Harddisk Nedir?

Dijital verilerin depolanması amacıyla kullanılan kayıt ortamının manyetik olduğu sabit disklere harddisk denir.

Harddisk Nedir?
banner98

Kısa adı HDD olan bu manyetik ortam bilgisayarlardan akıllı telefonlara kadar geniş bir alanda kullanılır. Gelişen teknoloji küçücük boyutlara çok büyük veriler sığdırmayı başarmış adeta dijital dünyanın beyni haline gelmiştir.

  1. bilgisayarların ana malzemesi olan harddisk fotoğraf makinelerinden cep telefonlarına kadar kullanılan çoğu teknolojik alette yer alır. İçinde görüntü, ses, her türlü bilgi-belge-doküman saklanmasına olanak sağlar. Bu dokümanlar plastik, cam veya metalden yapılan üzeri manyetik ya da demir oksit kaplanmış disklere yazılır. Bu diskler sayesinde bir manyetik alan oluşturularak veri depolama işlemi sağlanır.

Verilerin depolanması ve koruma amacıyla kullanılan bu manyetik alanlar en çok bilgisayarlarda kullanır. Görüntüler sesler yazılımlar gibi çok büyük veri tabanına sahip bilgiler sabit sürücülere yani harddisk adı verilen depoya kaydedilir.

Harddisk Özellikleri Neler?

  1. edilen bütün bilgiler ve veriler mıknatıslanma yöntemi ile kaydedildiği için istenerek silinmediği sürece kalabilirler. Genel olarak bilgisayarlarda sabit olsa da takıp çıkartılabilen modellerde mevcuttur. Dayanıklı ve uzun ömürlü olan harddiskler bilgisayarların veri depolaması için kullandığı ana parçalardandır. Sabit sürücülerin yani Harddisklerin kapasiteleri saklayabilecek veri bilgileri miktarına göre değişiklik gösterir. MB (megabayt), GB (gigabayt) ve TB (terabayt) ile taşıyabilecekleri veri kapasitesi ölçülür. Günümüzde her boyutta harddisk bulmak mümkündür. Genel olarak ve ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde harddisk boyutları 500 GB dan başlar. İş bilgisayarları oyun bilgisayarları gibi yüksek performans isteyen cihazlarda ise bu kapasite katlanarak devam eder.

Dahili Harddisk Mi Yoksa Harici Harddisk Mi?

  1. harddiskler sabit bir konumda olup veri iletişimini kopmadan sürekli sürdürmek için kullanılır. Genelde bilgisayar alındığında şimdi olan sabit kapasiteyle işlem yapılır. Gerek görüldüğünde arttırılabilir.

Harici harddiskler ise taşınabilir ve hareket halinde bilgi depolama sağlayabilir. Harici harddisk genel genel olarak veri yedekleme ve dosya taşıma amaçlı kullanılır. Bilgisayarların başına gelebilecek herhangi bir olaylara karşı verilerin korunması amacıyla harici harddiske yedekleri alınıp güvenlik sağlamak için önemli bir yöntemdir. Marka model ve kapasitelerine göre farklılık gösteren tüm harddiskleri adresinden incelemek bir tık kadar kolay olacaktır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0