banner101

Zeytinyağı fiyatları tavan yaptı !

Uzun yıllar hiç zam görmeyen zeytinyağı, bu yıl Avrupa ülkelerinde meydana gelen zeytin ve zeytinyağı rekoltesinin düşüklüğü sebebiyle tavan yaptı.

Zeytinyağı fiyatları tavan yaptı !
Uzun yıllar hiç zam görmeyen zeytinyağı, bu yıl Avrupa ülkelerinde meydana gelen zeytin ve zeytinyağı rekoltesinin düşüklüğü sebebiyle tavan yaptı. Türkiye’nin zeytinyağı üretiminin yüzde 3'ünü karşılayan Mersin’in Mut ilçesindeki fabrikalarda sızma zeytinyağı fiyatları 5 TL’den 9-10 TL’ye, marketlerde ise 7 TL’den 13–15 TL’ye kadar çıktı.

Mut Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, geçen yıl başta İspanya ve öteki Avrupa ülkelerinde meydana gelen zeytin ve zeytinyağı rekoltesinin düşüklüğünün, bu ülkelerin Türkiye’den ham zeytin alımına sebep olduğunu söyledi. 15 bin ton civarında ham zeytinyağı ihracatının bir anda 30 bin tonların üzerine çıktığını belirten Çelik, "2013 yılında Ege Bölgesi'nde zeytinyağı rekoltesinin düşük olması nedeniyle tüccarların elinde zeytin ve zeytinyağı kalmadı. Tüccarların ilçemize erken gelmesi sebebiyle salamura ve yeşil zeytin satışı arttı. Bu da elimizde yağa gidecek zeytinlerin kalmamasına sebep oldu" dedi.

Elde yağlık zeytin kalmayınca zeytinyağı fiyatlarının Türkiye genelinde arttığını ifade eden Çelik, "Mut’ta bulunan yaklaşık 15 adet zeytinyağı fabrikasında geçen yıl 5 ila 5,50 TL'den satmış olduğumuz zeytinyağının litre fiyatı bu yıl 10 TL’ye çıktı. Marketlerde ise bu fiyat 14–15 TL arasında değişiyor. Fiyatlar, bu gidişle daha da yükselecek" diye konuştu.

Ali Çelik, son yıllarda zeytinyağının sağlıklı bir yağ olması konusunda vatandaşların yeteri kadar bilgilendiğini, sofraların vazgeçilmezi haline gelince tüketiminin de arttığını sözlerine ekledi.

Zeytinyağı fabrikası sahiplerinden Halil Aydoğan ise, bu yıl zeytinyağı fiyatlarındaki artışa, zeytin üreticisi ülkelerdeki rekoltedeki düşüşün neden olduğunu söyledi.

Türkiye'de zeytinyağı fiyatının yıllardır aynı sevilerde olduğunu belirten Aydoğan, "Zeytinyağı bu yıl fiyat bakımından değerini buldu. Geçen yıllarda 5 ila 5.50 TL arasında satılan sızma zeytinyağının fabrikalardan çıkış fiyatı 9 TL’ye yükseldi. Marketlerde ise 13 ila 14 TL hatta daha fazla fiyatlara satılıyor" şeklinde konuştu.

Bu arada, marketlerde 35 TL'ye satılan 5 litrelik zeytinyağının fiyatı ise 85 TL'ye kadar çıktı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0