AKP'den kopanlar muhalefete eklemleniyor

Türkiye Komünist Partisi Genel Sekreteri Kemal Okuyan soL TV'de gazeteci Gökhan Kazbek'in Gündem programının konuğu oldu.

AKP'den kopanlar muhalefete eklemleniyor
banner98

Anayasa tartışmalarına da değinen Okuyan düzen değişikliği olmadan yapılacak hiçbir anayasanın işe yaramayacağını vurguladı. Bir toplum sözleşmesi anlamına gelen anayasanın herkesin eşit olduğu bir zeminde hazırlanmadığında baştan adaletsizlikler içereceğini söyleyen Okuyan, anayasanın yepyeni bir anlayışla yazılması gerektiğini savundu.

"Erdoğan karşıtlığı Türkiye solunun varlık nedenlerinden ama..."

Gündemin en yakıcı başlıklarından biri olan ittifaklar meselesini de değerlendiren Okuyan bu başlığa dair şöyle değerlendirmelerde bulundu:

"Bizim üzerinde durduğumuz şey şu, evet iki ittifak var ama Cumhur ve Millet İttifakı ama bunların birçok şeyde ortaklaştığını görmemiz gerekiyor. Bir de mesele çok fazla Erdoğan'ın şahsına indirgenmiş durumda. Saadet Partisi'nin laiklik gibi bir derdi yok. Orada iki tane de AKP kökenli parti var ve AKP eskiden iyiydi diyorlar, bunu CHP'ye de kabul ettirmiş durumdalar. Türkiye'de sermaye sınıfı bu muhalefet bloğunun önümüzdeki bir dönemi garantilemesini istiyor. Bu yüzden de çatlak ses çıkmaması için bu ittifakın dışında kimse olmasın istiyorlar. HDP'yi doğrudan ittifak içinde değil, dışardan bir destekçi durumuna getirecekler gibi görünüyor. Sonrasında HDP'yi dışarıda bırakabileceklerini ben sanmıyorum. Ortada büyük bir blok var dolayısıyla. Bu blok mevcut düzenin restore edilmesi, bazı sorunlardan arındırılmış, daha az acı verici olan bir ilaçla sürdürülmesini isteniyor, daha Batılı, daha NATO'cu şekilde. Burada çok uyanık olmak gerekiyor. Erdoğan karşıtlığı Türkiye solunun zaten varlık nedenlerinden. Ancak Erdoğan alerjisi yüzünden bu tür bir projeye milim yaklaşan yanar. Bu tür kirler temizlenmez. Yetmez ama evetçiler hâlâ bize neden sataşıyorsunuz diyor, o rezalet temizlenemez. O rezaleti yapan birisinin siyaset yapmaması, yazarlık yapmaması lazım eğer rezalet olduğunu düşünüyorsa. Bu oluşan proje, yani AKP rejimini Erdoğansız sürdürme projesidir bu, buna milim yaklaşan sol adına, yakar kendisini. Bir daha çıkmayacak bir kir bulaşır. Burada çok dikkatli olmak, bir alternatif örmek gerekiyor. Türkiye toplumu çok uzun süredir büyük acılar çekiyor. Neden? Hep bir şeyleri ertelediği için."

"Hepiniz bir arada olsanız beklentisinden Babacanlar çıkıyor"

Okuyan sözlerine şöyle devam etti:

Türkiye'de bugün meselenin özü şudur, bu işin temel sorumlusu sermaye sınıfının dikensiz gül bahçesi yaratmasıdır. Dolayısıyla emekçi halkın bağımsız bir şekilde sesini yükseltmesi lazım. Bunu söyleyen partiler var Türkiye'de. Bu partilerin göbeğini kesmesi lazım. Biz Erdoğan'ın gitmesi için her şeyi yapacağız, daha doğrusu Erdoğan'ın işine gelecek hiçbir şeyi devrimciler yapamaz ama mutlaka ve mutlaka bağımsız bir duruş gerekiyor. Dolayısıyla bir yeni ittifak, bu özle kurulmalı. Bunun zemini var, görüşmeleri sürüyor. Daha ortaya bir şey çıkmadığı için kuruldu diyemiyorum ama fazla da vaktimiz yok, mutlaka bu alternatif ortaya çıkacak. Türkiye'de bunu TKP dışında da savunanlar da var. Burada 'hepiniz bir arada olsanız' beklentisinden Babacanlar çıkıyor, buradan hiçbir şey çıkmaz. Bu blok Türkiye'nin hiçbir sorununu çözemez. Türkiye sağını tepemize çıkaracaklar, kurtarıcı diyecekler, buna izin veremeyiz."

Necmi İnce

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0