TÜPRAŞ'a ŞOK Baskın!

Koç'un amiral gemisi Tüpraş ile Aygaz ve Opet'e baskın düzenlendi. Üç şirkette kapsamlı vergi ve kaçak akaryakıt denetimleri başlatıldı. Tüpraş Genel Müdürü Erkut, "Rutin inceleme" derken, EPDK programlı denetim olmadığını söyledi.

TÜPRAŞ'a ŞOK Baskın!
banner98
 Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, Maliye ve "Bu EPDK yetkililerinin yaptığı fiziki envanter denetimidir. Rutin ve rutindışı incelemeler her zaman yapılır" dedi.

Ancak Enerji Piyasası Denetleme Kurumu yetkilileri "Bu denetim rutin değil, bizim dışımızdadır" açıklamasında bulundu.
Kocaeli Valisi Ercan Topaca ise şöyle dedi: 
"Ankara'dan gelen ekipler inceleme başlattı. Temennimiz denetimde olumsuz bir şey çıkmaması." 
ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu ile Rahmi Koç Müzesi arasında gerçekleşen Hiawatha teknesinin sergilenmesi için düzenlenen protokol törenine katılan Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtsız bıraktı.

Tüm listelerde Türkiye'nin en değerli şirketi olarak görülen ve KOÇ Holding'in sahibi olduğuTÜPRAŞ'a mahkemeden alınan kararla baskın düzenledi.

Maliye ekipleri İSO 500 zirvesindeki Tüpraş'a kaçak akaryakıt üretimi iddiası ile polis eşliğinde baskın yaptı.

TÜPRAŞ'ta bazı evraklara el konulurken, kaçak akaryakıt olup olmadığı da araştırılıyor.

Mahkeme kararı ile yapılan baskına 20 polis ve akaryakıt uzmanları katıldı. Baskının kaçak akaryakıt için yapıldığı ve Maliye ekiplerinin de bu yüzden TÜPRAŞ'ta olduğunu iddia edildi.  Baskın sabah 8'de düzenlendi.

TÜPRAŞ'tan alınan numuneler incelenmek üzere TUBİTAK'a gönderildi. Maliye ekipleri polis eşliğinde incelemelerini de sürdürüyor... Tüpraş İstanbul Sanayi Odası'nın açıkladığı "Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu" listesinde yıllarda liste başında yer alıyor...

Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut ise,  Maliye ve Emniyet yetkililerinin Tüpraş’ta inceleme yaptığına yönelik iddialar üzerine The Wall Street Journal’a şu açıklamalarda bulundu: “Bu EPDKyetkililerinin yaptığı fiziki envanter denetimidir. Her zamanki gibi yapılıyor. Her zaman bu denetimler bi grup halinde yapılır” dedi.

Haberler sonrasında Tüpraş (TUPRS) hisseleri yüzde 2.07 düşerken gün sonunda hisse 42.60 TL'den kapandı. Koç Holding (KCHOL) tarafından ise gün sonundan yüzde 3.93'lük düşüş ile 9.30 TL'den kapanış gerçekleşti
 

Kocaeli Valisi: Mali açıdan TÜPRAŞ'a inceleme başlatıldı


Kocaeli Valisi Ercan Topaca, 
Ankara'dan gelen ekiplerin, mali açıdan Türkiye Petrol Rafinerileri'nde (TÜPRAŞ) inceleme başlattığını söyledi.

Topaca, yaptığı açıklamada, olayın ayrıntısına ilişkin bilgilerinin olmadığını belirterek, şunları kaydetti: "İlimiz açısından önemli bir şirket. Böyle bir denetimin olması normal. Temennimiz,denetim sonuçlarından da olumsuz bir şeyin çıkmaması. Önümüzdeki günlerde denetim sonuçları çıktıktan sonra bir açıklama yapabiliriz."

Bilindiği gibi; Koç Grubu'na ait Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu TÜPRAŞ'a, Maliye Bakanlığıgelirler kontrolörleri inceleme başlatmıştı. İncelemeye, kontrolörlerin yanı sıra 20 polis ve akaryakıt uzmanı ve ilgili uzmanların katıldığı ifade edilmişti. İnceleme kapsamında, TÜPRAŞ'ta bazı evraklara el konulduğu, kaçak akaryakıt olup olmadığı da araştırıldığı kaydedilmişti. El konulan numuneler incelenmek üzere TÜBİTAK'a gönderileceği aktarılmıştı.

 

TÜPRAŞ VE MALİYE BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

TÜPRAŞ ve Maliye Bakanlığı, akşam saatlerinde yazılı bir açıklama yaptı.
TÜPRAŞ tarafından yapılan açıklama şöyle; "Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu tarafından şirketimiz nezdinde akaryakıt hammadde, mamul, yarı mamul, marker, madeni yağ ve diğer ürünlerle ilgili fiili envanter, marker denetimi ve vergi incelemesine başlanmıştır. Konuyla ilgili özel durum açıklaması yapılmasını gerektiren gelişmeler yatırımcılarımızla paylaşılacaktır."
Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklama ise şöyle; "Bugün 
medya organlarında Maliye ekiplerince bazı vergi mükelleflerinin işyerlerinde emniyet birimleri ile birlikte denetim yapıldığına dair haberlere yer verilmiştir. Bu çerçevede bu açıklamanın yapılması zaruri görülmüştür.
Vergi Denetim Kurulunca, mahkeme kararına dayanarak, bazı mükelleflerin 
kanuni merkezlerinde aramalı inceleme faaliyeti yürütülmekte olup, bu hususta Vergi Usul Kanununun Vergi Mahremiyetini düzenleyen S'inci maddesi hükümlerine göre detaylı bilgi verilmesi mümkün bulunmamaktadır. Ayrıca, ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamak amacıyla 05/02/2013 tarihinde yürürlüğe giren "Vergi Denetim Kurulu 2013 Genel Çalışma Planı" nda, 2013 yılı içerisinde yapılacak vergi incelemelerine ilişkin genel stratejiler belirlenmiş olup, bir çok sektörde vergi incelemeleri de başlatılmış bulunmaktadır."
 

Güncelleme Tarihi: 25 Temmuz 2013, 09:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0