banner102

Denizden Balık Çıkmıyor

Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Ömer Faruk Polat, bu sene yine her sene olduğu gibi balığın az oluşunun fiyatları yükselttiğini ifade ederek, "Eğer toplumsal bir çözüm gerekiyorsa Türkiye genelinde 4 aylık bir yasak değil de 1 veya 2 sene tamamen yasaklama gelmesi gerekiyor. Bu sayede balıklar çoğalmış olur" dedi.

Denizden Balık Çıkmıyor
Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Ömer Faruk Polat, bu sene yine her sene olduğu gibi balığın az oluşunun fiyatları yükselttiğini ifade ederek, "Eğer toplumsal bir çözüm gerekiyorsa Türkiye genelinde 4 aylık bir yasak değil de 1 veya 2 sene tamamen yasaklama gelmesi gerekiyor. Bu sayede balıklar çoğalmış olur" dedi.

2013 sezonu ve 2014 yılındaki beklentileriyle ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Başkan Ömer Faruk Polat, 2013 yılının çok iyi geçmediğini söyledi. Her ne kadar iyi geçmese de şükrettiklerini belirten Polat, 2014 yılının Türkiye'ye hayırlı ve uğurlu olmasını, denizlerin bereketli olmasını temenni etti. Balığın ucuz veya pahalı olmasının değil de balıkların bol olmasının daha önemli olduğunu ifade eden Polat, "Zaten balık bol olursa fiyatlar ucuz olur. Ancak her sezon yaşadığımız sıkıntıları bu sene yine yaşıyoruz. Yine balığın az oluşu, fiyatların yüksek oluşu, sahil güvenliğinin bir yandan sıkması, bir yandan bizim girip yasakları ezmemiz sıkıntılara yol açıyor. Eğer toplumsal bir çözüm gerekiyorsa Türkiye genelinde 4 aylık bir yasak değil de 1 veya 2 sene tamamen bir yasaklama gelmesi gerekiyor. Bu sayede balıklar çoğalmış olur. Tabi bunu yaparken balıkçıları destekleyecek bir projenin hazırlanması gerekiyor. Balıkların az oluşu fiyatların yüksek olmasına neden oluyor. Bu vatandaşları da etkiliyor. İnsanlar gelip balık almıyorlar" diye konuştu.

"ESNAFIN KALKINMASI İÇİN SADECE 1 GÜN AVM'LERİN KAPATILMASINI İSTİYORUZ"

Ucuz veya pahalı olsun insanların artık büyük AVM'lerden alışveriş yaptığını belirten Polat, "Bizim Türkiye genelindeki esnaflar adına bunu değerlendirmemiz gerekiyor. Eğer küçük esnafı kalkındırmak gerektiği düşünülüyorsa yetkili kişilerden bizim Türkiye'deki büyük AVM'lerin en azından haftanın bir günü kapatılmasını rica ediyoruz. Çünkü esnafın hiç yaşanacak durumu kalmadı. Tabi biz sadece balıkçı olarak değil de tüm esnaftan bahsediyoruz. Başlangıcı biz yapacağız. Gerekirse validen izin alıp yürüyüş yapacağız. Ancak biz diyoruz toplanmamıza gerek yok. Öyle bir yasa çıkarsınlar ki esnafları yaşatma, ayakta tutma amacıyla sadece bir gün marketler kapatılsın" şeklinde konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın çalışmalarından da bahseden Polat, "Bakanlığın son bir senedir teknelerin azaltılması, asgariye indirilmesi gibi bir çalışması var. Bu avlanmanın azaltılmasına dönük yapılan bir çalışmadır. Ancak bunları azaltmak yetmez. Önemli olan bunlara toptan bir şekilde çözüm üretmek. Öncelikle balıkçılar yasak avlanmalara karşı bilinçlendirilmelidir. Vatandaşlar balıklar konusunda bilinçlendirilmelidir. Yeni elemanlar yetiştirilmelidir. Ancak bu sayede başarılı olunur" ifadelerini kullandı.

Balığın az olmasına rağmen balık fiyatlarının 3 TL ile 10 TL arasında değiştiğini vurgulayan Polat, şu anda denizden sardalye, çupra, levrek, mercan, dil balığı, barbunya, palamut ve hamsinin çıktığını sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 09 Ocak 2014, 14:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0