BURPAS, DÖVİZDEKİ ARTIŞ SONRASI OLAĞANÜSTÜ GÜNDEMLE TOPLANDI

Bursa Plastik ve Ambalaj Sanayicileri Derneği (BURPAS) Yönetim Kurulu ve İstişara Kurulu üyeleri düzenledikleri ortak toplantıda, yükselen döviz kurunu ve buna bağlı olarak sektördeki üreticilerin durumunu ele aldı. Toplantı sonunda yapılan açıklamada, “PETKİM’in satışlarda sabit bir kur belirlemesi, üreticiyi rahatlatıcı bir hamle olacaktır” denildi.

BURPAS, DÖVİZDEKİ ARTIŞ SONRASI OLAĞANÜSTÜ GÜNDEMLE TOPLANDI
banner98

Döviz kurlarında yaşanan artışın ardından BURPAS Yönetim Kurulu ve İstişara Kurulu üyeleri olağanüstü gündemle toplandı. Toplantıya BTSO 14. Komite Başkanı Ahmet Döndüren de katıldı. Toplantıda, plastik sektöründe imal edilen ürünlerin hammadesini dövizle alıp, Türk Lirası’yla satmasıyla ortaya çıkan kur farkının sektörü olumsuz etkilediği belirtildi.

BURPAS Yönetim Kurulu ve İstişare Kurulu ortak toplantı sonrası şu açıklama yapıldı:

“Daha önce defalarca dile getirdiğimiz gibi Sektörümüzün ana girdisi olan hammaddeyi dövizle alıp, satışları Türk Lirasıyla yaptığımız için, son olarak yaşanan kur artışının sektörümüze etkisini değerlendirmek üzere bir araya geldik. Toplantımızın amacı satış yöntemlerimizi ne şekilde yapacağımızı ve kur artışına karşı ne gibi önlemler alabileceğimizi ele aldık. Bu önlemlerden bir tanesi, daha önceden Türk Lirasıyla sattığımız ürünlerin, bundan sonra fatura edildiğinde, Merkez Bankası satış kuruyla fatura edilip ve vade bitiminde yine Merkez Bankası satış kuruyla faturayı tamamlamak olacaktır.

BURPAS olarak kurdaki bu dalgalanmanın geçici olacağını, yaşanan kur artışının durulacağına ve Dolar ve Euro’nun ateşinin ineceğine inanıyoruz. Üreticiler olarak, dayanabildiğimiz kadar dayanacağız. Fakat, piyasada hammadde üreticisi olarak tekel konumunda olan PETKİM’in, her gün değiştirerek kendi kurunu belirlemesi, biz üreticileri zor durumda bırakıyor. Hammadde tedarikçimiz PETKİM’den de sabit kur üzerinden satış yapmasını bekliyoruz.”

Toplantıda ayrıca tedbir olarak; yapılan uzun vadeli satış sözleşmelerinin tarafları koruyacak şekilde olması, krizlerden korunmak için katma değerli mallar üretilmesi, alış ve satışların Türk Lirası üzerinden yapılması, odalar ve diğer sivil toplum örgütleriyle hareket edilmeli ve sorunların üst makamlara iletilmesi, ihracatın arttırılması, öz sermayeye göre borçlanılması, vadelerin aşağıya çekilmesi konuları ele alındı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0