Altı Mağara, Üstü Güreş Alanı

Muğla’da turizmin kırsal kesimlere yayılmasında önemli bir yer tutan Kavaklıdere ilçesi Menteşe mahallesindeki Yerküpe mağarası yaz kış ziyaretçi akınına uğruyor. 100 metre uzunluğundaki mağaranın üstünde ise 23 yıldır düzenli olarak...

Altı Mağara, Üstü Güreş Alanı
banner98
Muğla’da turizmin kırsal kesimlere yayılmasında önemli bir yer tutan Kavaklıdere ilçesi Menteşe mahallesindeki Yerküpe mağarası yaz kış ziyaretçi akınına uğruyor. 100 metre uzunluğundaki mağaranın üstünde ise 23 yıldır düzenli olarak yapılan Menteşe Yerküpe Yağlı Pehlivan Güreşleri yapılıyor.
Yerküpe mağarası, Genek çayının bir kolu olan Hebil deresi üzerinde yer alırken, mağarasının hemen üzerinde bulunan düzlük, piknik ve güreş alanı olarak düzenlendi. Yerküpe yaylası, özellikle bahar ve yaz aylarında spor kulüpleri ve doğa sporları tutkunlarının da ilgisini çekiyor. Doğal köprü özelliğinde olan mağara, oluşum ve gelişim yönünden ilginçliği ile ziyaretçilerinin dikkatini çekiyor. Gerek mağara içi damlataşların ve gerekse doğal çevrenin güzelliği nedeniyle turizm amaçlı kullanıma son derece uygundur. Yerküpe Mağarası Muğla Büyükşehir olmadan önce Menteşe Belediyesi tarafından iç düzenlemesi yapılarak ziyaretçilere açıldı. Muğla Valiliği aydınlatma çalışması yaparak iç turizmin canlanmasına katkıda bulundu.
Mağara tipi olarak geçit konumlu yarı aktif bir mağara olarak biliniyor. Mağaranın toplam uzunluğu 100 metre olup, tek bir galeriden meydana gelmiştir. Genel olarak vadi tabanının eğimine uygun şekilde uzanan mağaranın üst girişi ile alt çıkışı arasında 17 metrelik yükselti farkı bulunuyor. Mağara içindeki küçük iniş ve çıkışlar, tavandan düşen bloklar ve damlataş birikimlerinden kaynaklanıyor. Genişliği 3-10 metre, tavan yüksekliği ise 2-8 metre arasında değişen Yerküpe mağarasının tabanında çakıl ve kum yığınları yer alıyor. Tabana yakın kenarlarda ve yan duvarlarda sarkıt ve dikitler mevcut. Özellikle havuzlar ilginç bir görünüme sahiptir. İçleri su ile dolu olan havuzların boyutları ve derinlikleri, bulunduğu bölgeye göre değişiyor.
Mağara doğal SİT olarak korumaya alınırken, civarındaki mesire yeri ve hemen yakınından geçen Benek Çayının yeşillikler arasında oluşturduğu güzellik mağara ziyaretine ayrı bir keyif katıyor.
Güncelleme Tarihi: 11 Ağustos 2015, 09:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0