Ukrayna’da Açlık Kurbanları Unutulmadı!

Ukrayna'da Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) döneminde yaşanan açlık yıllarında hayatını kaybeden milyonlarca kişi, yapılan törenlerle anılıyor.

Ukrayna’da Açlık Kurbanları Unutulmadı!
banner98
Ukrayna'da Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) döneminde yaşanan açlık yıllarında hayatını kaybeden milyonlarca kişi, yapılan törenlerle anılıyor. Holodomor (açlık) anma etkinlikleri kapsamında ülkenin bütün kiliselerinde 1932-1933 yılında açlıktan ölen insanlar için ayinler düzenlendi.

80 yıl önce Stalin döneminde açlıktan hayatını kaybedenlerin anıldığı Kiev’deki merasime; Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Başbakan Nikolay Azarov, Ukrayna Parlamentosu Başkanı Volodımır Rıbak, kabine üyeleri, devlet erkânı, sivil toplum kuruluşları, dini liderler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende açlıktan ölen çocukları temsil eden kız heykeline; görevdeki Cumhurbaşkanı Yanukoviç'in yanı sıra Ukrayna'nın ilk Cumhurbaşkanı Leonid Kravçuk, eski Cumhurbaşkanları Leonid Kuçma ve Viktor Yuşçenko da içi buğday başağı dolu çanak ve mum bıraktı.

Yanukoviç burada yaptığı konuşmada, "Ukrayna'da bugün yas ve anma günü. Biz son yüzyılda kıtlık sırasında hayatlarını kaybeden bütün geçmişlerimiz yad ediyoruz. Bugün, tüm siyasi tartışmayı bir tarafa bırakıp bileşilmesi gereken bir gün. Bu üzücü günde, hepimiz ölmüş yurttaşlarının hatırasını paylaşıyoruz. Bu siyasetin dışındadır. Tarih herkese açık olmalıdır. Geçmiş olayları değerlendirirken herkesin farklı görüşleri ve farklı yorumların olabilir." diye konuştu.

Yanukoviç, "1932-1933 insanlık tarihinin kara bir lekesidir. Korkunç kıtlığın üzerinden seksen yıl geçti. Milyonlarca masum hayatını kaybetti. Geride bir çok korku bıraktı. Biz Ukrayna topraklarında bir daha böyle trajedilerin yaşanmaması için elimizden gelen her şeyi yapacağız." dedi.

Daha sonra 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Yapılan ayin akabinde törene katılanlar, anıta mum bıraktı.

HOLODOMOR NEDİR?

Topraklarını ve ürünlerini komünist Sovyet rejiminin merkezi yönetimine vermek istemeyen Ukraynalılar, 1932-1933 yıllarında Stalin’in emriyle katledilmişti. Köylülerin bütün arazisi ve tohum için ayırdıkları ürünleri dahil yiyecek nevinden hiçbir şey bırakmadan ellerinden alan Stalin rejimi, oluşturduğu suni kıtlıkta 500 gün içinde 10 milyona yakın Ukraynalının ölümüne neden olmuştu.

Milyonlarca insanın açlık ve sefaletten öldüğü 1932-1933 yıllarında her geçen dakika içinde 17 kişi, her geçen gün içindeyse 25 bin insan hayatını kaybetti. Stalin'in bu politikası sadece Ukrayna'da değil, bütün SSCB Kafkaslar ve Kazakistan gibi birçok ülkede uygulandı. Başta Ukrayna ve Kazakistan'da olmak üzere sayısız insan açlıktan hayatını kaybetti.

Tarihçiler bu konuda ikiye bölünmüş durumda; bir kısmı olaylardan o dönemki Stalin yönetimini sorumlu tutarken, bir kısmı ise açlığın SSCB genelindeki kıtlık nedeniyle olduğunu iddia ediyor.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0