Bazı basın yayın ve sosyal medya mecralarında Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nden Marmara Denizi'ne atık suya karıştığı iddialarına yer gösterilen İSKİ'nin çevre kirliliğine sebep olduğu ifade edilmiştir.
Bahse konu olan Haramidere, İstanbul'un en geniş havzaya ait derelerinden biridir. Yağmurlu havalarda havzada yüzey tabakasına geçen yağmur suyu ile beraber tüm atıklar dereye taşınmaktadır. Dere havzasında bulunan ve sürüklenebilen tüm kil, silt ve mil denize ulaşmaktadır. Bu durum tüm derelerin deniz birleşiminde görülebilmektedir. 2009 yılında Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi henüz inşa edilmemişken derenin denizdeki birleşim aralığında benzer görüntülerle karşılaşıldığı Google Earth uygulaması ile tespit edilebilmektedir.
Şehirdeki denizler ile derelerin birleşimlerindeki batık kısımlarda oluşanların korunmasını sağlamak adına pompaj ile sirkülasyon sistemleri kurulmaktadır. Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ise arıtmaya tabii olarak atık sularını, ileri biyolojik olarak arıtarak Haramidere'ye devam etmektedir. Bu nedenle derenin batı kısmında ihtiyaç yerine sirkülasyon sistemi gerekmemektedir. Tesisin iki konfigürasyon düzeninin SAİS kabinleri ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının veri iletiminde, istendiğinde çevrimiçi numune toplanması ve denetim imkânı sağlanmaktadır. Ambarlı İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi'nden Marmara Denizi'ne herhangi bir atık su azaltılması gerçekleşmemektedir.
Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin kapasite artırımı için kapasite artırımı için hastanemiz özkaynakları ile 2. kademe ihalelerine çıkılmıştır.
Kamuoyunun bilgisine sunulur.