banner102

Doğuştan işitme engelli kızlarının sesini duymanın sevincini yaşadı

- Kocaeli Büyükşehir Belediyesince 2 kızına işitme cihazı alınan Dilek K: - "Kızım bana 'anne' diye seslendi. İlk kez kızımın ağzından bir cümle duydum. Dünyalar benim oldu"

Doğuştan işitme engelli kızlarının sesini duymanın sevincini yaşadı

Kocaeli'de yaşayan doğuştan işitme engelli 2 kız annesi Dilek K, Büyükşehir Belediyesince alınan işitme cihazları sayesinde çocuklarının sesini ilk kez duymanın mutluluğunu yaşadı.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, işitme engelli 2 çocuğuyla iletişim kurmakta zorlanan anne Dilek K, Çözüm Masası'na başvurarak işitme cihazı alınmasını istedi.

Gerekli inceleme ve işlemlerin ardından Zehra ve Nurayşe K'nin ihtiyaç duyduğu cihazlar, Büyükşehir Belediyesi tarafından temin edildi.

Belediyenin desteğiyle "koklear implant" ameliyatı da olan ve işitme cihazları takılan kardeşler, bu sayede duymaya başladı.

- "Sesleniyoruz fakat çocuk ses vermiyordu"

Bir gün arkadaşlarıyla dışarıya çıkarken ilk defa kızı Zehra'yı babaannesine bıraktığını belirten anne Dilek K, o gün kayınvalidesinin, seslendikleri halde çocuğun kendilerine dönmediğini aktardığını kaydetti.

Dilek K, bu durum karşısında şaşırdığını belirterek, "Çocuğa sesleniyoruz fakat çocuk ses vermiyordu. Evimde cam bir vazo vardı. Kızımın arkası dönükken onu yere atıp kırdım. Zehra bana dönmedi. Ne yapacağımı bilemedim." ifadelerini kullandı.

Baştan bu durumu kabul edemediğini, sonradan kendini alıştırmaya başladığını aktaran Dilek K, "Uyutmaya çalışıyorum, ninni söylüyorum, uyumuyor, susmuyor. Çocuk cevap vermiyor. Zehra’yı doktora götürdük. Çocuğumun işitme engelli olduğunu öğrendim." diye belirtti.

- "İlk kez kızımın ağzından bir cümle duydum"

Doktordan sonra tedavi sürecine başladıklarını belirten anne Dilek K, şöyle devam etti:

"Kendi çabalarımızla kızımızın tedavisi için elimizden ne geldiyse yaptık. Zehra'ya işitme cihazı taktık. Cihazı taktığımız halde ilk etapta duymadı. Eğitimlerle kızım biraz duymaya başladı. Daha sonra diğer kızımız Nurayşe de işitme engelli doğdu. Ben de Büyükşehir Belediyesi Çözüm Masası'na gittim. Gerekli araştırmalar yapıldı, evraklarımızı tamamladık. Büyük kızımın kullandığı cihazın süresi doldu. Büyükşehir Belediyesi, 2 kızımın da cihazını aldı, ameliyatları yapıldı. Çocuklarım cihazların takılmasının ardından duymaya başladı. Ardından çeşitli derneklerin yardımlarıyla eğitimlerine başladık. Bir gün Nurayşe ile otobüse binmek için durakta bekliyordum. Kızım bana 'Anne' diye seslendi. İlk kez kızımın ağzından bir cümle duydum. Dünyalar benim oldu. Mutluluğumu size tarif edemem."

Dilek K, büyük kızının en büyük hayalinin kendisiyle üniversite sınavına girmek olduğunu ifade ederek, "Bugün o hayalini gerçekleştirmiş bir anneyim. Kızımla üniversite sınavına girdim. Açıköğretim Fakültesinde ilahiyat okuyorum. Kızım da Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (E-KPSS) tercih bekliyor. Çocuklarımın duyması için maddi ve manevi yanımızda olan Büyükşehir Belediyemize ve Başkanımız Tahir Büyükakın'a teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 19 Eylül 2021, 11:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0