Türkiye'nin ihracat potansiyelini insan sermayesi yatırımlarıyla desteklemek üzere kurumsal eğitim programları sunan finansal kaynaklardan biri finansallarını vurgulayan Batmaca, ihracat yapabilmek isteyen firmalara önemli bir uyarıda bulunarak, “
"Yerelde küresel olarak kaybeden var olamaz. Teknolojiye yatırım yapan şirketinde aynı oranda insan kaynağına da yatırım yapmalı. Aksi halde rekabet avantajı sürdürülemez." Dedi.
Rakipler Sadece Teknolojiyle Geçilmiyor
McKinsey'nin 2024 tarihli raporuna göre, ihracat performansında görülen genel iş gücü kalitesi yer performansını kaydeden Batmaca, rapor, yetkili insan kaynağına sahip ihracatta yüzde 32 daha yüksek büyüme kaydettiğini ortaya koyduğunu kaydetti. Batmaca, “Türkiye'de İSO 500 listesine giren sanayi firması yüzde 68'inin, iç eğitim bütçesinin devam etmesinin devamının ana engellerden biri olarak tanımlanıyor” şeklinde konuştu.
Eğitimle Katma Değer Yaratmak Mümkün
GLOMAS Danışmanlık'ın, On Numara Eğitim Kurumları ile iş birliği içinde sunduğu modüler eğitim programları, ihracatçı katkı saha ve ofis kadrosunun küresel ölçekte rekabete hazırlandığını Batmaca, 2024 yılı içinde bu programlardan 134 firma ve 2.700'ün üzerinde çalışanın faydalandığını söyledi. Batmaca, 89'unun yüzde 89'unu, antrenmanları takip etmeyen ilk üç ay içinde verim artışını bildirdiğine dikkat çekti.
Yalnızca Büyümek Yetmez: kalıcı Olmak İçin Dönüşüm Şart
Firmaların, büyümeye kadar kurumsal dayanıklılık ve çalışma kalitesi üzerine yazmak zorunda olduğunu aktaran Batmaca, şöyle devam etti; “Küresel rekabette başarılı olmak istiyorsanız, sadece iyi ürün üretme yeterli değil. Bu ürün doğru anlatılacak, süreci iyi yönetecek, zamanı verimli kullanan ekipler kurmalısınız. Bugün bütünüyle bir çalışan kaybının KOBİ'lere yıllık ortalama maliyeti 110 bin TL'yi aşıyor”