banner102

Ukrayna’da 'Euro Meydan’a öğrenciler de çıktı

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de toplanan binlerce öğrenci, Avrupa Birliği (AB) Ortaklık Anlaşması’nın imzalanması için yapılan ‘Euro Meydan’ eylemlerine katıldı.

Ukrayna’da 'Euro Meydan’a öğrenciler de çıktı
Ukrayna’nın başkenti Kiev’de toplanan binlerce öğrenci, Avrupa Birliği (AB) Ortaklık Anlaşması’nın imzalanması için yapılan ‘Euro Meydan’ eylemlerine katıldı.

Ukrayna milli marşını okuyarak kortej halinde ‘turuncu devrimin’ yapıldığı Bağımsızlık Meydanı’na gelen Ukraynalı öğrenciler, soğuğa aldırış etmeden eylemlerini sürdürüyor. Meydanda müzik eşliğinde dans eden öğrenciler, ‘Öğrenci gücü’, ‘Ukrayna Avrupa’dır’ ve ‘Yaşasın Ukrayna’ sloganları attı.

Başkent Kiev’in ana meydanında diğer eylem yapan gruplarla birleşen öğrenciler siyasi bir taleplerinin olmadığını belirtti. Cihan Haber Ajansı’na konuşan bir grup öğrenci; “Avrupa ile entegrasyon istiyoruz. Avrupa’daki hakları istiyoruz. Özgürce düşüncelerimizi ifade etmek istiyoruz. Neden bizde istikrar yok? Bize vaat edilen tam özgürlüğü istiyoruz” dedi.

Ukrayna’da hükümetin, Rusya’nın baskıları üzerine AB ile ortaklık anlaşmasını askıya almasına rağmen
protestocular Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta devam eden AB liderleri Doğu İşbirliği Zirvesi’nde Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in anlaşmayı imzalaması için bastırıyor.

ISINMA VE YİYECEK ÇADIRI KURULDU

Meydanda soğuk havadan etkilenen eylemciler için ilk yardım, ısınma ve yiyecek çadırı kuruldu. Çadırda ısıtıcılar ve masalarda eylemcilerin getirdiği yiyecekler ikram ediliyor. Çadırda tıp öğrencileri de sağlık hizmeti veriyor. Lidya Lutsenko adlı eylemci, “Medeni olalım. Birbirimizin fikirlerine saygı duyalım. Biz bunun için meydana çıktık. Avrupalılar memleketlerine sahip çıkıyor. Topraklarının bir karışını dahi peşkeş çekmez. Bizim en büyük sorunumuz; vatan sevgisi, hoşgörü ve karşılıklı saygının olmayışı. Birbirimizi sevmeyi de bilmiyoruz. Bizim tek talebimiz geleceğimiz için AB ile birlikte olmak” diye konuştu.

EYLEMLERE SANATÇILAR DA DESTEK VERİYOR

Aralıksız devam eden eylemlere zaman zaman meydana gelen sanatçılar da destek veriyor. Ülkenin ünlü ses sanatçılarından Ruslana, söz alarak eylemcilere hitap etti. Öğrencileri direnişleri nedeniyle tebrik eden Ruslana eylemlerin devam etmesini istedi.

Eylemciler Vilnius’ta bugün sona ermesi beklenen Doğu İşbirliği Zirvesi tamamlanana kadar meydanı terk etmeyeceklerini belirtiyor. Protestolar, bundan yaklaşık bir hafta önce, Ukrayna Hükümeti’nin 21 Kasım’da AB ile ortaklık anlaşmasını askıya aldığı açıklamasının ardından başlamıştı.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0