Madende yeni dernek kuruldu

Türkiye'de yer altı ve yer üstü fiili krom cevheri üretimini ve krom ticareti yapan firmaları bir çatı altında toplamak için Krom Üreticileri Derneği (KROMDER) kuruldu.

Madende yeni dernek kuruldu
banner98

Emtia fiyatlarının yükseldiği dönemlerin, maden üreticisi ülkeler için birer fırsat olduğunu söyleyen KROMDER Başkan Yardımcısı Mustafa Selçuk Çevik, "Bu dönemlerde daha fazla üretim yapılması ve daha fazla emtianın satılabilmesi için mevcut ocakların dışında yeni ocaklar için izinlerin hızlı bir şekilde verilmesi gerekir.” dedi.

Birçok farklı kullanım alanı bulunan, metalik bir element olan kromun üreticileri tek çatı altında toplanıyor. Dernekten yapılan açıklamada, Türkiye'deki 90 krom üretici firmayı KROMDER çatısı altında toplama hedeflerinin olduğu belirtildi.

Merkezi Ankara olan KROMDER’in kuruluş amaçları şu şekilde sıralandı; “Türkiye genelinde yer altı ve yer üstü fiili krom cevheri üretimi ve krom ticaretini yapan tüzel ve gerçek kişileri bir araya getirmek; krom üretimi, kullanımı ve ihracatındaki zorluklara birlikte göğüs germek, ülkedeki krom madenciliğini geliştirmek, tek ses olmak, işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda gerekli önlemlerin ve ortak çözümlerin alınmasını sağlamak, yurt içi ile yurt dışı toplantı, seminer, sempozyum ve fuar düzenlemek; düzenlenen etkinliklere katılmak, Ar-Ge faaliyetleri yapmak, yeni teknolojiler konusunda araştırma yapmak, üyelerini bilgilendirmek, kamu ile olan ilişkilerde sektörü temsil etmek, yürürlükteki mevzuat doğrultusunda sektörel Sivil Toplum Kuruluşu olarak üzerine düşen görevi yerine getirmek."

Hedef, 90 krom üreticisini tek çatı altında toplamak

Krom Üreticileri Derneği (KROMDER) Başkan Yardımcısı, Çevkur Madencilik Genel Müdürü Mustafa Selçuk Çevik, "Türkiye'deki 90 üretici firmayı, KROMDER çatısı altında toplamayı hedefliyoruz." Dedi.

Çevik, "Türkiye'den 2021 yılında, toplam 261 milyon dolarlık 1,5 milyon ton krom ihracatı gerçekleştirildi. Yaklaşık 500 bin tonu ise yurt içinde ferrokrom firmaları tarafından kullanılmakta. Türkiye'de yıllık 2 milyon ton krom üretimi yapılmaktadır. 2022 yılı ilk 6 ayında ise, 836 bin tonluk ihracat karşılığında 215 milyon dolarlık gelir elde edildi." ifadelerini kullandı.

Emtia fiyatlarının yükseldiği dönemlerin, maden üretici ülkeler için birer fırsat olduğunu söyleyen Mustafa Selçuk Çevik, "Bu dönemlerde daha fazla üretim yapılması ve daha fazla emtianın satılabilmesi için mevcut ocakların dışında yeni ocaklar için izinlerin hızlı bir şekilde verilmesi gerekir. Gerekli enerji ve çeşitli teşvikler verilirse ülkemizin bu değerini ferrokroma çevirerek uç ürüne çevirebiliriz." açıklamasında bulundu.

Güncelleme Tarihi: 08 Temmuz 2022, 12:04

Necmi İnce

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0