Bursa'da 17 ilçe belediye başkanı ile “deprem“ toplantısı

Bursa'da büyükşehir ile ilçe belediye başkanlarının bir araya geldiği toplantıda, depremle ilgili bugüne kadar yapılan çalışmalar ve yapılması gerekenler masaya yatırıldı.

Bursa'da 17 ilçe belediye başkanı ile “deprem“ toplantısı
banner98

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında cuma günü saat 14.51'de meydana gelen ve özellikle Bayraklı ilçesinde yıkım ve can kayıplarına yol açan depremin ardından 1'inci derece deprem bölgesinde yer alan Bursa'nın ana gündemi deprem oldu.

Depremin ardından İzmir'e gidip incelemelerde bulunan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, hem bölgedeki izlenimlerini paylaşmak, hem de deprem felaketine karşı Bursa'da yapılan çalışmaları değerlendirmek için 17 ilçe belediye başkanı ve başkan yardımcılarıyla bir araya geldi.

Toplantıda, Deprem ve Zemin İnceleme Şube Müdürlüğünden Jeoloji Mühendisi Ahmet Ağlan, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bugüne kadar yapılan depremsellik çalışmaları hakkında bir sunum yaptı.

Bursa çevresinde yıkıcı etki yaratabilecek depremlerin Gemlik-Geyve segmenti, Uluabat fayı ve Bursa fayından beklendiğini dile getiren Ağlan, 1999 depreminin ardından zemin etütleri araştırma biriminin kurulduğunu, imar planlarında revizyonların yapıldığını, Bursa İli Sismik Zemin Tehlike Değerlendirme Projelerinin hayata geçirildiğini vurguladı.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ile yapılan protokol kapsamında 2010 yılında başlayan Bursa Sismik Tehlike Değerlendirmesi ve Zemin Sınıflandırması Projesi'nin ilk etabının yapıldığını ifade eden Ağlan, bu çalışmayı sadece İstanbul, Kocaeli ve Bursa'nın tamamladığını hatırlattı.

- Proje kapsamında Sismik Tehlike Haritası hazırlandı

Aynı zamanda Deprem Master Planı'nın bileşenlerinden biri olan bu çalışmayla 15 istasyonla 9 fayın ayrı ayrı segmentleri tespit edilerek, oluşturabilecekleri maksimum deprem büyüklükleri hazırlandı. Proje kapsamında yapılan jeofizik ve sondaj çalışmaları sonucunda 3 Boyutlu Anakaya Derinlik Haritası, 1/100 bin ve 1/25 binlik jeoloji haritaları, Sismik Tehlike Haritası hazırlandı.

TÜBİTAK ile yapılan çalışmanın ikinci etabına geçilmesi için ilçe belediyelerinden gelecek yapı stoğu envanterinin beklendiği bildirildi. Bu veriler sismik tehlike haritası üzerine işlenerek, olası depremlerin binalar üzerinde yapacağı olası yıkımlar hesaplanmış olacak. Bursa Afet Risk Yönetimi Master Planı ve Deprem Master Planının Tamamlanması için gerekli olan bu çalışma aynı zamanda hazırlanacak Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi için de önemli bir altlık oluşturacak.

- "Sağlam konutlar yapmalıyız"

Sunumun ardından İzmir'deki yıkıma dair izlenimlerini ilçe belediye başkanlarıyla paylaşan Aktaş, depremle mücadele konusunda herkese düşen sorumluluklar olduğunu ve yapılması gereken çalışmaların zaman kaybetmeden hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından konunun ciddiyetle ele alındığını ve bugüne kadar önemli çalışmaların yapıldığını vurgulayan Aktaş, şunları kaydetti:

"İzmir depremi bir kez daha bize şunu gösterdi ki sağlam konutlar yapmalıyız. Konutları sağlam zeminlere ve teknik usulüne uygun olarak yapmalıyız. Asla kaçak bina yapmamalıyız. Bu konuda deprem olmadan önce ve Allah korusun, depremden sonra neler yapılabilir noktasında belediye başkanlarımızın çok önemli değerlendirmeleri oldu. Bugüne kadar bizim sismik haritalarla alakalı yaptığımız çalışmalar var. Özellikle ilçe belediyelerimizden bina envanterleriyle alakalı çalışmaları bekliyoruz. Bu noktada 17 ilçemizin tamamında özellikle kaçak yapıyla mücadelede çok kararlı olduğumuzu, ilçe belediye başkanlarımızın da kararlılıkla kaçak yapının üzerine gitmesi gerektiğini hatırlatmak istiyorum."

Aktaş, Bursa Büyükşehir Belediyesinden genel sekreter yardımcısı ve konuyla ilgili iki daire başkanı ile ilçe belediyelerinden belirlenecek başkandan sonraki en yetkili kişilerden oluşacak bir komisyon kurulacağını ve kısa zamanda depremle mücadeleye yönelik etkili adımların bir bir atılacağını da sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 04 Kasım 2020, 16:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0