banner101

Ölümle Sonuçlanan Tüp Mide Operasyonları

Obezitenin ilk ve öncelikli tedavisinin tüp mide olmadığını söyleyen Memorial Sağlık Grubu Antalya Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof.Dr. Alihan Gürkan, “Bizim hitap ettiğimiz kesim vücut kitle endeksi yüzde 40 üzerinde olan kesimdir. Obezitenin...

Ölümle Sonuçlanan Tüp Mide Operasyonları
Obezitenin ilk ve öncelikli tedavisinin tüp mide olmadığını söyleyen Memorial Sağlık Grubu Antalya Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof.Dr. Alihan Gürkan, “Bizim hitap ettiğimiz kesim vücut kitle endeksi yüzde 40 üzerinde olan kesimdir. Obezitenin ilk basamak tedavisi asla cerrahi değildir. Bu mesajı net vermeliyiz.Operasyon sayısı ne kadar artarsa ölüm oranı da o kadar artar” dedi.
Prof.Dr. Alihan Gürkan, mide küçültme işleminin de bir operasyon olduğunu söyledi. Hiçbir operasyonun risksiz olmadığını vurgulayan Prof.Dr. Gürkan, her hastanın bir riski olduğunu kaydetti.
SON ÇARE MİDE KÜÇÜLTME
Vücut kitle endeksi 40 üzerinde olan kişilerde görülen obezitenin yan etkilerine maruz kalan hastaların tüp mide ameliyatından başka çareleri olmadığını dile getiren Gürkan, “Bu hastaların diğer tedavi yöntemleriyle kurtulma oranları çok düşük. Başarı oranı yüzde 5 ve 6 gibidir. O nedenle mide küçültme ameliyatları yapılmaya devam edilecek” diye konuştu.
KONSEY KARARIYLA MİDE KÜÇÜLTME AMELİYATI YAPIYORUZ
Mide küçültme ameliyatının yapıldığı hastanelerin çok iyi denetlenmesi gerektiğini ifade eden Prof.Dr. Gürkan, “Hangi hastalara bu ameliyat uygulanıyor. Endikasyonlar yapılıyor mu? Gerekli teknoloji alt yapı donanım var mı? Çok iyi sorgulanması lazım. Bir operasyonun başarıya ulaşabilmesinde hekim faktörü dışında, hastane faktörü de son derece önemlidir. Obezite ameliyatları Memorial Sağlık Grubunda bir hekim tarafından değil, endokrinolog, diyetisyen, psikiyatrist ve diğer yan dal uzmanlarından oluşan konsey kararının ardından yapıyoruz. Yani doğru hastaya doğru ameliyat yapılıyor. Bu ameliyatlarda dünya da binde 3 altında ölüm oluyor. Bizde de aynı olması için şartların iyi belirlenmesi, nitelikli hastanelerde yapılması şarttır” dedi.
OBEZİTENİN İLK TEDAVİSİ CERRAHİ DEĞİLDİR
Bazı mide küçültme ameliyatının ardından ölüm vakalarının yaşandığını hatırlatan Prof.Dr. Özkan, “Ölümler operasyonların kaçınılmaz sonuçları arasındadır. Operasyon sayısı arttıkça ölüm oranı da artabilir. Bu sadece doğru endikasyonla doğru şekilde operasyon yapılmasıyla azaltılır. Obezitenin ilk tedavisi asla cerrahi değildir. Vücut kitle endeksi 40 altında olan insanların tedavisi mutlaka endokrinolog, diyetisyene başvurma ve egzersiz yapmaktan geçer. Bizim hitap ettiğimiz kesim 40’ın üzerinde olan kesimdir. Obezitenin ilk basamak tedavisi asla cerrahi değildir. Bu basamaklardan geçmiş hastalar ameliyat edilmelidir. Bu mesajı net vermeliyiz. Gastric by pas ve tüm mide yöntemleri de etkin. Hastasına göre operasyon seçilmelidir. Ölümüne yeme hastalığı olan bir kişiye tüp mide yapamazsınız” şeklinde konuştu.
Prof.Dr. Gürkan, mide küçültme ameliyatında kullanılan cerrahi aletlerinde steril ve kaliteli olmasının önemli olduğunu kaydetti.
SU İÇSEM YARIYOR TABİRİ
Halk arasında ’su içsem yarıyor’ diye bir tabir bulunduğunu aktaran Prof.Dr. Gürkan, “Hastalarımıza soruyoruz, bu su dediğiniz nedir. Supangle mi, su böreği mi, sufle mi. İçinde su olan her şey kilo aldırabilir. Obezite kalori alımıyla ilgili bir hastalıktır. Kalori alımı düşürülmediği sürece tedavi çok zor yapılır” ifadelerine yer verdi.
Güncelleme Tarihi: 21 Aralık 2014, 13:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0