Barın Katliamı kurbanları Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde anıldı

Barın Katliamı kurbanları Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde anıldı
banner98

 Uluslararası Doğu Türkistan STK'ler Birliği, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Barın Katliamı'nın 33. yıl dönümü dolayısıyla anma programı düzenledi.

Sarıyer'de bulunan Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu önündeki anmada "Katliamın hesabı sorulacak" ve "Türkistan Türktür Türk kalacak" sloganları atıldı.

Doğu Türkistan İnsan Hakları İzleme Derneği Genel Sekreteri Abdulahad Udun, basın açıklamasında, 5 Nisan 1990'da Barın kasabasında yapılan katliamın acısını yüreklerinde hissettiklerini söyledi.

Udun, Çin'in Barın'daki saldırılarının ardından yerel halkın da direnişe geçtiğini belirtti.

Barın'da korkunç bir katliam ve yıkım yaşandığını ifade eden Udun, şöyle devam etti:

"Çin, Doğu Türkistan'ın demografisini değiştirmek için planlı olarak bölgeye büyük çapta Çinlileri yerleştirmekte ve teşvik etmektedir. Zorla kürtaj, kısırlaştırma ve yerleşimci Çinliler ile Müslüman Türkleri zorla evlendirme gibi yöntemlerle Doğu Türkistan'daki Türklerin nüfusunu azaltarak soykırım ve asimilasyon uygulamaktadır. Kanaat önderleri, alimler, aydınlar, yazarlar, iş insanları ve sanatçılar da toplama kamplarına alınmış, beyin yıkama ve köle işçiliğe tabi tutulmuş, birçoğu ise işkence edilerek şehit edilmiştir. Yargısız infaz edilmiş ya da hapse atılmıştır."

Udun, İslam dünyasının bu duruma sessiz kaldığını dile getirerek, bu mücadelede yanlarında olan Türk halkına teşekkür etti.

Anma töreninde Barın'daki katliamda hayatını kaybedenler için dua edildi.

Güncelleme Tarihi: 05 Nisan 2023, 15:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0