Edirne'de “Kadın Kooperatifçiliğinde Yeni Dönem ve Fırsatlar“ konuşuldu

Edirne'de “Kadın Kooperatifçiliğinde Yeni Dönem ve Fırsatlar“ konuşuldu
banner98

İstanbul Rumeli Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kara, yabancı sermayeli zincir marketlerin Türkiye'de kooperatifçiliğin gelişmesini istemediğini öne sürdü.

Kara, Trakya Üniversitesi ve Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Edirne Temsilciliği iş birliğiyle Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Kadın Kooperatifçiliğinde Yeni Dönem ve Fırsatlar" panelinin birinci oturumunda kooperatifçiliğin geleceği konulu sunum yaptı.

Prof. Dr. Kara, Türkiye'de yabancı sermayeli zincir marketlerin, ülkelerindeki kooperatiflerin mağaza zinciri olduğunu söyledi.

Bu tarz zincir marketlerin üreticiden aldıkları ürünleri pahalı sattıklarını ifade eden Kara, "Elde etmiş olduğu katma değerle tekrar limon alıyor, narenciye alıyor, yaş meyve sebze alıyor. Bunu kendi ülkesine gönderiyor. Çok zengin, alım gücü yüksek olan bu ülkeler bizim limonumuzu bedava yemiş oluyor. Ayrıca bundan para da kazanmış oluyorlar." dedi.

Kara, bu zincir marketlerin Türkiye'de kooperatiflerin gelişmesini istemediğini öne sürdü.

Trakya Üniversitesi Uzunköprü Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilüfer Serinikli de panelde, "Kooperatifçilikte dikkat çeken alanlar ve Türkiye'de kadın kooperatifçiliği" başlıklı sunum yaptı.

Türkiye'de ilk kadın kooperatifinin, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfının katkılarıyla 2001 yılında kurulduğunu belirten Serinikli, valilikler, belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin de kadın kooperatiflerinin kurulmasına destek olduğunu söyledi.

Kooperatiflerin kadınlara birçok avantaj sağladığını ifade eden Serinikli, "Kooperatifler, kadınlara iş ve istihdam sağlayarak, kadınların finansal kaynaklara erişimini ve ekonomik olarak güçlenmelerini sağlamaktadır. Ayrıca bilgilerini, bireysel kapasitelerini, liderlik becerilerini, kültürlerini ve eğitim düzeylerini artırmakta, cinsiyet ayrımcılığı ortadan kaldırmaktadır." diye konuştu.

Panel, Trakya Üniversitesi doktor öğretim üyeleri Elvin Dinler Kısaçtutan ve Özgür Özdemir'in konuşmacı olarak yer aldığı 2. oturumla sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 05 Aralık 2022, 16:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0