banner101

“Petrol en az 12 dolar düşmeli“

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, petrolde fiyatların sürdürülebilir olmadığını belirtti.

“Petrol en az 12 dolar düşmeli“
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, petrolde fiyatların sürdürülebilir olmadığını belirterek, "Öngördüğün fiyatlarsa mutlaka eski halini alacağını, uluslar arası siyasi istikrarsızlıklardan kaynaklanan yapının kendini bırakacağını umuyorum. En az 10 – 12 dolar daha düşüş olmalı." dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, NTV canlı yayınında gündeme ve enerji sektörune ilişkin değerlendirmelerde ve coğrafyada yaşananların enerjiye olan etkileri üzerine açıklamalarda bulundu. Mısır’da oluşan darbeyle beraber, petrolün 103 dolarlar oranındaki seviyesinin şu anda 113 dolar rakamını bulduğunu belirten Yıldız, siyasi istikrarsızlıkların, özellikle bölgedeki yapının en olumsuz etkilendiği sektörlerin petrol ve enerji üretimleri olduğunu ifade etti. Özellikle Akdeniz’e açılan Süveyş Kanalı'yla beraber, gerek Türkiye’nin gerekse dünyanın bazı konumlarında değişiklikler olduğuna dikkat çeken Yıldız, Türkiye’nin İran’dan ve Suudi Arabistan’dan bir kısım Irak petrolleri de dahil olmak üzere ihtiyacının yarısını Süveyş Kanalı'ndan karşıladığına dikkat çekti. Süveyş Kanalı'nın herhangi bir tehlikeye maruz kalacağı kanaatinde olmadığını ifade eden Bakan Yıldız, buna yalnızca Türkiye değil bir çok bölge ülkesinin ve dünyadaki dinamiklerin müsaade etmeyeceğini söyledi.

Petrolde fiyatların sürdürülebilir olduğunu düşünmediğini de dile getiren Bakan Yıldız, 3 gün kadar önce Fransa’da bir bankanın '150 dolarları bulabilir' dediğinde bunu spekülatif hatta manipülatif bulduğumu paylaştığını hatırlattı. Enerjideki fiyatların düşmesini kendisinin de istediğini anlatan Yıldız, şöyle konuştu: "Öngördüğün fiyatlarsa mutlaka eski halini alacağını, uluslar arası siyasi istikrarsızlıklardan kaynaklanan yapının kendini bırakacağını umuyorum. En az 10 – 12 dolar daha düşüş olmalı. Üretici 200 dolara da satmak ister, ama her artırdığı fiyatın tüketimi olumsuz etkilediğini görüyorlar. Bunun optimal bir noktası var, sürekli onu deniyorlar. Diyelim ki 130 dolardan satsa ne olur? 91 milyon varillik günlük tüketim belki de 75 milyon varile düşer."

"DOĞALGAZ TİCARETİNDE HİBE YOK"

Sürecin Rusya ve İran'la olan enerji ilişkilerine etkisini de değerlendiren Bakan Yıldız, "Şimdi her iki ülkenin de kurumsal hafızası enerji işleriyle, siyasi görüş ayrılıklarını ayırt edebilecek durumdadır. Suriye konusunda Rusya ile aynı şeyleri paylaşmadığımız aşikar, bundan sonra da aynı görüşleri paylaşmayabiliriz, aynı şeyleri düşünecek halimiz de yok, olmaya da bilir, ama buna rağmen doğalgazla alakalı ticarette bir hibe söz konusu değil. Biz, doğalgazı alıyoruz, karşılığında döviz ödüyoruz. Yani her iki ülkenin de çıkarlarını ön planda tutan konular var. Ham petrolle alakalı konular da öyle. İran büyük bir devlet. Türkiye de büyük bir devlet. Her iki ülkenin tarihi bu konuları ayrıştırmayı aslında zorunlu hale getirmiştir." ifadelerini kullandı.
Güncelleme Tarihi: 03 Eylül 2013, 22:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0