“Edebiyat ve Milli Mücadele Sempozyumu“ farklı oturumlarla bugün sona erecek

- Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy: - "Edebiyatımızın ve edebiyatçılarımızın Milli Mücadele'ye ilgisini yalnızca yazmaya elverişli bir tema bağlamında değerlendirirsek bu büyük zaferin kazanılmasında onların rolünü ıskalamış oluruz" - Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Andı: - "Tarih, tespit eder, kayıt ve tasvir eder. Edebiyat ise bunların arasını yorumlar. Açılımlarla, bazen de insanı kıpırtı ve kırıntılarla işler, örer, doldurur. Bu yüzden tarih ve edebiyat birbirlerine bigane kalamazlar"

“Edebiyat ve Milli Mücadele Sempozyumu“ farklı oturumlarla bugün sona erecek
banner98

Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve Zeytinburnu Belediyesi tarafından düzenlenen "Edebiyat ve Milli Mücadele Sempozyumu", Zeytinburnu Kültür Sanat'ta gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılışında konuşan Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, edebiyatın toplumun yaşamından bağımsız olmadığına işaret ederek, "Bu bakımdan edebiyatımızın milletimizin yazdığı belki de en büyük destan olan Milli Mücadele'yi konu edinmemesi, ondan beslenmemesi, ona bigane kalması beklenemezdi. Nitekim Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yazılan bu büyük destan, birçok şiirde, romanda ve öyküde farklı yönleri ile, farklı karakterlerin, olayların, hikayelerin nazarından tekrar ve tekrar kaleme alındı, alınıyor." dedi.

- "Birçok edebiyatçımız İstiklal Harbimiz esnasında fedakarca mücadele ettiler"

Arısoy, bugün artık Milli Mücadele'nin edebiyatın ana temalarından biri olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Ancak edebiyatımızın ve edebiyatçılarımızın Milli Mücadele'ye ilgisini yalnızca yazmaya elverişli bir tema bağlamında değerlendirirsek bu büyük zaferin kazanılmasında onların rolünü ıskalamış oluruz. Bugün biliyoruz ki Mehmet Akif'ten Halide Edib'e, Memduh Şevket'ten Yakup Kadri'ye birçok edebiyatçımız İstiklal Harbimiz esnasında gerektiğinde canlarını ortaya koyarak cephede veya cephe gerisinde fedakarca mücadele ettiler. Bu vesileyle onları ve vatanımız uğruna canlarını ortaya koyan tüm kahramanlarımızı minnetle yad ediyorum."

Zeytinburnu Belediyesi olarak, Cumhuriyetimizin 100. yılının kutlandığı bu günlerde, böylesi bir sempozyuma ev sahipliği yapmaktan gurur duyduğunu dile getiren Arısoy, "Bugün, üzerinde hür şekilde yaşayabildiğimiz bir vatana sahip olmanın minnettarlığını bu sempozyum vesilesiyle bir nebze olsun gösterebildiğimizi umuyor, hürriyetin ehemmiyetini, böylesi bir cennet vatana sahip olmanın kıymetini bir kez daha hatırlıyor, hatırlatıyoruz. İnanıyorum ki Cumhuriyetimizi kuran ve bir asırdır ayakta tutan Millî Mücadele ruhu, edebiyatçılarımızın eserleri sayesinde daha nice yıllar diriliğini koruyacak ve Cumhuriyetimizin yaşamasında asli unsur olma hüviyetini hiç yitirmeyecektir. Dilerim bu ruh daha nice edebiyatçımıza ilham, nice esere konu olur." ifadelerini kullandı.

- "Tarih ve edebiyat birbirlerine bigane kalamazlar"

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Andı ise tarihin sanatın ve edebiyatın önemli damarlardan biri olduğunun altını çizerek, "Tarih, tespit eder, kayıt ve tasvir eder. Edebiyat ise bunların arasını yorumlar. Açılımlarla, bazen de insanı kıpırtı ve kırıntılarla işler, örer, doldurur. Bu yüzden tarih ve edebiyat birbirlerine bigane kalamazlar. Hele ki büyük toplumsal olaylar karşısında." diye konuştu.

Andı, Milli Mücadele'nin bugüne kadar uzanan tezahürlerinin her yönüyle ele alınması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Meselenin hakikatini diri tutmak mecburiyetindeyiz. Bu hakikati kavrama, bugün için anlamı diri tutma çabası açısından işte edebiyat da bize çok önemli fırsatlar, imkanlar ve açılımlar sunar. Milli Mücadele ve Edebiyat Sempozyumu'nu bu gayretin ve iz sürücülüğün ciddi ve güzel bir tezahürü olarak görüyorum. Bu sempozyum Milli Mücadele'nin Cumhuriyet'in 100. yılında daha iyi anlaşılmasına ve ruhunun diri tutulmasına önemli bir katkı sağlayacak."

Bu yılki ilki düzenlenen sempozyumda Milli Mücadele'nin edebiyata yansımaları değerlendirilecek. Sempozyuma 15 üniversiteden 33 akademisyen katılacak.

Oturumlarda "Milli Mücadele Edebiyatının Kapsam ve İmkanları", "Askeri Tarih Perspektifinden Milli Mücadele Edebiyatı", "Milli Mücadele Edebiyatında Etnokültürel Temsiller", "Milli Mücadele Edebiyatı ve Tarih Yazımı", "Milli Mücadele Edebiyatının Cinsiyeti", "Milli Mücadele Edebiyatına İnterdisipliner Bakışlar" ile "Kanon ve Sınırları" başlıkları altında tebliğler sunulacak.

Sempozyum bildirileri ayrıca Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları tarafından kitaplaştırılacak.

Güncelleme Tarihi: 29 Nisan 2023, 10:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0