Devlet Tiyatroları'ndan Bir İlk

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2014 yılına tiyatroda önemli ilklere imza atarak başlıyor. Devlet Tiyatroları'nın 2014 atılımları sanatseverleri heyecanlandıracak.Bu kapsamda Ocak ayında “Shakespeare Haftası” kutlanacak.

Devlet Tiyatroları'ndan Bir İlk
banner98
Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2014 yılına tiyatroda önemli ilklere imza atarak başlıyor. Devlet Tiyatroları'nın 2014 atılımları sanatseverleri heyecanlandıracak.

Bu kapsamda Ocak ayında “Shakespeare Haftası” kutlanacak. Dünyanın seçkin drama yazarı kabul edilen İngiliz şair ve oyun yazarı William Shakespeare'ın eserleri, 21-26 Ocak tarihleri arasında Ankara’da tiyatro severlerle buluşacak. Satışına yeni başlanan biletler, Devlet Tiyatroları gişelerinden ve internetten temin edilebilecek.

38 oyun, 154 sone ve birçok yapıta imza atan Shakespeare’ın oyunları bütün büyük dillere çevrildi ve diğer bütün oyun yazarlarından daha çok sergilendi.

İlk oyunları çoğunlukla komedi ve tarihi olan ve bu türlerle 16. yüzyıl sonunda kültür ve sanatın zirvesine yükselen Shakespeare, daha sonra trajedilere yöneldi ve İngilizce'nin en iyi ürünlerinden bazıları kabul edilen Hamlet, Kral Lear, Othello ve Macbeth'i bu dönemde yazdı.

Ankara, İzmir, İstanbul, Antalya ve Erzurum Devlet Tiyatrosu yapımı Shakespeare eserleri Ankaralıların beğenisine sunulacak. Yapıtlara ilişkin programlar ise şöyle:

21, 24 ve 26 Ocak tarihlerinde Orhan Burian’ın dilimize çevirdiği ve Prof. Bozkurt Kuruç’un rejisörlüğünü yaptığı Ankara Devlet Tiyatrosu yapımı “Macbeth” Büyük Tiyatro’da;

21 - 26 Ocak tarihleri arasında Zeynep Avcı’nın dilimize çevirdiği ve Erhan Gökgücü’nün yönettiği Ankara Devlet Tiyatrosu yapımı “Venedik Taciri” Küçük Tiyatro’da;

21 - 26 Ocak tarihleri arasında Bülent Bozkurt’un dilimize çevirdiği ve Malcolm Keith Kay’ın yönettiği İzmir Devlet Tiyatrosu yapımı “Fırtına” Şinasi Sahnesi’nde;

21 - 26 Ocak tarihleri arasında Sabahattin Eyüboğlu’nun dilimize çevirdiği ve Işıl Kasapoğlu’nun yönettiği İstanbul Devlet Tiyatrosu yapımı “Hamlet” Akün Sahnesi’nde;

21 - 26 Ocak tarihleri arasında Zeynep Avcı’nın dilimize çevirdiği ve Zurab Sikhakuridze’nin yönettiği Erzurum Devlet Tiyatrosu yapımı “Onikinci Gece” İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi’nde;

21 - 26 Ocak tarihleri arasında Özdemir Nutku’nun dilimize çevirdiği ve Malcolm Keith Kay’ın yönettiği Antalya Devlet Tiyatrosu yapımı “Othello” Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi’nde;

21 - 26 Ocak tarihleri arasında Talat Halman’ın dilimize çevirdiği ve Erdal Küçükkömürcü’nün yönettiği Ankara Devlet Tiyatrosu yapımı “W.Shakespeare’dan Soneler” Oda Tiyatrosu’nda.

20. yüzyılda, eserleri defalarca benimsenen ve yeniden keşfedilen Shakespeare’ın oyunları bugün popülerliğini sürdürmekte ve tüm dünyada farklı kültürel ve politik bağlamlarda yeniden yorumlanmakta.

Devlet Tiyatroları'nın 2014 sürprizleri bununla sınırlı kalmayacak. Şubat ayının yazarı, modern kısa öykülerin kurucularından Rus tiyatro yazarı Anton Çehov olacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Mart ayına ise bir başka ilkle damgasını vuracak: Devlet Tiyatroları Bursa “Balkan Ülkeleri Uluslararası Tiyatro Festivali”

Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2014, 18:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0