banner102

Tbb Başkanı Feyzioğlu: “Başbakan Önerimize Olumlu Baktı”

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, özel mahkemelerin vermiş olduğu kararların yapılacak bir düzenlemeyle bozulmasına ilişkin önerilerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da olumlu baktığını söyledi.

Tbb Başkanı Feyzioğlu: “Başbakan Önerimize Olumlu Baktı”
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, özel mahkemelerin vermiş olduğu kararların yapılacak bir düzenlemeyle bozulmasına ilişkin önerilerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da olumlu baktığını söyledi. Feyzioğlu, Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla Pazartesi gününden itibaren Adalet Bakanlığı ile birlikte çalışmaya başlayacaklarının altını çizdi.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Başbakan Erdoğan ile yaptığı görüşme sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Feyzioğlu, son derece samimi bir ortamda gerçekleşen bir çalışma toplantısı gerçekleştirdiklerini söyledi.

5 Temmuz 2012 tarihinde özel görevli mahkemelerin kaldırıldığını hatırlatan Feyzioğlu, “Aynı kanuna eklenen bir geçici maddeye dayanılarak ellerindeki işler bitip kesinleşene kadar yargılamaya devam etmeleri hükmü getirildi. Bir ilacın sağlığa zararlı olduğunu tespit ediyorsunuz üretimini yasaklıyorsunuz ama eczanelerde stoklar tükenene kadar satılmasına izin veriyorsunuz. Bugün ne çekiyorsak bu yanlışlık sebebiyle çekiyoruz. Bizim önerimiz bu geçici 2'nci maddenin kaldırılması. Bu konuda Sayın Başbakan'ın son derece olumlu yaklaştığı kanaatini edindim” dedi.

Görülmeye devam eden davalarla ilgili önerisini de açıklayan Feyzioğlu, “Önerimiz, özel görevli mahkemelerce verilmiş olan ve henüz Yargıtay aşamasında bulunan mahkumiyet hükümlerini, artık meşruiyetlerinin sorgulandığı için sırf bu sebeple Yargıtay’ın takdirine yer bırakmayacak şekilde görev yerinden bozulmasını emreden bir kanun değişikliği. Özel mahkemelerin yargılamalarına son vermeleri, özel görevli mahkemelerin vermiş oldukları henüz Yargıtay aşamasında bulunan davalarda sırf bu sebeple hüküm verildiği için mutlak olarak bozma emreden bir değişiklik” diye konuştu.

Ergenekon ve Balyoz davalarına ilişkin açıklamalarda da bulunan Feyzioğlu, “Ergenekon davasında karar verildiği için Yargıtay’ın derhal hiçbir takdir kullanmaksızın görev yerinden bozma kararı vermek zorunda kalması. Yine özel görevli mahkemelerce verilmiş fakat Yargıtay’dan geçip kesinleşmiş illerdeki, örneğin Balyoz davası yine bir maddelik ekleme ile sadece özel görevli mahkemelerce mahkumiyet verme sebebiyle yeniden yargılama zorunluluğu. Geçici ikinci maddeyi kaldırdığımız takdirde ve Yargıtay’ın kesinleşmiş kararlara da yeniden yargılamaz zorunluluğu getirdiğinizde artık iş yerel mahkemede yeniden görülecektir ve adil yargılama hakkına göre çözümlenebilecektir” şeklinde konuştu.

Af veya denetimli serbestlik taleplerinin bulunmadığına dikkat çeken Feyzioğlu, “Bu af talebi kuşkusuz sıkıntı oluşturur. Çünkü ‘biz suçsuzuz’ diye haykıran insanlar var. Suçlu ile suçsuzun birbirinden ayrılması lazım. Geçici ikinci madde ile bu hukuk trajedisinin yine yasama kartı ile çözümünün açılması ve son dönemde yargıya üst düzeyde ifade edilen güvensizlik karşısında yıpranmış olan yargıya güvenin yine yargı eliyle tesis edilmesi. Yasama yargının önünü açacak, yargı da genel mahkemelere adil yargılama yapacak” ifadelerini kullandı.

Başbakan Erdoğan’ın önerilerine yaklaşımlarının son derece olumlu olduğunu söyleyen Feyzioğlu, şöyle devam etti:

“Adalet Bakanı'na TBB ile istişare etmelerini, bu konuda birlikte çalışılmasını istediğini ifade etti. Biz de hukukun üstünlüğünün sağlanması noktasında ilkeli duruşumuzu kararlı bir şekilde koruduğumuz için kuşkusuz Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın bu talebine ‘evet’ dedik. Ve Adalet Bakanlığı ile bu konuda yakın çalışma içinde olacağız. Sayın Başbakan Japonya’dan döndüğünde çok somut bir önerimiz ortaya çıkacaktır diye umut ediyorum. Zaten TBB önerisini ortaya koymuştu. Bakanlık ile ortak çalışmaya Pazartesiden itibaren başlayacağız”

Feyzioğlu, düzenlemenin terörist başı Abdullah Öcalan’ın durumunu değiştirmeyeceğine de dikkat çekerek, “O bir başka konudur. Bir başka zamanda verilmiştir. Burada milat 5 Temmuz 2012'dir. Türkiye'de hiçbir zaman DGM’ler olmamalıydı ama 5 Temmuz’da bu ülkenin millet meclisi bu mahkemelerin aslında antidemokratik olduğunu ortaya koydu. Ama aynı kanunu çıkartırken bir geçici madde eklemeseydi bugün bunları konuşuyor olmayacaktık. Bizim yapmaya gayret ettiğimiz geçici maddenin ağır hasarını yasama organının tedavi etmesini sağlamak” dedi.

Alınacak kararla Yargıtay’ın alınan kararları bozmasının en fazla bir gün süreceğine değinen Feyzioğlu, “Bizim önerimiz terörle mücadele mahkemelerinin de kaldırılması. Bu ülkede iki başlı ceza yargısı sisteminden kurtulmak zorundayız. Sayın Başbakan, yeniden yargılama konusunda ve bu mahkemelerce verilmiş henüz Yargıtay aşamasında bekleyen hükümlerin de bozulması noktasında bir adım atılması düşüncesinde olduğunu sanıyorum” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 04 Ocak 2014, 19:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0