Kamu kurumu ve maaşlarında görev yapan yaklaşık 600 bin işçiyi ilgilendiren 2025 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri devam ederken, gözler 2026-2027 yıllarını kesilen olan 8. Dönem Toplu Sözleşmeler iptal edildi. Ağustos 2025'te başlatılması planlanan yeni dönem toplu sözleşme süreci öncesinde, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının yaşadığı geçmişlere dikkat çeken SAHİM-SEN Genel Başkanı Özlem Akarken , önemli açıklamalarda bulundu.
Yeni Uygulama HYP ve Ücretlere Etkisi
Çıkarılan düzenleme akabinde tekrar düzenlenen görüntüler maalesef sağlık çalışanları için çözümden uzaktır. Halk Sağlığı Yönetim Platformu (HYP) üzerinden yapılan son düzenlemeyle aile sağlığı sertifikaları ve ebelerin hayati bulgu ile yaşlı sağlık değerlendirme ücreti arttı. Ancak tam işlemler yapılırsa maaş 1.1978'e yükseliyor, yapılmazsa 0.9021'e düşerek ciddi maaş kaybı döngüsü. Ancak sahadaki çalışanlar için %90 başarı oranı zorlayıcıdır. SAHİM-SEN Başkanı Özlem Akarken, yükün sağlık çalışanlarının omuzlarında kaldıklarını vurguladı.
“Bayramda da Görevdeydiler, Ama Hâlâ Hakkını Alamıyorlar”
Bayramda da sağlık çalışanlarının görevlerinin başında olduğunu hatırlatan Akarken, "Sevinçleriyle, hüzünleriyle bir bayram daha geçti. Yine sağlık ve sosyal hizmetteki emekçiler görevdeydi. Asgari zorin ücret saatleri arasında fazla mesaiye ayrılan sağlık kurumu çalışanları için yetkili sendika yakında 8. kez toplu sözleşmeyle oturacak. Bayramda çalışan sağlık çalışmaları, eğer fazla mesaisi yoksa, bayram ücreti da alamıyor. Tuttuğun çalıştığı ne ki çalışmak için değil. Emekçi emeğinin istiyor" kullanıldı.
6 Ana Başlıkta Talepler Sıralandı
SAHİM-SEN, toplu sözleşmelerle ilgili sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının dağıtımını 6 ana başlık altında şu şekilde sıraladı;
Taban Aylık ve Kıdem Artışı
Taban aylık gösterge rakamı güncellenmeli.
Toplu sözleşme ikramiyesi ödemeleri dayanışma yardımları yapılamaz kamu görevlilerine taban aylık göstergeye ek olarak gösterge daha verilmeli ve emekliliğe yansıyan tek kalem maaş ödemesi yapılmalı.
Yardımcı Hizmetler Sınıfı kaldırılmalıdır.
Yıpranma Payı ve Ek Gösterge Düzenlemesi
Yıpranma (fiili hizmet) süresi net 90 gün olarak, geçmiş hizmetler de çözülebilir şekilde uygulanmamaktadır.
1.dereceye ulaşan tüm sağlık çalışanlarına (emekli olanlar dahil) 3600 Ek Gösterge hakkı verildi. Ek gösterge yeniden düzenlenmeli eğitim biriminin göz önünde bulundurulması eşit ve adil olmalıdır.
Sağlıkta Şiddetin Önlenmesi ve Güvenlik
Sağlıkta sıcaklık önleyecek kesin ve caydırıcı cezalar yeniden düzenlenerek gizlice girilecek.
Tüm sağlık personeline X-ray cihazları konuşulmalıdır.
Yeterli sayıda güvenlik personeli istihdam edilmelidir.
Bilimsel Çalışmalar ve Araştırma Desteği
Sağlık kurumlarında görevli personel Ar-Ge çalışmaları için yeterli maddi-manevi destek sağlanmalı.
Sağlık profesyonellerine haftada belirli saatlerde bilimsel araştırma izni verilmektedir.
Kreş Desteği ve Liyakatlı Atamalar
Tüm kamu kurumlarında kreşin genişletilmesi zorunlu hâle getirilmelidir.
Kişisel eksiklik atamalarıyla tamamlanmalıdır. Sağlık ve sosyal hizmet alanında hizmet veren kurumlarda yaşanan aksaklıklar personel açığının azalmasına neden oluyor. Emekli olanın yerine atamayla alınacağı söylendiği halde hala yeterli atama yapılmamıştır. Özellikle yönetim kadrosu atamalarında siyasi ve sendikal etkiden uzak, liyakat esaslı, şeffaf bir sistem benimsenmelidir. Personelin görev tanımları güncellenmeli. Üniversitelerde olan sağlık yönetimi başta olmak üzere bölümlerin meslek kadro tanımları yapılmalıdır.
Engelli Yakınlarına Eğitim İzni
Özel eğitim ve katılma hizmeti alan engelli çocuğu veya eşi olan çalışanlara, bu sürece aktif katılım sağlayabilmeleri için eğitim izni günümüzün şartlarına ve verilen eğitime göre yeniden düzenlenmeli ulusal ve uluslar arası sözleşmeler ihlal edilmemelidir.
“Masa Daha Adil Talepler İçin Kurulmalı”
Toplu sözleşme süreci sadece zam oranlarıyla sınırlı kalmaması gerektiğini vurgulayan Özlem Akarken, "Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin ekonomik haklarının yanı sıra, çalışma koşulları, güvenlik, eğitim, liyakat ve aile yaşamlarını da gözeten bütüncül bir sözleşme yapılmalı. Bu süreçte SAHİM-SEN olarak tüm gücümüzle sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin sesi olmaya devam" dedi.
|