Bakan Eker Ve İslam’ın Gaziantep Temasları

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gaziantep’te ‘Kadın Çiftçilerin Eğitimi’ sertifika törenine katıldı.

Bakan Eker Ve İslam’ın Gaziantep Temasları
banner98
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gaziantep’te ‘Kadın Çiftçilerin Eğitimi’ sertifika törenine katıldı.

Törene Bakanlar Ayşenur İslam ve Mehdi Eker’in yanı sıra Gaziantep Valisi Erdal Ata, Aile ve Sosyal Politikalar Eski Bakanı Fatma Şahin, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Halil Mazıcıoğlu, Derya Bakbak, Mehmet Sarı, Ali Şahin, Mehmet Erdoğan, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Gaziantep Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Sıdık Durmaz, AK Parti Gaziantep İl Ahmet Uzer, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve çok sayıda çiftçi kadınlar katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan törende açılış konuşmasını Gaziantep Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Sıdık Durmaz yaptı. Kadın Çiftçi Eğitimi programını tamamlayan kadınlar adına Serda Yılmaz konuşmasını gerçekleştirdi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise yaptığı konuşmasında kadın çiftçilerin tarım alanında eğitiminin önemine vurgu yaptı. Bayraktar, tarım alanında eğitimin verimliliğe katkılarını anlattı.

"BİZE DÜŞEN ŞEY YAŞAM KALİTESİNİ YÜKSELTMEK"

Aile ve Sosyal Politikalar eski Bakanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fatma Şahin, kadınlara yönelik gerçekleştirilen bu projeyle birlikte kadın ve toprağın bereketini birleştirdiklerini kaydetti. Şahin, “Biz bu proje ile toprağın ve kadının bereketini birleştirdik. Biraz önce değerli başkanım söyledi. Söylediği zaman değerli Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızla beraber bakanımızla hayırlı bir imza attığımızı bugün her gittiğimiz ilde görüyoruz. Değerli Mehdi bakanım benim çalışma arkadaşım ağabeyim. Ne zaman bu şehir için ne zaman bu şehrin çiftçisi için neye ihtiyacı varsa hemen yanımızda oldu. Bütün ülkede yaptığı çalışmaları buraya da koydu. Kıymetli Ayşenur İslam kardeşim yeni bakanımız, bundan sonraki süreçte de bu bir maraton koşusu bizler hizmet yolcusuyuz. Bayrağı alıp daha ileriye götüreceğine olan inancım tamdır. İşçi işini iyi yapacak, bakan işini iyi yapacak; herkes kendine düşen vekil işini iyi yapacak. Bize düşen şey yaşam kalitesini yükseltmek. Toplumsal huzuru, barışı ve kalkınmayı sağlamak. Öncelikle kadın çiftçilerimizle ilgili yapılması gereken çalışma çok önemliydi. Bu şehir için de çok çok daha önemliydi. Baktığınız zaman şehirdeki çarpık kentleşmenin nedeni çiftçilerimiz kırsalda yeterince yaşam kalitesine ulaşamayınca eğitimden sağlıktan yeterince istifade edemeyince bu sefer şehirlere geliyor. Şehirlere geldiğinde yeterince alt yapı oluşmayınca çok yeni sorun alanlarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Kadınımızın eğitimde sağlıkta çocuğunun yaşam kalitesi yükseltildiği zaman eğer bebeğinin hastaneye ulaşmasını, bebeğinin sağlığını koruduğu zaman bebek ölüm hızını nasıl hızlı düşüreceğimize inanıyorum. Şu anda yüzbinlerce kadınımız gelir getirici projelerden pozitif ayrımcılıkla istifade etmeye başladı” dedi.

Her sonun bir başlangıç olduğunu hatırlatan Şahin, kalkınmanın yerelden başladığını belirterek, “Her bitiş yeni bir başlangıçtır. Burada demokrasi ve kalkınma yerelde başlıyor. Demokratikleşme sivilleşmede en önemli ayak yerel ayak. Bugün huzurlarınızda değerli Büyükşehir Belediye Başkanıma bu şehre yaptığı hizmetlerden dolayı çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Gaziantep Valisi Erdal Ata ise tarımın ülkelerin ekonomilerinde ne kadar önemli yer tuttuğunu vurgulayarak, “Bir ülke sanayide ne kadar kalkınırsa kalkınsın; ne kadar ileri düzeyde olursa olsun. Kişi başına düşen milli geliri ne kadar yüksek olursa olsun; ihmal edilmemesi gereken sektörlerin başında tarım ve hayvancılık sektörünün asla ihmal edilmemesi gerekiyor. Bugün dünyanın gelecekte karşılaşacağı en büyük sorunlardan bir tanesinin gıda olduğunu düşünüyoruz. Bugün milyonlarca insan hatta milyarları bulan dünyadaki nüfus açlık sorunuyla karşı karşıya” diye konuştu.

“FATMA ŞAHİN GİBİ USTA BİR SİYASETÇİ İLE HALEF SELEF OLMAK ÇOK ÖNEMLİ BİR ŞEREF”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Gaziantep’te olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, şunları kaydetti:

“Gaziantepli kadın çiftçilerimizin sertifikalarını bu defa ben imzaladım ve dağıtmak üzere buraya geldim. Bundan çok büyük bir mutluluk duyuyorum. Özellikle Fatma Şahin gibi usta bir siyasetçi ile halef selef olmak çok önemli bir şeref. Bunu yaşamış olmaktan dolayı çok büyük bir mutluluk duyuyorum. Çünkü belki biliyorsunuz belki bilmiyorsunuz ama parlamentodaki birçok kadın milletvekili siyaset yapmayı bir ölçüde Fatma hanımdan öğrendik ve onun gibi tecrübeli çok aklını ve kalbini bu işe koymuş; vermiş arkadaşlarımızdan öğrendik. Onlar bizim öncülerimiz oldu. Yol açıcılarımız oldu. Bizden daha genç aslında Fatma hanımın ama bizim öğretmenimiz oldu. Bakanlığı sırasında da ondan çok şey öğrendim. Bu bakanlık ilk kurulduğunda çok çeşitli kurumlar içerisine dağılmış pek çok birimin bir araya gelmesinden oluşuyor. Böyle bir çatı kuruluş şeklindeydi. O günlerde yaşadıklarını, o heyecanı o içtenliği o çalışma cehdini hakikaten gözlerimizle görerek şahit olduk. Ona yardım etmeye çalıştık. Çalışma arkadaşlarına her türlü desteği vermeye çalıştık. Sonra onunla birlikte çalışarak bakanlığın işleyişini öğrendik. Adeta diğer kadın milletvekillerini yanına toplayarak Fatma bakanımız bizleri de işin içine kattı. Kendisi ile beraber pek çok toplantıya katılmamızı, pek çok yurt içi, yurt dışı seyahate katılmamızı, pek çok projenin içinde yer almamızı sağlayarak bizlerinde bakanlığın işleyişi hakkında fikir sahibi olmamızı hem de katkı vermemizi sağladı. Demek ki onları bugünler için yapıyormuş. Kendisine çok çok teşekkür ediyoruz. Rehberliği için, hocalığı için, arkadaşlığı için ve yol arkadaşlığı için.”

“TÜRKİYE DÜNYANIN 7'İNCİ TARIMSAL BÜYÜKLÜĞÜNE SAHİP”

Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise, tarım alanında yapılan faaliyetlerle ilgili istatistiki veriler hakkında bilgi vererek şunları söyledi:

“Tarımdaki değişim bir manada hayatın tamamının değişim ve dönüşümüdür. Çünkü sadece iktisadi faaliyet değil. Sosyal Politika tarafı da olan bir sektördür. Kültürel kodlarımızın şekillendiği bir sektördür. Eğer biz kültür kelimesinin Latince anlamının ekip biçmek olduğunu hatırlarsak tarımın ekip biçmenin, yetiştiriciliğin aynı zamanda toplumsal kültürümüzün şekillenmesine en önemli etkendir. Türkiye net olarak tarımsal ihracatçıdır. Dün Türkiye İhracatçılar Meclisi tarımdaki ve diğer bu sektörlerdeki Türkiye'nin ihracatı ile ilgili bilgiler ve rakamlar verdi. Türkiye'nin tarım ihracatının 2013 yılı için 21.3 milyar olduğu açıklandı.152 milyar dolar civarında Türkiye'nin toplam ihracatı bunun içerisinde 21 milyar doların üzerindeki kısmının tarımdan geldiğini Türkiye İhracatçılar Meclisi söyledi. TÜİK geçen 11 aylık rakamları açıkladı. 16 milyar dolar olarak TÜİK tarafından açıklandı. Türkiye bu dönem içerisinde Başbakanımızın önderliğindeki AK Parti Hükümeti'nin uyguladığı politikalarla kadınlarımızın da kuşkusuz çok büyük katkılarıyla onların sağladığı üretim artışı ile birlikte Türkiye'nin çiftçileri 23 milyar doları 62 buçuk milyar dolara çıkardı. Türkiye dünyanın 11'inci tarımsal büyüklüğüne sahipken bugün ise dünyanın 7'inci tarımsal büyüklüğüne sahiptir. Bunu Dünya Bankası söylüyor. Bunu Uluslararası Birleşmiş Milletler Gıda Teşkilatı söylüyor.”

11 yıl önce Türkiye’nin tarım sektöründe Avrupa’nın 4’üncü büyük ülkesi durumundan birinci sıraya yükseldiğini belirten Eker, “11 sene önce Türkiye Avrupa'nın 4. büyük tarım ülkesi iken bugün Avrupa'nın 1'inci büyük ülkesi haline geldi. Fransa'yı, İspanya'yı Avrupa'nın en büyük tarım ülkelerini tarım geliri açısından Türkiye geride bıraktı. Burada kadınlarımızın çok emeği var. Biz istiyoruz ki kadınlarımızın ortaya koyduğu bu emek sadece bir hakkı mahiyetinde kalmasın aynı zamanda biraz müteşebbis olarak, birer çiftçi olarak kendi nam ve hesaplarına yaptıkları üretim faaliyeti de daha verimli olsun. Daha yüksek getirisi olan bir fonksiyona sahip olsun amacımız budur” ifadelerini kullandı.

Protokol konuşmalarının ardından 135 kadın çiftçiye sertifikaları protokol üyeleri tarafından verildi. Program oda başkanlarının bakanlara hediye ve takdimlerde bulunmalarının ardından sona erdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0