Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Çağlar Bağcı, "Uzun ihmal edilmiş olsa da, kenevir; düşük su karşılığında, çevresel zenginleştirme özelliği, geri dönüştürülebilir yapısı ve ekolojik dengeye dönüştürülebilir ile yalnızca çevreci değil, aynı zamanda ekonomik ve üretilen yerde da yüksek potansiyele sahip bir üründür. Bu kapsamda sadece bir ürün değil, aynı zamanda sürdürülebilir sanayinin yapılarından biri olma potansiyeli, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü olarak artık sürdürülebilirlik yalnızca bir seçim değil, kaçınılmaz bir gerekliliktir. bir çözüm olacaktır.” dedi.
Sektörümüz için ve sürdürülebilirlik için önemli bir hammadde
Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Muzaffer Kayhan, "Kenevir, çok yönlü kullanım, çevre dostu üretim özellikleri ve yüksek ekonomik potansiyel ile öne çıkan bir bitkidir. Tekstil ve hazır giyim sektörlerinde dayanıklı ve uzun ömürlü olması, UV ışınlarına karşı yüksek dirençli, geri dönüştürülebilir ve biyolojik olarak doğal parça ve doğal antibakteriyel özelliği ile kullanılabilir. Sektörümüz için ve sürdürülebilirlik için önemli bir hammadde olan kenevirin elde etmek için Birliğimiz desteğine devam. Kenevirin çevreci; pamuk Geleneksel hayata kıyasla %50–70 daha az yetişir. Doğal olarak zararlılara karşı dayanıklı olup, pestisit ve herbisit imkanı sunarak verimli kullanılabilir. yandan da indir bir ürün haline getiriyor.” diye konuştu.
Biobozunur özelliği ile çevre dostu bir alternatif
Tekstil Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Tuğrul Tamtürk, "Sürdürülebilirlik sürdürülebilirlik da tüm sektörler için vazgeçilmez bir pusula haline geldi. Tekstil sektörü de bu kadının bir parçası olmak zorunda. Geleceğin hayati olarak gücü kenevirde potansiyeli çok fazla. Hızlı büyüme sayesinde atmosferden önemli miktarda kapasite emen bu bitki, aynı zamanda biobozunur ile çevre dostu bir. Kenevirden elde edilen yaşam ve doğal yaşamıyla tekstile üstün geliyor. Gıda tohumları ve kozmetik alternatifinde, sapları ise Biyokompozit malzeme ve enerji üretimi değerlendiriliyor. Bu özellikler keneviri döngüsel ekonomiye mükemmel şekilde uyum sağlayan bir hammadde haline getiriyor” dedi.
100 milyar doları aşacak
Marka Tekstil Danışmanlık Şirketi Kurucusu Nebahat Kılıç, "Uluslararası Enerji Ajansı'na göre 2050'ye kadar kenevirin dahil olduğu ürün pazarının büyüklüğü 100 milyar doları aşacak. An bu pazarda Çin ve Fransa en etkili ülkeler olarak öne çıkıyor. Türkiye'nin bundan ödeme alma gücü büyük. Kenevir, Firma plastik, tekstil, yapı malzemeleri, gıda, kağıt, kompost, enerji sektörlerine entegre edilebilir bir ürün. Bu pazar bulmak istiyoruz" diye konuştu.