplum haline gelindiğini ifade etti.

TKP göçmen sorununu nasıl çözecek?

TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan Partisi'nin göçmen sorununu nasıl çözeceğine dair soruyu şöyle cevapladı:

"Suriye’de meşru bir iktidar var. Öncelikle bu düşmanlığın bitmesi lazım. Sonra tüm yabancı güçler bu ülkeden çıkmalı, bir tanesi de Türkiye bunların... Güvenlik diye bir gerekçe olamaz burada, bu gerekçeyle girerseniz, sizin toprağınıza da aynı gerekçeyle girerler. İşte Rusya Ukrayna’da böyle diyor, ABD Afganistan’a, Irak’a bu gerekçeyle girdi. Bu işin sonu yok, sınırlara saygı gösterilecek, ülkelerin egemenliklerine saygı gösterilecek. AB ile yapılan Geri Kabul Anlaşması derhal sona erdirilmeli. AB’ye gitmek isteyenlerin gitmesine izin verilmeli ve sağlanmalı. Öyle kolay değil ben almıyorum demek… Zaten Türkiye’de kalmak istemiyorlar. Ama illa kalmak istiyorum diyenler çıkacaktır. 8 yıldır burada bir hayat kurdular. Önemli bir süre. Burada bir bölümü tutundu, çocuklar doğdu. Bu insanların entegrasyonu için çalışma yürütülmeli."

Necmi İnce

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0