banner102

Temyiz mahkemesi New York’un ‘‘gazozuna şeker’’ kattı

New York Belediye Başkanı Michael R. Bloomberg, şehirde büyük boy şekerli içeceklerin satışına getirdiği yasak temyiz mahkemesi tarafından kaldırıldı.

Temyiz mahkemesi New York’un ‘‘gazozuna şeker’’ kattı
New York Belediye Başkanı Michael R. Bloomberg, şehirde büyük boy şekerli içeceklerin satışına getirdiği yasak temyiz mahkemesi tarafından kaldırıldı. Bu yıl bitecek olan başkanlığı öncesinde Bloomberg, koltuğunu terk etmeden önce büyük boy şekerli içeceklerin yalnızca okullarda değil hemen hemen tüm şehirde yasaklanmasını amaçlıyordu.

Mahkeme, belediyenin yasak kararını kendi yetkisini aşarak aldığına hükmetti. Yargıç kararında, yasağı alan belediyenin sağlık departmanının yetki aşımına müsaade edilemeyeceğini söyledi. Davaya bakan yargıç Dianne T. Renwick, ‘‘Bu olay sağlık sorunlarının ötesinde görülüyor ve tüketicinin normlarını değiştirmek, manipüle etmek gibi unsurlar içeriyor’’ dedi. Karar gerekçesinde yargıç Renwick, ‘‘Güçler ayrılığı devlet ilkesidir’’ diyerek belediyenin böyle bir yasak getiremeyeceğine açıkca sınır getirdi.

Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında belediyenin sağlık departmanı tarafından getirilen kurala göre şehirdeki stadyum ile sinema salonları hariç hemen hemen tüm yerlerde büyük boy şekerli içecek satışına yasak getirilmişti. Başta fast-food ile restuarantlar olmak üzere şehirdeki gazete bayi, otomatik soda makinalarında dahi 16 gramlık (oz) şekerli içeceklerden daha büyük boylarının satılmasına izin verilmiyordu. Belediye Başkanı Bloomberg, böyle bir yasağı alma gerekçelerini ‘obezite savaşmak ve daha sağlıklı yaşam’ olarak savunuyordu.
Güncelleme Tarihi: 31 Temmuz 2013, 09:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

banner108

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0