Keşke başka Petkimler olsa

Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, petrokimya sektörünün Türkiye'deki yegane üreticisi olduklarını belirterek,"Tek üretici olmak çok zor.

Keşke başka Petkimler olsa
banner98
Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, petrokimya sektörünün Türkiye'deki yegane üreticisi olduklarını belirterek,"Tek üretici olmak çok zor. Keşke ülkemizde birkaç tane daha Petkim olsa, kurulabilse. Çok önemli, kuvvetli sermayeler var ama hiçbiri sabit yatırımı yüksek bir alana girmek istemiyor." dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) 21'inci Komitesi'nin toplantısı Sheraton Otel'de yapıldı. Toplantıya komite üyelerinin yanı sıra BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, BTSO 21'inci Komite Başkanı Kağan Yeşil de katıldı. Toplantıda konuşan Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut ise sektörü değerlendirdi. Petkim'in 1985 yılında İzmir Aliağa'da kurulduğunu belirten Genel Müdür Korkut, yaklaşık 6 bin dönümlük alanda birbirine entegre 22 fabrika faaliyet gösterdiğini açıkladı. Yılda 3,2 milyon ton üretim yaptıklarını anlatan Sadettin Korkut, 60 ayrı mamül ürettiklerini kaydetti. Korkut şöyle devam etti: "Tek üretici olmak çok zor. Keşke ülkemizde birkaç tane daha Petkim olsa, kurulabilse. Çok önemli, kuvvetli sermayeler var ama hiçbiri sabit yatırımı yüksek, bir alana yatırım yapmıyor. Sektörün ihtiyaçları, ekonomik büyümeye bağlı gelişiyor. Çift haneli büyümeden bahsediyoruz. Ekonomik büyümenin iki katı büyüyen bir sektör. İhtiyaçlar artıyor. Türkiye'de 100 ihtiyaç varsa ortalama yüzde 25'ini gerçekleştirebiliyoruz. Bazı ürünlerde yüzde 10 pazar payımız, bazılarında ise yüzde 60 - 70. Böyle durumda sanayicinin ihtiyacı artıyor."

RAFİNE YATIRIMI 5 BUÇUK MİLYAR DOLAR

Star Rafinerisi'ne yaklaşık 5,5 milyar dolarlık bir yatırım yapılacağını belirten Korkut,"Tesisin 10,5 milyon ton kapasitesi var. Bunun 6 milyon tonu motorin, 5,5 milyon tonu da uçak yakıtı olacak. Bu yatırım, cumhuriyet tarihinde tek noktaya yapılan en büyük yatırım. Cumhuriyetimizin kurulduğu 1923 yılından 2003 yılına kadar Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı sermaye 17,5 milyar dolar. Bizim sadece rafineri projemiz 5,5 milyar dolar. Yine yarımadada en önemli girdilerden biri enerji. Yaklaşık 1 milyar dolarlık, 613 megawatt enerji yatırımımız var. Yine lojistik açıdan önemli bir liman projemiz var. Alsancak Limanını'nı iki katı kapasitesi olan bir konteyner limanı yapıyoruz. Akdeniz Çanağı'nın en önemli limanlarından biri. 2015 ortasında devreye girecek." diye konuştu.

Bu yıl sonunda kapasitelerinin 3,5 milyon tona çıkaracaklarını söyleyen Korkut, yaklaşık 125 milyon dolarlık yatırım yapılacağını dile getirdi. 2023 hedefleri ile ilgili de konuşan Korkut, pazar payını yüzde 40'a çıkarmak istediklerini ifade etti. Korkut, yarımadadaki yatırımlarla 500 milyar dolarlık ihracatta 50 milyar dolar kimyasal ürün ihracatı gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirterek, 5 bin yeni istihdam sağlayacaklarını ve kapasitelerini 6 milyon tona çıkarmayı planladıklarını söyledi.

İRAN’LA ANLAŞMA YENİ GELİŞMELERİ BERABERİNDE GETİRİR

Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, İran ile nükleer program konusundaki anlaşmanın yeni bir döneme işaret ettiğini kaydetti. BM Güvenlik Konseyi’nin 5 üyesi ve Almanya’nın İran ile nükleer program konusundaki anlaşmasını değerlendiren Genel Müdür Korkut, yaşanan gelişmelerin yeni bir döneme işaret ettiğini belirtti. Korkut, İran`ın petrol üretiminde ilk 5 sırada yer alan bir ülke konumunda bulunduğuna dikkat çekerek, "İran, petrokimya sektörünü etkileyecek bir noktada" diye konuştu. BTSO Başkanı İbrahim Burkay da Türkiye`nin gelecek hedeflerine ihracatla ulaşılabileceğini belirterek , “2012`de gerçekleştirdiğimiz 152 milyar dolar ihracatın içinde yüksek teknolojili ürünlerin payı yüzde 7. Bunu artırmak zorundayız. Enerji ve petrokimya sektörümüz bu anlamda stratejik önem taşıyor" dedi.
Güncelleme Tarihi: 29 Kasım 2013, 13:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0