banner101

Topbaş: İstanbul ulaşımına 24,6 milyar lira harcadık

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un ulaşımına 24,6 milyar lira, metrosuna 12,2 milyar lira harcama yaptıklarını duyurdu.

Topbaş: İstanbul ulaşımına 24,6 milyar lira harcadık
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un ulaşımına 24,6 milyar lira, metrosuna 12,2 milyar lira harcama yaptıklarını duyurdu.

Kadir Topbaş, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin Kasım ayı toplantısına konuk oldu. Toplantıda şehirlerin önemini vurgulayan Topbaş, büyük bölgelerde ve illerde yoğunluğun arttığına işaret etti. Şu aşamada şehirlerin hem tüketim hem inovasyon alanı olduğunu belirten Topbaş, bireylerin, toplumun bir aradalığının teknik ilerlemeleri artırdığını dile getirdi.

Toplantıda İBB yatırımlarına da değinen Topbaş, “Bizim 20 milyar lira konsolide bütçemiz var. Bu sene için yatırımlara ayırdığımız meblağ da 8,5 milyar lira. Bu 8,5 milyar lira içinde en büyük payı ulaşımın.” dedi.

Topbaş, ulaşım sorununun yeni yatırımlarla aşacaklarını; bu anlamda toplu taşımaya eğileceklerini dile getirdi. İstanbul’a yaptıkları yatırımın 60 milyar lirayı bulduğunu bildiren Topbaş, “Burada 24,6 milyar lirayı ulaşıma ayırdık. Metroya büyük önem verdik, buna 12,2 milyar lira ayırdık.” açıklamalarında bulundu.

İBB’nin iç borcu bulunmadığını kaydeden Topbaş, “Dış borcumuz var. Bu da öyle büyük bir miktar değil. Borçlanma limitinde yüzde 38 oranındayız. Ne mutlu borçlar bütçenin yüzde 2’sine denk geliyor.” ifadelerini kullandı. Topbaş, İBB yatırımlarının devlet yatırımlarının yüzde 26’sını, bütün belediyelerin yatırımlarının da yüzde 48’ini teşkil ettiğini de aktardı.

Raylı sistemde 2019 hedefinin 400 kilometre olduğundan söz eden Topbaş, “Şu aşamada 141 kilometredeyiz ama 400 kilometreyi yakalayacağız. 776 kilometreyi yakaladığımızda da bireylerin önemli bölümü trafikte kendi arabalarını kullanmayacak, toplu taşımaya yönelecek.” dedi.

İBB Başkanı, şöyle devam etti:

“İstanbul’da trafik yoğunluğu öteden beri var. Ben her dönemi bilirim. Bu şehirde tek plaka, çift plaka önerileri dillendirilip tartışıldı. Yani önemli merhale aldık. 2004’ten evvel bir taşıtın trafikte kalma müddeti 57 dakika idi. Bu müddet şu an 49 dakikaya indi. İstanbul’da toplu taşıma dönemi başladı. Yani şu muhakkak toplu taşımayı tercih etmek bireylerin lehine. Bir de unutmayalım toplu taşıma kullanımının artması şehrin modernliğinin emaresidir.”

Kadir Topbaş, İSO üyeleri ile bir araya gelerek önemli konularda mutabakata vardığını da ifade etti. Bu konuları İBB bünyesinde Sanayi ve Ticaret Komisyonu kurulması, üretim alanları için yer arama faaliyetlerinin yürütülmesi, İstanbul ile sanayinin yeniden planlaması olarak sıraladı.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ise şehirlerde AVM ve beton yığınlarının arttığından dert yandı. İstanbul’un trafik sorununa temas eden Bahçıvan, dur kalkların arttığından yakındı ve bu konuya önlem alınmasını talep etti.

Üretimin şehirler için önemli olduğunu savunan Bahçıvan da “Altyapı tamamlanmadan sanayi taşınmamalı. İstanbul sanayii devlet siyasası dahilinde ele alınmalı. Göçebe sanayiinin yerini yerleşik sanayi almalı ki bu organize sanayi bölgelerinden (OSB) geçer. Sanayinin ilerlemesi adına OSB’ler yönlendirilmeli. Üretim alanlarında atık enerji alışverişi adına yardımlar yapılmalı.” temennilerinde bulundu.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0